Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 07:27 05.07.25 
Професионални
   >> Преводачи
*Кратък преглед

Тема И под ударение разработканови  
Автор Noc (добряк)
Публикувано09.04.10 07:59

Здравейте,
в момента правя един шрифт и искам да го снабдя с български ударения.
По принцип как изкравате ударения на български гласни, като вградени букви или като съчетание на глиф и диакрит ?
И накъде трябва да сочи ударението ?

Редактирано от Noc на 09.04.10 08:00.

Тема Re: И под ударение разработканови [re: Noc]  
Автор bsb_2 ()
Публикувано09.04.10 09:18

По принцип не ги изкарваме, понеже не се налага. А когато се налага, объркването е толкова голямо, че по-добре да не го правим.
Като цяло въпросът е за предпечатисти, не за преводачи.
А там май по-често се ползват готови символи в шрифта. Съвсем отделен е въпросът, че в доста шрифтове ударените букви са на нестандартни места.
Можеш да видиш посоката на ударението включително и във вградените в Windows шрифтове. Например в Tahoma има U+045D, Cyrillic Small Letter I with Grave. В момента не се сещам в кой от популярните шрифтове имаше повече ударени букви.

Автор Maлkaтa cekиpa (гадно копеле)
Публикувано10.04.10 01:46

По-добре е като вградени букви, но не знам на кои клавиши ще ги качиш. Ударението трябва да е "тежко", тоест падащо отляво надясно. Поставянето на ударението отделно спестява клавиши, но трябва много точно да уцелиш мястото, защото буквите са с различна широчина и може да изглежда разместено при някои. Ако бях на твое място, щях да направя и двата варианта и да пробвам как се държат. След това да реша кой е по-удачен.

Автор xakepxakep (ентусиаст)
Публикувано10.04.10 04:42

1. Ако направиш шрифт с ударения, само този, който има същия шрифт на компа, може да го ползва. Това е огромен недостатък според мен.
2. Съчетания от ударения и глифове може да се направят с всеки шрифт в Windows, но действително при някои шрифтове изглеждат изместени. Но това според мен е по-малко зло от т. 1.
3. В българския език има главно и второстепенно ударение. Главното пада отляво надясно, а второстепенното — отдясно наляво. В някои по-стари речници обаче главното е отдясно наляво.

Редактирано от xakepxakep на 10.04.10 04:44.

Тема Re: И под ударение разработка [re: xakepxakep]  
Автор ivz (любопитен)
Публикувано11.04.10 15:00

т.1 не е вярна.
Разбира се, зависи за коя текстообработваща програма говорим, но ако приемем, че става дума за Word (за другите не мога да кажа нищо), при всички нейни версии от 2000 насам в Save опциите може да се избере вграждане на True Type шрифтове, което заобикаля проблема. при това обикновено има възможност да се вгради целият шрифт или само използваните в текста знаци/символи.

"Thanks, you don't look so hot yourself"
(on being told he looked cool)
Yogi Berra

Тема Re: И под ударение разработканови [re: ivz]  
Автор xakepxakep (ентусиаст)
Публикувано12.04.10 02:59

Това го знам и съм го ползвал, но според мен много малко хора го знаят. Но мисля, че това е само да може да се чете. А не може да се пише на новия шрифт.

Редактирано от xakepxakep на 12.04.10 03:00.

Тема Re: И под ударение разработканови [re: xakepxakep]  
Автор ivz (любопитен)
Публикувано12.04.10 10:19

Какво може да се прави с шрифта зависи от неговия лиценз. Има четири вида лицензи: Print and preview, Editable, Installable и No embedding permissions (от наименованията им е ясно какво позволява всеки вид лиценз). Самите лицензи се показват при инсталирането на отделно купен TrueType шрифт или с помощта на полезната програмка MS Font properties extension, която при щракване с десен бутон в/у даден шрифт показва в раздела си Embedding неговата т.н. Embeddability. За щастие стандартните шрифтове, които се инсталират с Windows, са с Installable embedding allowed, което означава, че не само позволяват с тях да се прави всичко в документа, в който са вградени, но и дори се инсталират в Windows при отваряне на такъв документ (т.е. пълна свобода без никакви ограничения).

(Темата наистина е малко екзотична, но съм се интересувал нея, защото преди време имах големи проблеми при конвертиране на старите Word 5.5./6/0 файлове (под DOS) за по-късните Windows версии на Word.)

"Thanks, you don't look so hot yourself"
(on being told he looked cool)
Yogi Berra

*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.