|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
Тема
|
Видин-лозовият Йерусалим:))
|
|
Автор |
Kиpo (homo pro se) |
Публикувано | 09.04.08 13:24 |
|
За изкушените от материята това не е новост, но
Уточнявам: Това е откъс от учебник на Пловдивския селскостопански университет, демек от обективен източник. Така че, когато някой Дагеец, Русенлия или Свищовчанин тръгне да си мери вината с нас, просто му цитирайте това!
.............
Във Видинско натрупването на захари протича по-интензивно и технологичната зрялост настъпва по-рано - около 15 септември. В години с по-топла и суха есен червените сухи вина от сорт Гъмза се отличават с жив, макар и не много плътен рубинен цвят, приятен аромат на дребни червени плодове, доминиран от малина, подчертана, но мека свежест и приятни танини.
| |
Тема
|
Re: Видин-лозовият Йерусалим:))
[re: Kиpo]
|
|
Автор | Бykoвckи (Нерегистриран) |
Публикувано | 10.04.08 09:04 |
|
| |
Тема
|
малко не е съвсем типично
[re: Бykoвckи]
|
|
Автор |
Kиpo (homo pro se) |
Публикувано | 10.04.08 09:50 |
|
листото, но зърната са на Гъмза, да. И гроздове има по-типични, тоя е много рехав, по принцип хубавата гъмза е със сбити гроздове да си е. мамата- не можеш да откопчиш 1 зрънце, без да напукаш с нокти съседните:-)) Макар, че зависи, де.
| |
Тема
|
Re: Видин-лозовият Йерусалим:))
[re: Kиpo]
|
|
Автор | pyceнeц (Нерегистриран) |
Публикувано | 10.04.08 12:53 |
|
Виното не се мери, а се пие.
Иначе всяка лоза да си знае земята. Ние сме по бялото вино и грозде. Така че спор няма.
| |
Тема
|
Re: Видин-лозовият Йерусалим:))
[re: pyceнeц]
|
|
Автор | миcтep Гъмзa (Нерегистриран) |
Публикувано | 10.04.08 19:39 |
|
Песента за бялото вино, бяло вино бяло вино, защо не си червено...
| |
Тема
|
най-хубавото каберне, което съм пил
[re: pyceнeц]
|
|
Автор |
Kиpo (homo pro se) |
Публикувано | 11.04.08 10:31 |
|
изключая това, правено от мен, бе едно Красен Вайнярд отпреди 10-ина години.
Ваш кадър. Не, не съм местен вино-патриот, само съм реалист. Каберне успява прекрасно и в ниските части на СИ България, при вас. Разбира се, нагоре към Рз и Силистра вече не е същото, но Русе си е ОК. Виж, на Гъмзата и трябва още половин лято за да узрее добре тъдява.
| |
Тема
|
като стана дума за бяло, бтв
[re: pyceнeц]
|
|
Автор |
Kиpo (homo pro se) |
Публикувано | 11.04.08 10:37 |
|
Тая година придобих едно лозе, в което, по някаква щастлива случайност има 10-15 процента Тамянка
Узрява отлично на пясъка и жегата на Бачовския хълм а тя е малко бамбашка сорт. По принцип се води, че хубава Тамянка става само долу, под Кресненското дефиле, но при мен успява не по-зле.
Та тая година ще направя две неща: Поне стотина литра хубава Тамянка, за да си докажа, че съм майстор И на бяло вино, и, чети внимателно: Десетина литра Мелнишко-от няколко присадени преди години лози и 3 асми пред къщата
Захарността му при мен се движи около тая на Гъмзата, но досега имах твърде малко грозде, за да се занимавам. Е сега ще набера около 20 кила, не е кой знае какво, но ще си направя МЕЛНИШКО от Видин.
П.С. Кефят ме много листата на тоя сорт, когато е в добра кондиция имат големината на тиквено листо-за да си направиш нормални сърми трябва да го цепнеш на 4 !
Редактирано от Kиpo на 11.04.08 10:39.
| |
Тема
|
Re: като стана дума за бяло, бтв
[re: Kиpo]
|
|
Автор | pyceнeц2 (Нерегистриран) |
Публикувано | 11.04.08 20:41 |
|
Мамка му, а странно защо моите фаворити са от Пловдивският регион
| |
Тема
|
Re: като стана дума за бяло, бтв
[re: Kиpo]
|
|
Автор | Asen (Нерегистриран) |
Публикувано | 12.04.08 12:25 |
|
Кире, прати някоя и друга снимка на това ЧУДО което притежаваш. Според мен сигурно си правиш общо няколко стотин литра винце и ракйика. Блазя ти.
Значи не се ориетираш само към един вид вино.
Как се казва твоя мелнишки сорт и много ли е капризен? Пръскаш ли го?
Ти ме познаваш - имам още 1001 въпроса.
| |
Тема
|
снимката не се
[re: Asen]
|
|
Автор |
Kиpo (homo pro se) |
Публикувано | 14.04.08 09:10 |
|
пие
Това е обикновената Широка Мелнишка лоза, няма чудА в нея, освен виното, разбира се.
Не се ориентирам само към един, защото дори и най-хубавата Гъмза омръзва, ако се консумира всеки ден.
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
|
|
|