|
Тема
|
има ли експлоатация на наемни работници ,особено в
|
|
Автор |
engels (непознат
) |
Публикувано | 28.02.04 22:29 |
|
От собствен опит зная за чудовищната експлоатация на наемните работници,особено в частните фирми. За съжаление съпротива няма ! Или ако има тя е лична, неорганизирана ,стихиина, много лесна за преодоляване от алчните фирмаджии, пък и от директорите на все още съществуващи държавни фирми. А имаме интелигентни и образовани наемни работници? В една Турция например работническото,профсъюзно движение е по силно. Защо при нас всеки се мъчи сам да се оправи- не разбираме ли,че силата ни е в единството. Моля да ми отговорят сериозни ,мислещи хора.
| |
Тема
|
Re: има ли експлоатация на наемни работници ,особено в
[re: engels]
|
|
Автор |
ttania (лунна) |
Публикувано | 29.02.04 16:40 |
|
Правилен поглед имаш върху нещата... но народа ни е такъв. Не е свикнал да си търси правата, а да търпи.... Може би ще мине още доста време докато работниците започнат да си търсят правата.... Засега нямат подкрепа от никого - държавните служители работят по жалби, а никой не подава жалба..пази си хляба....без пари не се живее. Изобщо всеки си пази хляба и може би има право..... идеализма не е за нашето време.. А профсъюзи такива каквито имаш предвид трудно ще се създадат в България. Докато всеки чака на другия и мисли че другия е виновен за неговото положение. Но не всички фирми са такива, каквито си ги описал.... имам поглед върху нещата професионално. 
Откакто чух какво мисля, не вярвам на това което чувам
| |
Тема
|
[re: ttania]
|
|
Автор |
engels (непознат
) |
Публикувано | 29.02.04 18:29 |
|
Много вероятно е всички да не са такива....!? Там, където наемните работници са с по -високо образование -инженери,икономисти,лекари, учители и т.н.,там присвояването на част от труда става по-финно, по-деликатно.Заплатите все пак са над средните,но частта на откраднатото не е малка. Докато при нискоквалифицираните работници и малкото неплатено на работника се чуства силно,защото парите не стигат за нищо.Да не говорим за спазване на 8 часов работен ден,отпуски,майчински,работно облекло ,охрана на труда и пр.Защото са най -неорганизирани .То не спряха увеличенията на тока,телефоните,данъците,водата и какво ли не и никой не протестира ? Според мен това се дължи и на тези 45 години,когато уж имаше,кой да се грижи за благосъстоянието на народа,но май и са пооткрадвали и за себе си.Не беше социализъм, щом имаше възможност за такива далавери.Затова правя сравнението със съзнанието на работника в Турция.
| |
Тема
|
|
|
Автор |
blu (непознат
) |
Публикувано | 01.03.04 00:02 |
|
По-скоро се дължи на едни други 500 години, когато хората са си мълчали и са се примирявали. Народопсихология! Ако не си доволен -напусни, ако се оплачеш - уволнен си. И при тази безработица...А трябва да си плащаш тока и парното.
| |
Тема
|
|
|
Автор |
lLlA () |
Публикувано | 01.03.04 11:14 |
|
Айдеее,и тука някви искат да опраят наемните работници,и то най-вече нискоквалифицираните и нискообразованите.И що точно тях?Ами щото те обикновенно няма да кибичат тук и да им четат простотиите.Аз се самоопределям като нискоквалифициран и нискообразован и съм си хърби.Поне до момента в който някой шибан псевдоинтелигент с няколко съмнителни дипломи за висше образование се заеме да брани правата ми. Революционерите нямате ли си някакъв клуб там?Ако нямате си направете!
А това че българина не се подвежда вече от такива като теб и не се хаби за да могат някои след това да съставят правителства,говори само за това че е помъдрял.
Затова политиците се ориентират към мангалите,щото пролетариата просто си гледа битието и не гласува!
 Спрете Земята!Искам да сляза!
| |
Тема
|
Звучиш малко "шизо":D
[re: lLlA]
|
|
Автор |
edna me4ta (почти фантазия) |
Публикувано | 03.05.04 22:11 |
|
Хем ти харесва тоя свят и не искаш да го променяш, хем искаш да слезеш...
Ми ориентирай се!;)
| |
Тема
|
[re: blu]
|
|
Автор |
Bvlgari (bvlgari) |
Публикувано | 07.05.04 06:55 |
|
Като спомена за 500-е години, та лошо взе да ми става. Какво ни е преминало през главите не е за описване. За контраст ще дам страната с "развитата демокрация" САЩ: такова бачкане пада, кожата ти одират. Профсъюзите са се угоили и на никой за нищо не му пука. Да сте чули за някакви стачки напоследък в хАмериката. Пък и само как са им промили мозъците, а бе ... 'Айде да не ви развалям настроението...
Esse quam videri ignotum per ignotius in aeternum.
Bvlgari
| |
|
|
|
|