Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 22:08 06.07.25 
Професионални
   >> Преводачи
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | (покажи всички)
Тема Въпрос към хората с БФнови  
Автор Бepeзka!Модератор ()
Публикувано14.12.09 17:14

Колеги, рових из граматиката, но не успях да намеря отговор на следния въпрос:
Как е правилно да се каже:
"има някого" или "има някой"

Ако правя аналогия с руския език, то след думата "има" трябва да се използва им.п. - т.е. има някой. Обаче на мен ми се въртят някакви спомени, че правилното е "има някого".

Тема Re: Въпрос към хората с БФнови [re: Бepeзka!]  
Автор nesega2 (* independant *)
Публикувано14.12.09 17:33

Срвн. напр. „има (ли) го (него)“ - „има (ли) ме (мен)“ и т.н.?

Изречение от вида „без предлог“, ако не греша, като „някого“ се явява неопределително местоимение, което е в ролята на допълнение.
Макар да звучи странно, изречението в този вид отговаря на грам. правила. Вярно е също, че изразът „има (ли) някой(?)“ се употребява съвсем нормално в говоримия език и не мисля, че няма човек, който да употребява винаги или поне често правилната форма.

Всичко това ми идва отвътре, вкл. обяснението и е добре да се намери потвърждение в граматиката, с която в момента не разполагам.

Редактирано от nesega2 на 14.12.09 17:34.

Тема Re: Въпрос към хората с БФнови [re: nesega2]  
Публикувано14.12.09 17:38

БФ - второ висше, но имам пропуски.

Тема Мнение на човек без БФнови [re: Бepeзka!]  
Автор Maлkaтa cekиpa (гадно копеле)
Публикувано14.12.09 17:40

Теоретично трябва да "някого", защото казваме "има го" - пряко допълнение.
Мене обаче "има някого/няма никого" не ми звучи естествено. Особено във филми: "Ехо... Има ли някого?"
Преди време обсъждахме въпроса за члена, който е доста сложен. Ето обаче един случай, в който може да се въведе реформа. Примерно да се приеме, че изразите "има някого/няма никого" и "има някой/няма никой" са дублетни и постепенно разговорният да измести теоретично правилния. Същото важи са "всекиго/всеки", "другиго/други". "Да извикам ли някой друг/някого другиго?"
Като пример ще дам в английски "who/whom". Постепенно "whom" изчезва, макар че исторически е бил "правилен".
Изобщо има още доста "кандидати" за официализиране и това може да се постигне чрез дублетни форми. Спомняте ли си, че в училище учехме "участвувам/участвам", "двадесет/двайсет", "веднаж/веднъж"? Сега вече се използва само една форма.

Публикувано14.12.09 17:46

Разлистих набързо Вл. Мурдаров и цитирам:

„Мъжът, когото обичам се превърна в Мъжът, който обичам. (това е примерът)

Според действащите нормативни правила при местоименията винаги се има предвид дали с тях се назовават лица или нелица. Във вр с това в 1 случай трябва да се употреби кого, респ. никого, някого, всекиго, както и когото.
Кой, никой, всеки, както и който остават за случаите, когато се говори за нелица.“

Тема Re: Мнение на човек без БФнови [re: Maлkaтa cekиpa]  
Публикувано14.12.09 19:29

Аз питам точно за теорията. Помагам на една чужденка да учи български и в едно от упражненията трябваше да се попълнят липсващите местоимения:
Има ли ___________?
Иначе съм напълно сигурна, че в изречения от типа на
"Видях някого" нормата е единствено "някого", макар че масово се употребява "някой", защото "някого" е винителната форма на местоимението.
Ама в случая с глагола "има" изпаднах в недоумение. Но твоето обяснение с "има го" е много логично.
Смятам дилемата си за решена.

Редактирано от Бepeзka! на 14.12.09 19:37.

Публикувано14.12.09 19:36

А пък по въпроса за "лица" и " нелица" имам друго питане.
Защо се казва "Търси те някакво момче", след като "момчето" е лице и би трябвало да кажем "някое момче". (някой, някой, някое, някои - неопределителни местоименията за лица; някакъв, някаква, някакво, някакви - неопр. местоимения за нелица)

Ако някой успее да ми отговори на този въпрос, ще съм му много благодарна.

Автор Sol y Sombra (Muggle-born)
Публикувано14.12.09 20:41

Аз така, лаишки, бих казала, че никой няма да каже "Търси те някое момче", а точно "Търси те някакво момче". И идеята е, че не го знаем какво е това момче, а може и да не ни пука особено

Така че за мен смисълът определя употребата, а и по принцип не мисля, че някой ще каже другото

А всъщност защо да е правило, че "някакъв" не може да се използва за лица?

http://www.save-darina.org

Редактирано от Sol y Sombra на 14.12.09 20:42.

Автор Aлekcия ()
Публикувано14.12.09 21:12

Цитат от Граматика на СБКЕ том 2 БАН
Параграф 249. Когато неопределителните местоимения НЯКОЙ, ЕДИ-КОЙ, КОЙ-ГОДЕ, КОЙ ДА Е (за м. р. ед. ч.) се употребяват самостоятелно и се отнасят за лице, имат следните падежни форми:
Именителен падеж - някой, еди-кой, кой-годе, кой да е
Винителен падеж - някого, еди-кого, кого-годе, кого да е
Дателен падеж - някому, еди-кому, кому-годе, кому да е
Вместо дателните форми някому, еди-кому и пр. се предпочитат аналитичните форми, образувани от предлога на + винителната форма, напр.: на някого, (вм. някому), на еди-кого си (вм. еди-кому си) и пр.
Разсъждението ти е правилно. Сега ще ти изпиша и правилото от най-новото помагало, което купих на сина ми да се готви за матура, а именно: Практическа граматика на ПОНС България ЕООД, автор Радка Влахова-Руйкова, 2009 год.
Книжовно правило:
Когато се отнася за лица от м. р., неопределителното местоимение във функция на подлог е НЯКОЙ (стара именителна форма), а във функция на пряко допълнение - НЯКОГО (стара винителна форма). Правилно е Търсите ли НЯКОГО? Ще попитам НЯКОГО. и т. н. (още малко примери са дадени, мързи ме всичките да ги посочвам). Някой ме търси - им. п., но Аз търся някого - вин. п.. А не: (Аз търся някой). Аз казвам някому, или Аз казвам на някого. А не: (Аз казвам на някой).

Редактирано от Aлekcия на 14.12.09 23:20.

Тема Re: Въпрос към хората с БФнови [re: Sol y Sombra]  
Публикувано14.12.09 21:23

Няма такова правило, но жената с която учим ми зададе въпроса защо "някакво", а не "някое", след като за лица трябва да се използват "някой, някоя, някое..."
И аз се затрудних с отговора.

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.