Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 08:31 05.07.25 
Професионални
   >> Преводачи
*Кратък преглед

Тема Да структурирам едно изречение, ченови  
Автор Бepeзka!Модератор ()
Публикувано31.01.11 22:33

нещо не мога да го измисля.

Директорът отговаря финансово с процент от възнаграждението си за загубите на филиала по време на неговото управление

Написала съм следното:
Директор несет финансовую ответственность процентом от своего вознаграждения за убытки филиала, понесенные за время его управления.

Фразата "процентом от своего вознаграждения" ми стои като кръпка в изречението и го прави малко объркано. Мислите ли, че може и така да мине?

Тема Re: Да структурирам едно изречение, ченови [re: Бepeзka!]  
Автор chavdar4e (бивше 4ave)
Публикувано31.01.11 22:57

В мойто съзнание на руски "процент" е "лихва" на български, т.е. едва ли е най-удачно

То че на български е написано идиотски, спор няма. С колко процента???
Ох, забих нещо... Направо ме срази!!

Тема Re: Да структурирам едно изречение, ченови [re: chavdar4e]  
Публикувано31.01.11 23:06

Освен лихва, процент си означава и просто процент. Не думата ме смущава, а самото изречение. Чудя се дали няма да се наложи да го четат няколко пъти. Не мога да го кажа по-ясно. Струва ми се, че смисълът не става ясен от един прочит.
Най-много "обичам" такива преводи - от тази вечер за утре сутринта. Аз нощно време не съм работоспособна, спи ми се просто и не мога да мисля.

Редактирано от Бepeзka! на 31.01.11 23:07.

Автор Liya ()
Публикувано01.02.11 00:18

ответственность процентом Мисля, че ако между тези две думи сложиш едно възлизаща на, ще стане по-ясно

- тоест фин. отговорност, възлизаща на процент...

Тема Re: Да структурирам едно изречение, че [re: Бepeзka!]  
Автор LlDl_ru (Живучая!!!)
Публикувано01.02.11 10:49

по проценту - думаю , что правильно в том контексте, в котором формулирано в бг тексте

"понесенные" или "причиненные им" - ?
не буду обсуждать юридически как выглядит такое положение в договоре, но я бы в такой формулировке не подписала!

... butterfly effect ...

Автор дeдo_Aндpo (познат бе!)
Публикувано02.02.11 00:50

А пък аз бих го разпарчосал това "българско" изречение още отначало!!!

Преведено на български, изречението означава май това:

Директорът носи финансова отговорност за загубите на филиала по време на неговото управление, изразяваща се в процент от възнаграждението му.

Ама и това не е супер, де!

На дядо сладурът.

Тема Re: Да структурирам едно изречение, ченови [re: дeдo_Aндpo]  
Автор Уkpaинka (и уже болгарка)
Публикувано02.02.11 09:44

"Директор несет финансовую ответственность процентом от своего вознаграждения за убытки филиала, понесенные за время его управления"

Директор несет финансовую ответственность за убытки филиала, понесенные за время его управления, в размере установленного процента своего вознаграждения. - може би така?

Тема Re: Да структурирам едно изречение, ченови [re: Уkpaинka]  
Публикувано02.02.11 13:49

Много ви благодаря на всички, ама отдавна вече предадох превода. Трябваше да го направя за няколко часа.

*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.