|
Тема
|
Великият оксфордски речник..
|
|
Автор |
АВе (речникаря) |
Публикувано | 14.09.10 09:40 |
|
вече няма да излиза на хартия. Само в електронен вариант ще бъде достъпен от догодина.
Явно това вече е неоспорима тенденция в лексикографията.
Любима тухла си ми беше едно време. Бог да прости книжното тяло на чудесния речник!
| |
Тема
|
Re: Великият оксфордски речник..
[re: АВе]
|
|
Автор |
Sol y Sombra (Muggle-born) |
Публикувано | 14.09.10 11:30 |
|
Да почива в мир. Но аз мисля, че е дори по-добре речниците да ги има в електронен вид (и да са безплатни) - по-лесни са за ползване. Разбира се, трябва ти нет или поне компютър, ама вече повечето имаме
И не, не съм против книжните речници и книгите изобщо, обожавам аромата на стари книги, но по отношение на речниците от години се наслаждавам на електронните и съм много доволна
http://www.save-darina.org
| |
Тема
|
Re: Великият оксфордски речник..
[re: АВе]
|
|
Автор |
nikolayyy (cskar) |
Публикувано | 14.09.10 12:15 |
|
Взех си Оксфорд Лърнърс през есента на 1989, га станах студент първи курс. Все още го разнасям с мен из офисите, които обитавам през годините, но го ползвам като украшение. Ще си спомняме за хартиените речници с умиление, както се отнасям към моя енг/бг разговорник от 1965, според който понеделник е манди ;)...
| |
|
По-удобно е. Не губиш секунди, особено ако си на зор.
Книжните речници са бавни, скъпи, не можеш да ги откраднеш от нета, но пък дават препратки, които софтуера на електронните не може. Кефът от отварянето им не съществува при електронните, поне за нашите 2-3 поколения в клуба....
Както и да е. Светът върви на някъде си и не можем да го спрем с едната си носталгия.
Редактирано от АВе на 14.09.10 15:00.
| |
Тема
|
Хе-хе, като...
[re: nikolayyy]
|
|
Автор |
АВе (речникаря) |
Публикувано | 14.09.10 14:36 |
|
вече ученик в английската си купувам с връзки оксфордски (нэкъф шорт едишън) от човек, който пътува по разни чужбини. Нов новеничък! И се оказва, че това е издание специално за Индия. Транскрипцията е специфична за цялата скапана група от 98 индийски езика. А ти си заек и съвсем се омотаваш от разликата в транскрипцията. Ужас!
Хубаво. Отивам пред антикварната на Графа (една-единствена беше за цяла София). То вече зима, дагае. И предлагам речника като билет за мач на Левски-ЦСКА за закъснели фенове.
Хубаво, лашнах го на приемлива цена.
После баба ми ми осигури Оксфордския Стюдънс Едишън от миналогодишното издание (не зная с кви връзки и пари).
Както и да е. Тогава беше проблем да си намериш А-Б и Б-А речници, издадени след 53-56 г. - нали се сещаш, издадени преди години, които не надвишат двойно собствената ти възраст.
Редактирано от АВе на 14.09.10 15:08.
| |
|
|
|
|