Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 22:34 04.07.25 
Професионални
   >> Преводачи
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема Англ. trim tabнови  
Автор Иpka ()
Публикувано11.07.11 11:36

Ако някой знае повече за корабите и лодките, дали би подсказал как се казва на български trim tab? Ясно ми е какво е, трябва ми терминът. Благодаря!!!

Тема Re: Англ. trim tabнови [re: Иpka]  
Автор ivz (любопитен)
Публикувано11.07.11 13:57

Питай този човек: http://www.proz.com/profile/6231
Но от

мисля става ясно как се казва (но не съм сигурен)...
А пък няма начин да не знаят.

"Let's have some new cliches"
Samuel Goldwyn

Редактирано от ivz на 11.07.11 14:05.

Тема Re: Англ. trim tabнови [re: ivz]  
Автор Иpka ()
Публикувано11.07.11 14:07

Супер, много благодаря!

Автор no_clouds (слънчева)
Публикувано11.07.11 22:19

според тази дискусия в proz e 'тример'

Редактирано от no_clouds на 11.07.11 22:19.

Тема Re: Англ. trim tabнови [re: no_clouds]  
Автор Иpka ()
Публикувано11.07.11 22:55

"Тример" се използва тук-там наистина (по аналогия с руското триммер), обаче рядко - не знам, може би и поради близката аналогия с козметични машинки и машинки за подрязване на трева. Но "трим" се оказа най-възприетото.

Автор bsb_2 ()
Публикувано11.07.11 22:56

Не знам, не знам - не съм убеден, че при лодките и корабите също се нарича тример. Тримерите са при самолетите. А пък Питър разбира от самолети :)
Аз понеже от лодки не разбирам, се въздържах да взема отношение досега.

Тема Re: Англ. trim tabнови [re: bsb_2]  
Автор ckипaджиятa (минаващ)
Публикувано11.07.11 23:12

"Тример" или "флетнер" (или "тример-флетнер", "трим-флетрер") в зависимост от това как работи. "Тример" в повечето случаи покрива останалите варианти. Термините са морски и са възприети в авиацията без промени в смисъла.

Касае се за малка пластина, монтирана към много по-голяма управляваща повърхност, с чиято помощ последната се задвижва. В класическия случай управляващата повърхност се задвижва от пластината. В други, повърхността се командва пряко от орган за управление, а пластината облекчава усилието ("тримира" го или го "центрова"). Пластината може и да зададе определено постоянно отклонение на управляващата повърхност, напр. до достигане дадени параметри, за коригиране на отклонения в управлението или за уравновесяване на неравновесия.

А че разбирам от самолети, разбирам!

(Извинения за грешките, но съм извън лоното на цивилизацията...)

Редактирано от ckипaджиятa на 11.07.11 23:14.

Автор no_clouds (слънчева)
Публикувано12.07.11 15:23

питах баща ми, той е корабен механик, т.е. беше... пътувал е на товарни кораби и петролни танкери... според него е "трим", джаджата е свързана с разпределението на товара в трюма във връзка с "газенето" на кораба... т.е. дава индикации товарът на какво газене съответства (до каква плитчина може да стига корабът)... така го разбрах, той не е много по обясненията

дано да е поне малко от полза...

Редактирано от no_clouds на 12.07.11 15:24.

Автор ckипaджиятa (минаващ)
Публикувано12.07.11 16:58

"Трим" и "тример" са различни неща.

"Тримът" (trim markings, trim stencil) е градуирана маркировка, нанесена върху плимсоловата линия ("водната линия"), която указва масата на товара и степента на равновесие -- при покой водата я покрива донякъде и оттам тези показатели стават видими с просто око от разстояние. Терминът за самото равновесие е "центровка", но и "трим" от англ. Подобни центровъчни маркировки (но с различно предназначение) се нанасят пред водещия ръб на самолетните стабилизатори, които се завъртат около напречната си ос за постигане на разни центровки според зададения полетен режим.

"Тримерът", от друга страна, е конструктивен елемент на управляващите повърхности -- рул и/или стабилизатори, където ги има (напр. и най-типично в подводниците).

Редактирано от ckипaджиятa на 12.07.11 17:14.

Тема Re: Англ. trim tabнови [re: ckипaджиятa]  
Автор Nerv (wantonE)
Публикувано12.07.11 19:05

"Тримът" (trim markings, trim stencil) е градуирана маркировка, нанесена върху плимсоловата линия ("водната линия"), която указва масата на товара и степента на равновесие -- при покой водата я покрива донякъде и оттам тези показатели стават видими с просто око от разстояние.

Ами не знам от къде си ги научил тези работи но не е така.

Само трим се превежда в професионалните кръгове с друга чуждица - "диферент" и най просто (макар и може да не е съвсем коректно) казано е ъгълът между действителната водолиния actual wаterline (сечението на водната повърхност с корпуса на кораба - надлъжно) и надлъжната (хоризонтална) ос на кораба като геометрично тяло.

Още по просто (и измерено по друг начин) и най използвано в практиката това е разликата между газенията отчетени на носа (от пред) и на кърмата (на кораба).

Плимсолова линия не е е от най често срещаните изрази които да чуеш на море или в средите. Има кръг на Плимсол или марка на Плимсол (по името на лорд(?) Плимсол, който прокарва за първи път такъв ограничителен закон в Англия)

Това е заварен на борда (в мидела, средата на кораба) и боядисан контрастно указателен знак за ограниченията наложени по отношение на това - колко най много може да се товари (съответно потопи във водата корпусът на) кораба.
Част от тази маркировка са и палубната линия и означенията на товарните водолинии. последните се наричат и "гребенка" (малко приличат на гребен)

За трим таб не бях чувал.
От уикито прочетох, че
Trim tabs are small surfaces connected to the trailing edge of a larger control surface on a boat or aircraft, used to control the trim of the controls, i.e. to counteract hydro- or aero-dynamic forces and stabilise the boat or aircraft in a particular desired attitude without the need for the operator to constantly apply a control force. This is done by adjusting the angle of the tab relative to the larger surface.

Предполагам трябва да се предложи БГ термин или превод от някой който разбира повече от подводни лодки.

Иначе за мен най-простия превод би бил "стабилизатори". Или стабилизатор на хоризонталния надлъжен наклон.

Със сигурност не е фалш-кил (малки странични фиксирани сравнително близко до дъното на корабите неподвижни стабилизатори; или финовете (чуждицата идва от думата за от перки) - чупещи се активни крилчати профили за стабилизация, управление и/ или намаляне на клатенето (на много малко кораби съм ги виждал). Със сигурност не е и активни рули.

Прав или изправян.

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.