|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема
|
Дължината на ските
|
|
Автор | Toмбa (Нерегистриран) |
Публикувано | 02.01.03 11:53 |
|
Здравеите и за много години.
Напоследък става все по-модерно хората да карат ски с дължина колкото техния ръст или дори по-ниски. Това са т.н. карвинг ски. Аз искам да напомня, че тези ски се появиха на хоризонта след 1998 г. За справка ще напомня, че тогава Хилде Герг спечели слалома с дълги ски, после се контузи и една година не се състезаваше. Точно тогава навлязоха карвингите и на тренировки с дълги тя даваше с 1-2 секунди по-слабо време от съперничките й с карвинг. Затова тя се отказа от техничните дисциплини и се преориентира кън скоростните.
Стефан Георгиев преди караше слалом с 202 см ски, с сега с 167см. аз лично съм 187 см и 94 кг. Карам 205 см Атомик и мисля, че ми е добре. Напомням, че най-добрите в белия керван начело с Железния Ингемарк Стенмарк са карали дъгли ски. Дори мисля, че той е карал слалом с 210 см ски. Някой знае ли точно колко дългги са били ските на Стенмарк?
Искам да направим една хубава дискусия за дължината на ските и да се убедим, че карвингът е само едно залитане, каквото беше сноуборда в началото на 90-те години. Тогава всички предричаха, че през 2000г. 80% от хората ще карат борд!
| |
Тема
|
Re: Дължината на ските
[re: Toмбa]
|
|
Автор | cЧиopa (Нерегистриран) |
Публикувано | 03.01.03 09:35 |
|
Карвинг ските не само са мода но и необходимост в слаломните състезания.През последните 1-2 години започна едно скъсяване на ските дори и за спускане и супер Г.Стефан Георгиев кара не с 167см ,а с 150 см ски:-)) (карал съм с него и знам:-))Ако Стенмарк сега се яви със ски с дължина 205-210 см на слалом едва ли ще завърши състезанието,а ако го завърши ще е последен(дори и след Стефчо).На последните състезания на слалом вратите вече се слагат много на гъсто и с голямо отклонение една от друга и с дълги ски просто нямаш шанс.За този който твърди ,че с късите карвинг ски не се развива скорост съм готов да се състезавам и да видим:-)) .Вчера бях на Боровец с един приятел(който кара със 210 ски и аз бях с мойте 167см карвинг.Резултата беше плачевен за него.Освен ,че от страни прилича на трол а и не можеше да ме стигне.Имаше едни състезателчета с по-къси и от мойте ски там и не видях някой да може да ги настигне.Нищо лично към дългите ски но те вече са отживелица.Това е.Потради тази причина и на ски пазара правите ски независимо какъв клас са са до 100лв с автоматите,а карвингите дори и най-евтините модели са по-скъпи.Съдбата е безмилостна.То и нашите баби и дядовци да ходили с цървули на времето но си мисля ,че е по-удобно с маратонки??Никой вече не носи цървули нали така?
| |
Тема
|
|
|
Автор |
CuO (bike user) |
Публикувано | 06.01.03 10:34 |
|
ne znam za spuskaniqta, no za slalom carwinga opredeleno ima predimstwo, negowiq radius na zawoq e mnogo po-maluk i samata tehnologiq na karane pozwolqwa po-lesno uswoqwane na ski sporta, koeto e napulno dostatu4no Carving modelite da stanat dosta masowi :) i nai-weroqtno prawite ski shte si ostanat samo za ceniteli i spuska4i, az imam w nas edin model na Fisher - 205 sm, s koito nqkade prez 80-te sa pe4elili swetownite titli, na tqh sam se u4il, baq tejki ( i barzi saotwetno) i imam 4uwstwoto 4e s tqh prosek w gorata moga da naprawq ako se pusna, no s nishto ne bih zamenil lekiq i manewren carv :)
| |
Тема
|
[re: CuO]
|
|
Автор | Tomba (Нерегистриран) |
Публикувано | 06.01.03 11:40 |
|
Хм значи си се учил на класически алпийски ски от 205 см. Колкото за човека по-горе: нормално е да го минаваш, особено ако твоя приятел е дебела и мазна свиня, а ти (щом си карал със стефан георгиев значи си пич). То ако и техниката му е слаба - ти би трябвало да го минаваш и с мини ски.
Относно радиуса на завоя - това не натоварва ли допълнително коленните стави и връзки? Относно по-лесното усвояване и начинаешите. В събота бях на Алеко и видях поне 200-300 ски ученика, но нито един не беше с карвин. Защо в ски училищата не ползват карвинг? Заради по-високата им цена ли?
Не знаех, че слаломът днес е по-затворен и техничен от този по времето на Томба и Марк Жирардели. Петър Попангелов какви ски кара за кеф днес? И той ли си е обърнал вярата и е минал на карвинг? Не ми се иска да го вярвам. То новите модели прави ски също са леки като перце.
