Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 11:48 13.07.25 
Професионални
   >> Преводачи
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема как се усъвършенствате?нови  
Автор no_clouds (слънчева)
Публикувано23.10.10 06:34

колеги,
напоследък се замислих, че освен с преводи към момента по никакъв друг начин не усъвършенствам и развивам познанията по езика, с който работя... когато имам възможност чета книги на английски език, погледвам по малко CNN, но това са неорганизирани и хаотични начини за успокояване на съвестта... не вадя думи, не ги заучавам за по-нататъшно приложение...

вие какво правите, за да се усъвършенствате? четете художествена литература за удоволствие, слушате, вадите текстове на песни, говорите, записвате, правите речници, посещавате семинари, четете теорeтични статии, полагате изпити за допълнителна квалификация... моля, споделете ноу-хау, ще ми бъде много интересно и полезно...

поздрави:))

Редактирано от no_clouds на 23.10.10 09:13.

Тема Re: как се усъвършенствате?нови [re: no_clouds]  
Автор Sol y Sombra (Muggle-born)
Публикувано23.10.10 08:01

Амииии, и аз чета книги, слушам музика, гледам филми и между другото вадя думи, когато попадна на нещо интересно

Уча ги после, когато има време, ама то дори за четене и филми не остава много време Разбира се, не се оплаквам, даже е хубаво да има работа, но когато има нормален поток, времето за всичко останало намалява значително. От време на време, като тръгна да излизам, си взимам тефтерче с думи и си чета

http://www.save-darina.org

Редактирано от Sol y Sombra на 23.10.10 08:03.

Автор Diletanta (член)
Публикувано23.10.10 08:28

Използвам "свободното време", което е изцяло запълнено с четене на всевъзможни (без преувеличение) книги за отсяване и умуване дали да бъдат издадени. При такова разнообразие често се чеша по темето и ровя в речници и нета, та все научавам по нещичко. Позволявам си и рядкото удоволствие да гледам субтитрирани филми, да сравнявам оригиналния текст с превода и да издевателствам мислено над "колегата", ако субтитрите са долна халтура. Това също е леко извратен стимул за поддържане и разширяване на активния речник.

"И тогава дойдоха добрите чудовища с брадвите..." - (много) млад автор

Автор zenithmaster (минаващ)
Публикувано23.10.10 09:06

Филми, книги, радио, ТВ, музика - всички тези неща помагат, но за мен най-полезни са кръстословиците. Всяка сутрин, докато си пия кафето, решавам "concise" кръстословиците в онлайн версиите на вестниците "Guardian" и " The Independent". Ако ми върви и имам време, пробвам и една "cryptic" кръстословица.

Редактирано от zenithmaster на 23.10.10 09:12.

Тема Re: как се усъвършенствате?нови [re: zenithmaster]  
Автор nnaarr (член)
Публикувано23.10.10 12:53

Аз също имам един много полезен тефтер, който много ми помага, защото там съм събрала изрази и думи, използвани в оригинални руски документи. Гледам телевизия на РЕ, а също така с приятна изненада открих, че учебниците , по които преподавам в среден курс, са осъвременени и че там има много полезни сведения за човек с преводаческо мислене.

Автор no_clouds (слънчева)
Публикувано24.10.10 07:57

много интересни отговори, много ви благодаря...

а тези кръстословици са голяма краста

Автор neverojatna (вещерица)
Публикувано25.10.10 14:08

Чета непрекъснато, създадох си нещо като ритуал при всяко посещение в Австрия или Германия да си купувам по една книга, която задължително прочитам, а не я оставям само да ми краси библиотеката, гледам телевизия, комуникирам непрекъснато (предимно по скайп и с мейли) с приятели германци и австрийци - от живата реч също се научава много.

Тема Re: как се усъвършенствате? [re: no_clouds]  
Автор Бepeзka!Модератор ()
Публикувано25.10.10 16:35

Ние общуваме с много руснаци тук, често и вкъщи си говорим на руски. Гледам всеки ден руска телевизия, чета руски сайтове.

Тема Re: как се усъвършенствате?нови [re: Бepeзka!]  
Автор slynze ()
Публикувано26.10.10 11:51

Според мен общуването на езика в писмена и устна форма е незаменимо. Най-полезно е мулти-култи вечеря с обсъждане на лексика и особености в съответните езици и как това може да се предаде на немски например

.
Иначе, понеже много забравям, имам няколко закачливи граматики и кръстословицата в Stern-a, макар и непретенциозна.

Тема Re: как се усъвършенствате?нови [re: slynze]  
Автор chavdar4e (бивше 4ave)
Публикувано26.10.10 18:46

Особено когато в разгара на вечерята те карат да превеждаш вицовете, връхта е това

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.