Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 05:52 06.05.26 
Професионални
   >> Преводачи
*Кратък преглед

Тема Тетрадка-речникнови  
Автор pavlinhr (непознат )
Публикувано29.03.11 13:45

Ползвате ли тетрадки-речници?
Ако не, как учите нови думи?

Тема Re: Тетрадка-речникнови [re: pavlinhr]  
Автор Refine (усмихната)
Публикувано29.03.11 15:06

Според мен, хората в този клуб са далеч над нивото на тетрадките-речник

Автор neverojatna (вещерица)
Публикувано29.03.11 15:18

Някои хора от форума пишат речници, мило мом(и)че.

Като студентка в Търново имах една колежка от Монтана, която се беше заела с амбициозната задача да научи немско-българския двутомник на БАН. Първите две години се справи с научаването и преговора на буква А, по средата на буква В вече спрях да се интересувам какво се случва. И за да не губи момата време с готвене, майка й й изпращаше по влака в колети готвени макарони и манджи почти всеки ден.

Редактирано от neverojatna на 29.03.11 15:21.

Автор Sol y Sombra (Muggle-born)
Публикувано29.03.11 15:33

Това е професионален клуб - за хора, които си вадят хляба с преводи, а не за изучаващи чужди езици. Но ето един съвет от мен: пробвай да учиш думите по различни начини - с писане на по няколко реда, с тетрадка-речник (и преговор на написаното в нея, естествено), чрез слушане и каквото още се сетиш, и виж кой метод дава най-добри резултати при теб. Някои хора имат зрителна памет (аз съм от тях) и помнят добре от четене, други помнят добре при писане, трети при слушане. А също е добре да се съчетават различни методи. Много лесно се запомнят думи от песни

Но който и метод да си избереш, той служи само за задържане на лексикалната единица в паметта ти. Следващото, което трябва да направиш - или дори паралелно със запаметяването - е да научиш как, т.е. в какъв контекст и в какви съчетания, се използват запомнените от теб думи и изрази. В крайна сметка ти трябва точно това - да знаеш в каква ситуация каква лексика е подходяща, а не просто да имаш в паметта си списък с речникови единици, уж синоними.

Желая ти успех! И да знаеш, че тази работа си иска време, не става например за седмица или две преди изпит.

А, да, и когато понатрупаш лексика, чети колкото е възможно повече и изобщо гледай да имаш колкото може повече досег с езика.

Редактирано от Sol y Sombra на 29.03.11 15:35.

Автор chavdar4e (бивше 4ave)
Публикувано29.03.11 17:50

Някога, някога.. толкова някога

най-лесно ми беше да си пиша думичките на малки листчета /колкото да съберат думата/, от едната страна на български, от другата - на чуждия език. Носех си ги по джобове, чанти, постоянно вадех и се изпитвах, на който език се падне трябваше да преведа на другия. За мен това беше ефикасно!
Успех с намирането на твоя си начин!!!

Тема Re: Тетрадка-речник [re: Sol y Sombra]  
Публикувано29.03.11 18:09

Благодаря за съветите!

Зная че посетителите на този клуб сте доста напреднали и точно за това ми беше любопитно как учите нови думи. Сигурно и на най-напредналия му се случва да среща непознати думи понякога.

Аз някои думи ги запомням като ги чета по няколко пъти, ама има други които и по десет пъти да ги срещна пак не мога да запомня. Ползвам един сайт който е нещо като интернет тетрадка-речник ама понякога ме мързи да ги вкарвам. :)

Тема Re: Тетрадка-речникнови [re: Sol y Sombra]  
Автор Бepeзka!Модератор ()
Публикувано29.03.11 21:43

Много лесно се запомнят думи от песни

Абсолютно вярно. Аз запомнях цели изрази от песни.

Автор neverojatna (вещерица)
Публикувано30.03.11 13:31

Лично аз ги учех с писане, имам зрителна памет. След това се изпитвах сама с тетрадката речник. И за най-опитния преводач има непознати думи, само си помисли, че ти на родния си език едва ли знаеш всички думи какво означават, да не говорим за съответствието им на чужд език... Сега, разбира се, като превеждам всеки ден документи, не им уча 'новите' думи, постепенно се научават, особено ако се специализираш в преводи в определена област. Според мен е по-добре да си направаиш обикновена тетрадка-речник, на хартия, все пак и от самото изписване на думите ще запомниш и правопис, и значение.

Тема Re: Тетрадка-речникнови [re: neverojatna]  
Публикувано01.04.11 09:52

Аз преди ползвах обикновена ( хартиена) тетрадка-речник но установих, че ми е по-лесно чрез този сайт. Понякога се случва да си принтирам част от думите там и да се упражнявам като им пиша преводите на листа по старомодния начин с химикалка.

Автор merteuil (coordinator)
Публикувано04.04.11 13:59

Е ти к'во каза сега? Нищо не каза...

Objects in mirror are closer than they appear.

*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2026 Dir.bg Всички права запазени.