Колкото до тежеста на ските: не мисля, че това е фактор. Фактор за техничност е еластичността на ската. Колкото по-твърда е толкова по стабилна за спускане е ската и по-трудна за маневриране при слалом. Имах преди едни швейцарски ски Ягуар 207 см. Много твърди. С тях шуснах на банско десния ръкав на пистата на Тодорка. Заех поза шус там от където се разделят двата ръкава. Скоростта ми долу навярно беше към 110 км/ч - така я усещах. Възможно ли е да съм вдигнал толкова. Имах чувството, че ще се насера от страх. Но разтворих краката и приклекнал. Не мисля, че с 150 см карвинг може да се пусне шус тази писта.
Сега карам Атомик ТЕАМ Бионик, които са печелили световна купа, олимпийско злато, свет. първенства и СК за проф. Купих си ги от пазара на Дружба през април за 5 лв. Ски екипировка се купува напролет, когато се стопи снега и ония продавачите клчкат и смъкват цените.
толкоз от мене - този сезон може и да не видите летящият Томба по Лалето или Ястребец, щото в петъка отивам в казарма за 6 месеца.
| |
Тема
|
[re: Tomba]
|
|
Публикувано | 06.01.03 12:53 |
|
На Витоша ски учителите СЕГА карат с прави стари ски защото пистите не стават и имат много камъни.Иначе всички до един карат с карвинг ски.Петър Попангелов
вчера го видях на Боровец и караше почти прави ски(съвсем лек карв).Никой не твърди ,че с карв ската ще развиеш 110км. в час ,а и нейната цел е да се кара на завойчета(поне аз лично в това намирам удоволствието от карането на ски ,а не в бясната скорост),освен това на колко писти в БГ курорти можеш да си я позволиш без да налетиш на някое хлапе на 10 г. което сега се учи да кара ски и снове като мотовилка по пистата?Освен това ВСЕКИ който се качи на ски за пръв път можеш да го пуснеш да шусира и да развива скорост(стига да няма мозък в главата си).Истинският скипр се познава по това как прави завой.Елегантните траектории изпълнени с агресивност-ето по това се познава добрият скиор.Шуса е за самоубийци.
| |
Тема
|
[re: cЧиopa]
|
|
Автор | Toмбa (Нерегистриран) |
Публикувано | 06.01.03 13:33 |
|
И аз съм на мнение, че шуса е за малоумници. И аз обичам техничните завои изпълнени с агресивност - и си ги правя със 205 см шампионски ски. Нима Томба не караше агресивно по завоите?
Искам да кажа, че човек може да кара на завойчета и с дългите ланги/тараби. По Лалето като минава рак-трака аз карам на къси завойчета по следите му. Но това го правя с по-мекиа комплект 205 см ски.
Защо карвингът е по-скъп? По-скъп ли е за изработка?
Е значи Попангелов си държи на стила! :-)
А Хилде Герк защо не можа да свикне с карвинга?
Ти как мислиш Чиорче: Ще успее ли Яница Костелич да подобри постижението на Стенмарк от 84 победи за СК, ако не я сполети съдбата на Херминатора?
| |
Тема
|
|
|
Публикувано | 06.01.03 15:26 |
|
Герг последна сложи къси ски в слалома и за това представянето и е повече от трагично.
Ако се качиш на карвинг ски няма и да помиришеш повече "тарабите":-))
Дали Яница може да задмине Стенмарк и Майер зависи само от нея.Както е тръгнала да не и мине котка пътя мисля си ,че ще ги подобри.
| |
Тема
|
do сЧиорчо
|
|
Автор | Tomba (Нерегистриран) |
Публикувано | 07.01.03 10:09 |
|
Значи все пак като карам слалом валиден за алпийската комбинация Герг слага карвинг. Ти Чиорчо да не си некав ски инструктор или влекаджия - компир на Боровец? Щом си карал със Стефан Георгиев и Попангелов? Сигурно имаш книгата "всичко за ските" и "От Заилер до Томба." Тя като излезе струваше 7 лв. а тогава бях студент и нямах възможността да си я купя. Жалко ако беше от София можеше да ти предложа да ти я купя за 2-3 лева, ама няма смисъл още 2 дни съм тук, а после отивам войник.
Ти кво си? Мъж Жена? Карал/а ли си на 7-те рилски? Какво става с лифта от Пионерска, строи ли се?
А ти сноуборд карал ли си?
| |
Тема
|
Re: до Томба
[re: Tomba]
|
|
Публикувано | 07.01.03 11:44 |
|
Да карвинг слага.Не не съм инструктор,не съм лифтаджия,не съм КОМПИР,от София съм,имам ги и двете книги но не бих ти ги продал и за 50 лв. едната:-)).А познавам и Стефан и Пепи защото когато съм карал ски ти още не си бил плануван!А и искрено се надявам в казармата да те научат малко на възпитание защото като гледам как пишеш явно ти липсва такова.С уважение,скиора който кара от 30 години!
| |
Тема
|
do Tomba_La_Bomba
|
|
Автор | tarambuka (Нерегистриран) |
Публикувано | 07.01.03 12:10 |
|
ami 4ove4e, vmesto da s ezaformq idiotski spor, nameri edin svesen karving, tvyrdi4yk (nali obi4as visokite skorosti) i probvaj kak stavat zavoj4etata s nego.
Posle ste si govorim, ako izobsto ima za kakwo :)
Az twa go napravih tozi sezon...
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
|
|
|