|
Тема
|
Контрол на стоки втора употреба
|
|
Автор |
Cлънчeвo cиньo (пътуващ) |
Публикувано | 02.05.11 13:33 |
|
Тъй като не открих систематизиран раздел за защита на потребителя , питам вас с надежда да ми дадете компетентен отговор - Има ли организация,която контролира търговците на стоки втора употреба, търговията подчинена ли е на Закона за защита на потребителя или ..
има и закон втора употреба
Благодаря Ви предварително .. за разбирането !
| |
Тема
|
Re: Контрол на стоки втора употреба
[re: Cлънчeвo cиньo]
|
|
Автор |
bObbO (понякога bobo) |
Публикувано | 02.05.11 20:50 |
|
По отношение на Закона за защита на потребителя не би трябвало да има значение, че стоките са втора употреба.
| |
|
Не мисля, че може да се даде задължителната гаранция от 2 години при стока втора употреба. Трябва да е ясно, че това е скотка която всеки момент може да се поверди и вероятността затова е много по-голяма от на нова стока. Явно много хора не го осазнават това и си купуват маркова стока, но втора употреба.
Всичко отдалечено от морето е провинция. Ъ. Хемингуей
| |
|
и аз мисля така, но ми е интересна практиката и дали изобщо има такава за тези търговци.
Те сякаш са под защитна козирката
| |
|
няма задължение за продължителноста на срока на гаранция в законодателсвото, само за обявяване на произхода и задължение за безопасност
| |
Тема
|
Re: Контрол на стоки втора употреба
[re: Julian]
|
|
Автор |
Cтepн™ (любопитко) |
Публикувано | 03.05.11 17:27 |
|
Зависи от стоката, но за техниката е по-вярно обратното твърдение - нова стока има по-голям шанс да се повреди при първоначално пускане, отколкото вече експлоатирана по обичаен начин в рамките на година-2-5.
Но естествено пълна гаранция дават само при новозакупена техника. Някои търговци дават 3-6 месеца и за втора употреба.
Трябва да се разграничава и стока 2-ра употреба от нова с транспортен дефект. Обичайно са на близки цени, но примерно хладилник с драскотини или изкъртено име или със счупена дръжка трябва да се продава с пълната си гаранция.
| |
|
|
|
|