Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 15:58 17.07.25 
Професионални
   >> Преводачи
*Кратък преглед

Тема ППЛЦ  
Автор Lillie (nonexistent)
Публикувано11.09.12 22:11

Колеги,

Имам въпрос за едно съкращение, трябаше да го задам по-рано в клуба, но много бързах и не се сетих. Обърнах целия нет и не намерих никъде как се разшифрова това съкращение.

Става въпрос за диоптри, а съкращението е VOD=ППЛЦ.
За ВОД се досетих какво означава (дясно око), но това "пплц" не се среща никъде. Става въпрос за експертно решение на ТЕЛК, в което се споменава, че пациентът почти не вижда с дясното си око.

Та малко е "след дъжд качулка", но все пак да питам.

Благодаря предварително!

Тема Re: ППЛЦнови [re: Lillie]  
Автор Liya ()
Публикувано12.09.12 03:31

Малееей

к'во благодариш предварително, бе душко, като е следварително?!
Я кАжи как се изплъзна от ситуацийката - по-полезно би било - на трикчетата в занаята да се учим... Или някое стихче ни пусни в краен случай... еротично pls

Автор germanistik (непознат)
Публикувано12.09.12 08:38

Не съм офталмолог, но поето разследване на случая показа следното: в "Речник на съкращенията в българския език" на Ал. Велев има ПЛЦ - мед.лат. PLC perceptio lucis certa - запазено възпрепятствие на светлината. Но в Гугъл излиза proectio lucis certa (запазена проекция на светлината) при определяне остротата на зрението. Затова може би става въпрос за запазена /положителна напр./ проекция на светлината. Все пак трябва консултация със специалист

<P ID="edit"><FONT class="small"><EM>Редактирано от germanistik на 12.09.12 08:41.</EM></FONT></P>

Редактирано от germanistik на 12.09.12 08:43.

Тема Re: ППЛЦнови [re: Liya]  
Публикувано12.09.12 08:58

Там е въпросът, че не се изплъзнах, а звъннах на координаторката в агенцията и честно (като Иванушка-дурачок

- ние не можем да лъжем!) я предупредих, че това съкращение по никакъв начин не мога да дефишрирам и я питах какво да правим в такъв случай. Тя чак на майка си звъня да пита, която е медицинска сестра, но съкращението се оказа много специфично, не всеки медик го знае. По-късно питах познат стоматолог, той също не знае. Каза ми "Да не съм всичколог?".

Казах на агенцията да питат и клиентката, да не би случайно тя да знае какво означава. И така приключи моята одисея с това съкращение.

Тъй че няма тънкости в занаята, поставих въпроса ребром.

Тема Re: ППЛЦнови [re: germanistik]  
Публикувано12.09.12 09:00

Много благодаря!

Накрая тоя речник на АВЕ ще си го закупя, за да не изпадам в подобни ситуации!

Автор ivz (любопитен)
Публикувано12.09.12 15:47

Има го

(обикновено търсене с Гугъл), без да е разшифровано, което означава, че може да се влезе във връзка с автора на статията и да се пита конкретно - името е харакретно и се намира лесно, а имейл адресът е snejana_murgova@yahoo.com. Статията я има още и , което значи на свой ред, че може да се пита на адреса на списанието (office@medinfo-bg.com). Освен това питай и в клуб "Медицина".

Things are not as bad as they seem. They are worse.
Bill Press

Редактирано от ivz на 12.09.12 16:03.

Тема Re: ППЛЦнови [re: ivz]  
Публикувано12.09.12 19:17

Да, на същата статия се натъкнах и аз в гугъла, на други места не видях такова съкращение.

Автор xakepxakep (ентусиаст)
Публикувано13.09.12 01:59

VOD не е дясно око, а е: ВОД офт. лат. визус окули декстри (визус на дясното око) VOD visus oculi dextri. Тук има и превод:

Според Терминологичен речник по офталмология, бълг.-рус.-лат.-англ.-фр.-нем., 1994, 2 113 термина (бълг.), 348 с., projectio lucis е проекция на светлина, на англ. е дадено light projection. Projectio lucis certa е дадено като проекция правилна, на англ. certain light projection. Projectio lucis incerta е дадено като проекция неправилна, на англ. uncertain light projection.

В Гугъл обаче намирам:

Но ужас, тук има и двете:

А в Латинско-руския речник така и не намерих думата проекция.

И сега ще "изплюя камъчето. Съкращението ПЛЦ го дадох аз на Ал. Велев. Имах ПЛЦ в една епикриза (там имаше и ВОД, което също мисля, че дадох на А. Велев). Питах един професор в магазин за очила и той ми даде разшифровката perceptio lucis certa, като ми обясни и какво значи това. По онова време още нямах посочения офталмологичен речник.

Редактирано от xakepxakep на 13.09.12 02:55.

Тема Re: ППЛЦнови [re: xakepxakep]  
Публикувано13.09.12 19:08

Нямах предвид буквално, че е дясно око, а диоптър на ДО.
Но това "пплц" накрая ще си го сложа в рамка на стената - след толкова превеждане на епикризи това е първото съкращение, което не успях да дефишрирам (срамота!).

Тема Re: ППЛЦнови [re: xakepxakep]  
Публикувано13.09.12 19:12

Надявам се следващия път да не ми се падне нещо от областта на проктологията, за да не се налага да търся съответния специалист.

Офталмологията е бял кахър!

*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.