|
Тема
|
Строит. термин - БГ
|
|
Автор |
chavdar4e (бивше 4ave) |
Публикувано | 14.02.09 14:14 |
|
Колеги, някой да знае що за чудо е десортиран бетон?? Контекстът е изграждане на съоръжение, в което след махането на скелето трябва да се направи оглед за наличието на такъв бетон. Толкоз
Благодаря за всяко обяснение, а ако някой случайно го знае на друг език (е, не на китайски ), ще съм благодарна.
П.П. Няма нужда да казвам, че е адски спешно, щом питам в събота
| |
|
Да не би да става дума за неравномерно разпределяне и разслояване на съставките в готовия бетон вследствие на грешки при приготвянето? Ако е това, мисля, че на английски явлението се нарича segregation.
| |
|
Аз ако знаех за какво става дума Намерих обаче синоними: превибриран или недовибриран, от което естествено ми стана още "по-ясно" Няма контекст, това е сметка с изброени позиции и кратичко описание...
Явно ще се чака ранната сутрин на понеделника, когато евентуално ще има връзка с възложителя.
Благодаря!
| |
|
Сигурно сте прав. Ето гугъл какво обяснява тук:
В тази част на текста е употребен терминът десортиране: ИЗРАВНЯВАНЕ И УПЛЪТНЯВАНЕ НА БЕТОНОВАТА СМЕС
Редактирано от Aлekcия на 14.02.09 18:40.
| |
|
Не, превибриране е синоним на десортиране.
| |
|
Да, от този текст излиза, че разслояване и превибриране (over-vibration) са различни неща. Защо не попитате в някой форум за строителство, за да не чакате до понеделник?
| |
|
След като продължих с четенето и след много обяснения на специалисти от вчера, стигнах до извода, че това, което трябва да се провери е дали бетонът не е превибриран или недовибриран (на руски: недостаточное или избыточное вибрирование бетона), което причинява разслояването му (на руски "отслоение"). Сега остава всичкото това да го сведа до 1-2 думи, за да го вмъкна в сметката
Благодаря, колеги!
| |
|
Разслоен бетон. Пре- или недовибрирането са само две от възможните причини за разслояването. Други такива са неподходяща пропорция на добавъчните материали - като общо количество и или на някоя от фракциите, неподходяща консистенция на бетонната смес, неправилно полагане на бетонната смес.
И още една подробност: бетон и бетонна смес са два различни термина в строителството. Бетонът по дефиниция е изкуствен камък, който се състои от свързващо вещество, пълнител и така нататък. Бетонната смес е онова, което се забърква, транспортира, полага в кофража, обгрижва и набира якост. Едва след като се втвърди и набере якост, става бетон :)
| |
|
Лингво дава: расслоение бетона concrete disintegration; расслоение бетонной смеси concrete disintegration
| |
|
|
|
|