|
Тема
|
Помощ - данъци
|
|
Автор |
Brezichka () |
Публикувано | 27.01.14 13:18 |
|
Моля ви, трансформирайте ми това изречение по някакъв начин. Че това "прихваща"... мен ме прихващат лудите
ДДС кредит се прихваща в срок от 3 месеца, неприхванатата част се въстановява в 45-дневен срок.
| |
|
от корена вычет- се образуват производни
| |
|
МОже би не съм си задала ясно въпроса - не разбирам понятието: "прихваща". Какво значи "прихваща"? Ако е същото като "се удържа" - съгласна съм.
Счетоводителите явно си го разбират, но на мен ми се струва, че е някакво разговорно понятие.
| |
|
Налоговый кредит по НДС удерживается/зачитывается в срок трех месяцев, неудерженная часть восстонавливается в 45 дневном сроке.
Прочети го в кодекса, надявам се да ти се проясни.
Член 128-132 и чл. 223
На руски ли ти трябва, аз по подразбиране тръгнах. Редактирано от alexiare на 27.01.14 16:20.
| |
|
Прихващам не е ли като "приспадам"?
Вычитается?
| |
|
Най-общо ще обясня - НАП ти дължат пари на някакво основание, те ти ги възстановяват тези пари като за целта съставят един документ, който се нарича "Акт за прихващане или възстановяване". Като понятие "прихващане" е изяснено в чл 68 в Правилника за прилагане на закона за ДДС.
Ако фирмата ти към датата на издаване на този акт има задължения за осигурителни вноски или пък друг вид изискуеми данъчни вземания (не си си платил навреме всички данъци), примерно, им дължиш толкова лева за Патент и толкова Лихва към тях, НАП ти пишат в графи:
Сума за възстановяване 100 лв
Прихваната сума 55 лв за патент
Прихваната сума 30 лв за лихва
Останалите 15 лв ги поставят в графа "Остатък за възстановяване" и ги възстановяват/превеждат по банкова сметка.
Т. е. Ако НАП имат да вземат от теб не ти дават всичко, първо си вземат(прихващат) тяхното и после каквото остане ти го дават за теб.
Из моите бизнес руски речници Прихващам - удерживать деньги; прихващане - зачет; прихващане на задължения - зачет обязательства.
| |
Тема
|
Re: Помощ - данъци
[re: Brezichka]
|
|
Автор |
MupaM (ordinary юзър) |
Публикувано | 28.01.14 06:53 |
|
Прихващане на вземане със задължение е когато аз имам да ти давам и ти имаш да ми даваш, да занулим до размера на по-малкото задължение. Ти ми дължиш 50, аз на теб - 60, след прихващането остава аз да ти дължа 10.
Зачет е на руски, Алексиаре е прав, аз не го знаех.
Редактирано от MupaM на 28.01.14 07:00.
| |
|
Благодаря!
| |
|
|
|
|