Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 16:12 04.07.25 
Професионални
   >> Преводачи
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | (покажи всички)
Тема Колеги, обичате ли си работата?нови  
Автор Apassionata (restless)
Публикувано29.05.13 14:47

След около 13 години в този бранш...чувствата ми се смесиха, объркаха и оцветиха в неясни тонове, повечето пъти мрачни.
Вече не знам дали си обичам работата / професията (също дилема за мен) и много често клоня към "май не, но друго не умея да правя".
При вас как е?

Тема Re: Колеги, обичате ли си работата?нови [re: Apassionata]  
Автор Eaglet (eyeful)
Публикувано29.05.13 15:43

Какво стана? Няма да се сертифицираш ли?

Тема Re: Колеги, обичате ли си работата?нови [re: Eaglet]  
Автор Apassionata (restless)
Публикувано29.05.13 16:02

Въпросът ми емоционален, а не практически

Автор Eaglet (eyeful)
Публикувано29.05.13 20:15

След като можеш да превеждаш, предполагам, че умееш и други неща или бързо можеш да усвоиш. Какво те влече, имаш ли хоби или постоянно превеждаш?

Професията ни е хубава, просто има много посредници и не получаваме адекватно заплащане. Та - преди се ядосвах и не ми се превеждаше, докато не определих за себе си на каква цена бих била удовлетворена, ако превеждам, и си държа на нея. Не приемам поръчки под този минимум, спазвам си го и съм доволна

Автор Lillie (nonexistent)
Публикувано30.05.13 08:19

Прекалено много права са дадени на посредниците, за сметка на преводачите. Посредниците определят условията, при които ние работим. Все повече се чувствам в задънена улица, особено имайки предвид все по-неадекватно и влошаващо се заплащане. Именно поради тази причина се наложи да оставя свободната практика на втори план, но вече започвам да се съмнявам дали изобщо да продължавам да пълня гушата на агенциите.

Автор Денни (Overlander)
Публикувано30.05.13 08:58

Отговарям още преди да съм прочела отговорите на другите колеги.

Обожавам си работата. Харесва ми всичко в нея - четенето на новата книга, преди да започна да я превеждам, "ровенето" за значението на някоя "по-чепата" дума, "разплитането" на някое "по-завързано" изречение, и изобщо усещането като цяло. Да, вярно е, че понякога някои автори ме вбесяват - било с някои по-претенциозни фрази /не точно трудни за превод, по-скоро излишно "засукани" - било с нещо в самия сюжет - обаче си обичам страшно много работата и не бих я заменила с друга за нищо на света. Като почна нов превод, направо усещам прилив на адреналин - и не, не преувеличавам.
Разбира се, аз превеждам художествена литература - не знам как бих се чувствала, ако превеждах нехудожествени/специализирани текстове. Сигурна съм в едно - и тогава пак щях да се старая да се справя възможно най-добре. Не си позволявам да "претупам" текст, защото не ми харесва. Но в момента ето това са ми усещанията - огромно удовлетворение от това, което правя, нетърпеливо очакване на всеки нов превод, и ... напоследък... търсене на предизвикателства.

Тема Re: Колеги, обичате ли си работата?нови [re: Lillie]  
Автор Eaglet (eyeful)
Публикувано30.05.13 10:28

Те започнаха вече да спекулират и със сертифицирането си, и как били плащали заплати на персонал...

Хубаво, мен това не ме засяга, защото след като искат от мен да превеждам на ниска цена, значи се грижат само за себе си и аз не съм част от екипа им, а временно използван от тях ресурс

Така че такива нека си "обслужат" спешно клиента със сертификата си и персонала си в офиса , а аз ще инвестирам през това време в себе си - има толкова много други неща, които ми се правят вместо техния превод

Тема Re: Колеги, обичате ли си работата? [re: Денни]  
Автор Eaglet (eyeful)
Публикувано30.05.13 12:04

Твоят постинг в сравнение с постинга на колегата, който ни пита дали обичаме професията си, ми звучи като на девойка на 14 години, без семейни ангажименти и деца. Сякаш някой друг се грижи за финансовата ти стабилност и те обгрижва, а не ти самата... Ако пък ти се грижиш за битовизмите у дома и си запазила детското в теб - то поздравления! Но нямам идея как бихме могли да помогнем на колегата ни, иска ми се да му дам "хапче", но няма готово - ще трябва да се пребори сам някак си... Професия се сменя, никога не е късно за това, може да е настъпило това време и за колегата ни

Автор Lillie (nonexistent)
Публикувано30.05.13 14:18

Как ти звучи агенция-посредник да взема 2/3 отгоре и повече?
Наскоро бях изумена, когато разбрах - на нас ни се плаща по 6 лв. на страница за експрес, те вземат по 22. И само издават поръчката на клиента, цялата работа по нея върши преводачът.

Тема Re: Колеги, обичате ли си работата? [re: Lillie]  
Автор Eaglet (eyeful)
Публикувано30.05.13 14:42

Lillie, наясно съм с това и затова често и аз не обичам работата си като колегата ни по-горе... При моя език агенциите вземат и по 40 лв., а ми обясняват, че клиентът нямал пари... след време превеждах на живо на същият този клиент и така разбрах... е, сега му превеждам лично и редовно и няма и намерение да ходи при оторизирана агенция.

Агенциите нека вземат колкото могат от клиентите си, щом клиентите са отишли при тях, но не и да вземат от нас. Аз затова съм си определила една цена и не отстъпвам, няма смисъл да превеждам под нея

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.