|
Тема
|
ППЛЦ
|
|
Автор |
Lillie (nonexistent) |
Публикувано | 11.09.12 22:11 |
|
Колеги,
Имам въпрос за едно съкращение, трябаше да го задам по-рано в клуба, но много бързах и не се сетих. Обърнах целия нет и не намерих никъде как се разшифрова това съкращение.
Става въпрос за диоптри, а съкращението е VOD=ППЛЦ.
За ВОД се досетих какво означава (дясно око), но това "пплц" не се среща никъде. Става въпрос за експертно решение на ТЕЛК, в което се споменава, че пациентът почти не вижда с дясното си око.
Та малко е "след дъжд качулка", но все пак да питам.
Благодаря предварително!
| |
|
Малееей к'во благодариш предварително, бе душко, като е следварително?!
Я кАжи как се изплъзна от ситуацийката - по-полезно би било - на трикчетата в занаята да се учим... Или някое стихче ни пусни в краен случай... еротично pls
| |
|
Не съм офталмолог, но поето разследване на случая показа следното: в "Речник на съкращенията в българския език" на Ал. Велев има ПЛЦ - мед.лат. PLC perceptio lucis certa - запазено възпрепятствие на светлината. Но в Гугъл излиза proectio lucis certa (запазена проекция на светлината) при определяне остротата на зрението. Затова може би става въпрос за запазена /положителна напр./ проекция на светлината. Все пак трябва консултация със специалист
<P ID="edit"><FONT class="small"><EM>Редактирано от germanistik на 12.09.12 08:41.</EM></FONT></P>Редактирано от germanistik на 12.09.12 08:43.
| |
Тема
|
Re: ППЛЦ
[re: Liya]
|
|
Автор |
Lillie (nonexistent) |
Публикувано | 12.09.12 08:58 |
|
Там е въпросът, че не се изплъзнах, а звъннах на координаторката в агенцията и честно (като Иванушка-дурачок - ние не можем да лъжем!) я предупредих, че това съкращение по никакъв начин не мога да дефишрирам и я питах какво да правим в такъв случай. Тя чак на майка си звъня да пита, която е медицинска сестра, но съкращението се оказа много специфично, не всеки медик го знае. По-късно питах познат стоматолог, той също не знае. Каза ми "Да не съм всичколог?".
Казах на агенцията да питат и клиентката, да не би случайно тя да знае какво означава. И така приключи моята одисея с това съкращение.
Тъй че няма тънкости в занаята, поставих въпроса ребром.
| |
|
Много благодаря!
Накрая тоя речник на АВЕ ще си го закупя, за да не изпадам в подобни ситуации!
| |
Тема
|
[re: Lillie]
|
|
Автор |
ivz (любопитен) |
Публикувано | 12.09.12 15:47 |
|
Има го (обикновено търсене с Гугъл), без да е разшифровано, което означава, че може да се влезе във връзка с автора на статията и да се пита конкретно - името е харакретно и се намира лесно, а имейл адресът е snejana_murgova@yahoo.com. Статията я има още и , което значи на свой ред, че може да се пита на адреса на списанието (office@medinfo-bg.com). Освен това питай и в клуб "Медицина".
Things are not as bad as they seem. They are worse.
Bill PressРедактирано от ivz на 12.09.12 16:03.
| |
Тема
|
[re: ivz]
|
|
Автор |
Lillie (nonexistent) |
Публикувано | 12.09.12 19:17 |
|
Да, на същата статия се натъкнах и аз в гугъла, на други места не видях такова съкращение.
| |
|
VOD не е дясно око, а е: ВОД офт. лат. визус окули декстри (визус на дясното око) VOD visus oculi dextri. Тук има и превод:
Според Терминологичен речник по офталмология, бълг.-рус.-лат.-англ.-фр.-нем., 1994, 2 113 термина (бълг.), 348 с., projectio lucis е проекция на светлина, на англ. е дадено light projection. Projectio lucis certa е дадено като проекция правилна, на англ. certain light projection. Projectio lucis incerta е дадено като проекция неправилна, на англ. uncertain light projection.
В Гугъл обаче намирам:
Но ужас, тук има и двете:
А в Латинско-руския речник така и не намерих думата проекция.
И сега ще "изплюя камъчето. Съкращението ПЛЦ го дадох аз на Ал. Велев. Имах ПЛЦ в една епикриза (там имаше и ВОД, което също мисля, че дадох на А. Велев). Питах един професор в магазин за очила и той ми даде разшифровката perceptio lucis certa, като ми обясни и какво значи това. По онова време още нямах посочения офталмологичен речник. Редактирано от xakepxakep на 13.09.12 02:55.
| |
|
Нямах предвид буквално, че е дясно око, а диоптър на ДО.
Но това "пплц" накрая ще си го сложа в рамка на стената - след толкова превеждане на епикризи това е първото съкращение, което не успях да дефишрирам (срамота!).
| |
|
Надявам се следващия път да не ми се падне нещо от областта на проктологията, за да не се налага да търся съответния специалист. Офталмологията е бял кахър!
| |
|
|
|
|