|
Тема
|
Технически термин на английски и руски
|
|
Автор |
BъзpacтнoДeтe (непознат) |
Публикувано | 25.03.11 17:48 |
|
Здравейте,
Днес цял ден търся един термин и не мога да го намеря, на руски и на английски най-вероятно /не съм напълно сигурна/ се превежда така:
Универсальный соединитель распорный
Universal sleeve anchor
На български обаче не го откривам.
Ще бъда много благодарна, ако някой ми каже как се превеждат тези изрази на български.
Редактирано от BъзpacтнoДeтe на 25.03.11 17:52.
| |
|
Распорный го има в техническия ми речник - разпъвателен, разделителен, раздалечителен.
С гугъл на изображения разгледах картинки на
"Универсальный соединитель распорный" и констатирам, че става дума точно за метален дюбел.
По-общият термин е скрепителни елементи или както в по-ново време е модерно крепежни елементи (включва всички видове болтове, гайки, видии за дърво, за метал, дюбели - пластвасови, метални).
Да чуем все пак и мнение от инженерите, дано някой влезе и види въпроса ти.
Преди години съм продавала такива елементи и поне част от тях са ми познати. Редактирано от alexiare на 25.03.11 19:06.
| |
|
Ами аз видях на едно място английския израз sleeve anchor преведен като втулков анкер, ето тук:http://atig.bg/elements.pdf, обаче някак си не ми се вързва с руския израз, не че знам технически руски де.
Редактирано от BъзpacтнoДeтe на 25.03.11 19:28.
| |
|
И аз не съм инженер, но поразгледах картинки и клипчета. Според мен става дума за анкер - това е по-общ термин на нещо, което служи за закрепване. На картинките sleeve наистина е нещо като втулка (ръкав) и защитава и направлява анкера. Ще потърся пак клипчето.
| |
|
Ето го и клипчето:
Редактирано от regdog на 25.03.11 20:00.
| |
|
Много вълнуващ филм! Благодаря!
| |
Тема
|
Re: Технически термин на английски и руски
[re: regdog]
|
|
Автор |
alexiare () |
Публикувано | 25.03.11 22:54 |
|
Regdog, съгласна съм с теб. Анкерен болт е другото наименование на метален дюбел. Предназначението на този вид дюбели е за закрепване на тежки тела към бетонна стена (тухлата е трошлива и при нея не се ползва). Най-често ги купуваха за закрепване на електрически бойлер към панелите. Всъщност докато се навива болтът и този наречен от теб външен ръкав се разтваря по някакъв начин в бетонната стена и закрепва здраво.
| |
Тема
|
Re: Технически термин на английски и руски
[re: BъзpacтнoДeтe]
|
|
Автор |
vens (малко странен) |
Публикувано | 27.03.11 01:11 |
|
Макар и да имам съвсем малък (но не и нулев) опит с тия неща, все пак разгледах като инженер описанията на sleeve anchor и анкерен болт и потвърждавам, че на български е точно анкерен болт.
Метален дюбел не е подходящо, освен това е описателен превод, излишен при наличие на директен термин.
| |
|
|
|
|