|  | | Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)

| 

| 

| Тема |  Питанка за едно растение /дърво |  |  | Автор | Дeнни (Overlander) |  | Публикувано | 17.09.12 09:52 |  |  | 

Здравейте, колеги,

Появи се проблем с името на едно индийско дърво. Знам индийското му име /neem tree/ намерих латинското /Azadirachta indica/  и куп обяснения за какво се използва, но не го намирам на български. Някой чувал ли е за това нещо? Вариантът да го напиша в текста направо с латинското име отпада, защото дървото е споменато от човек, който просто няма как да знае тези названия, а и текстът е художествен. Ще съм благодарна, ако някой подскаже нещо.

Хубав ден на всички /въпреки дъжда/.

|  |  |  
             | 

| Тема |  Re: Питанка за едно растение /дърво
[re: Дeнни] |  |  | Автор | Lillie (nonexistent) |  | Публикувано | 17.09.12 10:12 |  |  | 

Добро утро

Потърсих информация - използва се в Аюрведа.

Руските му наименования са: ниим (ним), маргоза, мелия персидская.

В един онлайн речник преводът е "персийски люляк" (има и описание):

Но сега гледам, че латинското наименование не съвпада - Syringa persica L.

На английски е "neem tree" (или само "neem").

Ето .

|  |  |  
             | 

| Тема |  Re: Питанка за едно растение /дърво  [re: Дeнни] |  |  | Автор | Lillie (nonexistent) |  | Публикувано | 17.09.12 10:21 |  |  | 

Пиши го "мелия" или "нийм" - в зависимост от това кое от двете наименования по-често се среща на български.

Но ако става въпрос за художествен текст, може би "мелия" ще е по-добре.

|  |  |  
             | 

[re: Lillie] |  |  | Автор | Дeнни (Overlander) |  | Публикувано | 17.09.12 10:21 |  |  | 

Lillie, хиляди благодарности за бързия и подробен отговор!

Да, аз видях английското название - всъщност то е използвано в текста, който превеждам - и почнах търсенето оттам. Първата ми реакция беше да го напиша "нийм" или "ним" и да го обясня после с помощта на информацията от Уикипедия. Явно намерението ми не е било чак толкова погрешно.  Сега с чиста съвест го пиша "нийм", слагам една бележка и продължавам нататък.  Още веднъж, много благодаря и хубав ден!

|  |  |  
             | 

[re: Дeнни] |  |  | Автор | Lillie (nonexistent) |  | Публикувано | 17.09.12 10:23 |  |  | 

Ето още малко полезно инфо:

|  |  |  
             | 

| Тема |  Re: Питанка за едно растение /дърво  [re: Lillie] |  |  | Автор | Дeнни (Overlander) |  | Публикувано | 17.09.12 10:23 |  |  | 

Аз ти отговорих - явно сме писали едновременно.

И двете ми звучат добре, ще си прочета пак текста да видя кое ще се "върже" по-добре с ритъма на текста.

|  |  |  
             | 

| Тема |  Re: Питанка за едно растение /дърво  [re: Дeнни] |  |  | Автор | neverojatna (ужасТна) |  | Публикувано | 17.09.12 12:59 |  |  | 

В момента чета "Повелителката на подправките", Читра Дивакаруни, там се среща като "ним"

|  |  |  
             | 

| Тема |  Re: Питанка за едно растение /дърво  [re: neverojatna] |  |  | Автор | Дeнни (Overlander) |  | Публикувано | 17.09.12 13:18 |  |  | 

Благодаря!  Странно как не се сетих да погледна и там, аз я четох преди няколко месеца, но съм забравила, че споменава и това. Май ще трябва да си я припомня.

|  |  |  
             |  |  | 

Ми ползвай руското: http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9D%D0%B8%D0%BC_(%D0%B4%D0%B5%D1%80%D0%B5%D0%B2%D0%BE)

|  |  |  
             | 

| Тема |  Re: Питанка за едно растение /дърво  [re: Дeнни] |  |  | Автор | xakepxakep (ентусиаст) |  | Публикувано | 18.09.12 01:34 |  |  | 

Излиза на български:

|  |  |  |  

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички) |   | 
 |