Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 14:20 04.07.25 
Професионални
   >> Преводачи
*Кратък преглед

Тема Помощ - данъцинови  
Автор BrezichkaМодератор ()
Публикувано27.01.14 13:18

Моля ви, трансформирайте ми това изречение по някакъв начин. Че това "прихваща"... мен ме прихващат лудите

ДДС кредит се прихваща в срок от 3 месеца, неприхванатата част се въстановява в 45-дневен срок.

Тема Re: Помощ - данъцинови [re: Brezichka]  
Автор nnaarr (ентусиаст)
Публикувано27.01.14 14:26

от корена вычет- се образуват производни

Тема Re: Помощ - данъцинови [re: nnaarr]  
Публикувано27.01.14 15:07

МОже би не съм си задала ясно въпроса - не разбирам понятието: "прихваща". Какво значи "прихваща"? Ако е същото като "се удържа" - съгласна съм.
Счетоводителите явно си го разбират, но на мен ми се струва, че е някакво разговорно понятие.

Автор alexiare ()
Публикувано27.01.14 15:48

Налоговый кредит по НДС удерживается/зачитывается в срок трех месяцев, неудерженная часть восстонавливается в 45 дневном сроке.
Прочети го в кодекса, надявам се да ти се проясни.

Член 128-132 и чл. 223

На руски ли ти трябва, аз по подразбиране тръгнах.

Редактирано от alexiare на 27.01.14 16:20.

Автор Lillie (nonexistent)
Публикувано27.01.14 20:56

Прихващам не е ли като "приспадам"?

Вычитается?

Автор alexiare ()
Публикувано27.01.14 23:51

Най-общо ще обясня - НАП ти дължат пари на някакво основание, те ти ги възстановяват тези пари като за целта съставят един документ, който се нарича "Акт за прихващане или възстановяване". Като понятие "прихващане" е изяснено в чл 68 в Правилника за прилагане на закона за ДДС.

Ако фирмата ти към датата на издаване на този акт има задължения за осигурителни вноски или пък друг вид изискуеми данъчни вземания (не си си платил навреме всички данъци), примерно, им дължиш толкова лева за Патент и толкова Лихва към тях, НАП ти пишат в графи:
Сума за възстановяване 100 лв
Прихваната сума 55 лв за патент
Прихваната сума 30 лв за лихва
Останалите 15 лв ги поставят в графа "Остатък за възстановяване" и ги възстановяват/превеждат по банкова сметка.
Т. е. Ако НАП имат да вземат от теб не ти дават всичко, първо си вземат(прихващат) тяхното и после каквото остане ти го дават за теб.
Из моите бизнес руски речници Прихващам - удерживать деньги; прихващане - зачет; прихващане на задължения - зачет обязательства.

Тема Re: Помощ - данъци [re: Brezichka]  
Автор MupaM (ordinary юзър)
Публикувано28.01.14 06:53

Прихващане на вземане със задължение е когато аз имам да ти давам и ти имаш да ми даваш, да занулим до размера на по-малкото задължение. Ти ми дължиш 50, аз на теб - 60, след прихващането остава аз да ти дължа 10.

Зачет е на руски, Алексиаре е прав, аз не го знаех.

Редактирано от MupaM на 28.01.14 07:00.

Тема Re: Помощ - данъцинови [re: alexiare]  
Публикувано28.01.14 11:50

Благодаря!

*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.