Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 17:13 07.07.25 
Професионални
   >> Преводачи
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема Колеги, моля Ви за мнение и помощ - италианскинови  
Автор matteamatta (непознат )
Публикувано14.11.09 17:16

Здравейте, колеги,

Днес се регистрирах, въпреки че ви чета от цяла вечност. Надявам се да ме приемете във вашите стройни редици!
Аз съм преводач на художествена литература от италиански на български език и обратно. В момента превеждам един италиански роман и ви моля за помощ и мнение за следното изречение:

"Questa oscillazione ti culla in una dimensione che ti impedisce di rischiare, е' come se tutta la tua vita fosse appesa come un filo al perno attorno al quale oscilla il pendolo della tua esistenza, dove ti lasci inconsapevolmente cullare."

Благодаря ви предварително ;-)))

Тема Re: Колеги, моля Ви за мнение и помощ - италианскинови [re: matteamatta]  
Автор Sol y Sombra (Muggle-born)
Публикувано15.11.09 09:07

Не съм с италиански, но ми се струва прекалено общо зададен въпросът. Редно е да се каже кое точно е проблемното (за теб) в това изречение и защо, какво решение ти предлагаш и изобщо каква точно помощ търсиш. Иначе излиза, че търсиш готов превод на цялото изречение. А това не е гот

http://www.save-darina.org

Автор nikolayyy (cskar)
Публикувано15.11.09 10:41

Не си никакъв преводач. Сега пуснах изречението на гугле транслате и разбрах смисъла на този толкова лесен текст. Да не смяташ, че пишещите тук са завършили меи по бай тошово време, че да се хванем на уловката, прего?

Публикувано15.11.09 12:10

Благодаря Ви за "любезността". Наистина не очаквах толкова топло посрещане от ваша страна... Писала съм за мнение, но никой от вас не сподели мнение, напротив препращате ме към Google. Похвално за хора, които ме осъдиха на незнание без да ме познават дори. Благодаря още веднъж на тези, които "се отзоваха". Надявам се, че останалите са замесени от друго тесто.
Пожелавам ви успех, колеги.

"L’Eterno sostiene tutti quelli che cadono e rialza tutti quelli che son depressi.Salmi 145:14"

Автор violet_moon1 (минаващ)
Публикувано15.11.09 13:11

и аз го пуснах през гугъл транслейт - ит - бг и ит-ен - ами не го разбрах, не мога да оформя разбираемо изречение, така че се разграничавам от колегите по-горе.

надявам се, че утре ще се появят и колегите с италиански и ще ти помогнат

Тема Re: Колеги, моля Ви за мнение и помощ - италианскинови [re: violet_moon1]  
Публикувано15.11.09 13:59

Благодаря ти за разбирането violet_moon1. Пожелавам ти успехи.

Тема Re: Колеги, моля Ви за мнение и помощ - италиански [re: matteamatta]  
Публикувано15.11.09 14:10

Колеги, това е преводът, който не ми звучи много смислено и дръзнах да поискам мнението ви:

"Това колебание те залюлява в измерение, което ти забранява да рискуваш, сякаш целият ти живот е окачен с конец на някаква ос, около която се люлее махалото на твоето съществуване, където се оставяш несъзнателно да се полюляваш."

Автор Sol y Sombra (Muggle-born)
Публикувано15.11.09 16:43

Аз не виждам от какво по точно се разграничихте и ти, и кой беше по-нагоре. Не ми изглежда редно и колегиално да пльоснеш цяло изречение и да искаш превод наготово. Поне кажи къде е проблемът и какво си намерил и измислил, иначе си е чиста проба използване. Никой не е длъжен да върши работата на друг. А както видяхме, вече има дадено предложение за това изречение от питащата, така че явно изречението е мислено и не се чака готово решение. Така вече сигурно ще се намери и кой да отговори

Не искам да обидя питащата или изобщо да изразя отношение към нея. Отношение изразявам към начина на питане. Защото пък аз преподавам в университета и ме изважда от кожата, когато ми кажат, че цяло изречение не са могли да го разберат или просто "не знаят" или "не могат".

Редактирано от Sol y Sombra на 15.11.09 16:52.

Автор nikolayyy (cskar)
Публикувано15.11.09 17:53

Translation: Italian » English

Questa oscillazione ti culla in una dimensione che ti impedisce di rischiare, е' come se tutta la tua vita fosse appesa come un filo al perno attorno al quale oscilla il pendolo della tua esistenza, dove ti lasci inconsapevolmente cullare

This swinging cradle you in a size that prevents you from taking risks, as if your whole life was hanging like a thread to the pivot around which the pendulum swings in your life where you let yourself be soothed unconscious.

Автор Maлkaтa cekиpa ()
Публикувано15.11.09 19:32

Как очакваш да ти помогне някой, като си извадила едно изречение от някакъв тъпанарски текст?
Я да ти обясня аз как става тая работа. Първо казваш на каква тематика е текстът. Коя е "куеста" ошилационе? Щом е "куеста", значи по-назад е описано за какво става дума. Ами, напиши за кое се отнася това "куеста" аджеба. С какво е свързан този риск? И до какъв извод навежда това изречение? Постни един-два абзаца, свързани с въпросната простотия, и тогава ще имаш предположения. Прави са колегите, не можеш да тръснеш едно изолирано изречение или дума и да искаш феноменални резултати.
Примерно "ошилационе" може да е колебание, трептене, залюляване, осцилация и какво ли още не в зависимост от контекста. Явно става дума за някакви психофантасмагории. Освен това "импедире" не ли "преча", а не "забранявам"? Айде, дай малко инфо, вместо да се правиш на много обидчива.

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.