|
Тема
|
Някои дни...
|
|
Автор |
young_lord (упорит) |
Публикувано | 24.01.09 01:06 |
|
Установил съм, че в някои дни просто не мога да се накарам да седна да превеждам, въпреки че съм поел задачи. Просто в тези дни усещам някаква доста силна вътрешна съпротива. Може би това чувство ви е познато? Ако да - сигурно знаете колко много пречи на ефективността.
Има ли някакви изпитани методи/рецепти за справяне с това? Какво бихте препоръчали?
Всеки допуска грешки. Но умният не позволява грешката му да се превърне в катастрофа.
| |
|
Еми, мързел му викат... От Нова година, та до ден-днешен с неудоволствие сядам да бачкам и като седна, цялото време се въртя из нета, само и само да губя време.
Помня, един ден преди години бях в подобно настроение. И -- звъни телефонът и ме светват, че него ден е срокът за сдаване на даден текст.
Трийсетина страници!
Непипнати. Забравени...
Беше към 11-1/2 преди обед. Към пет следобед им го сдадох.
Зор видях!
Оттогава все се сещам за това и споменът буди трудов ентОсЕазъм невидян от времето на Народната влаС.
Та -- "дела, дела и пак документи"!
Редактирано от ckипaджиятa на 24.01.09 15:00.
| |
|
Как си успял да направиш трийсетина страници (предполагам, че става въпрос за преводачески страници?) за 5 1/2 - 6 часа? Това си е нечовешки подвиг!
Всеки допуска грешки. Но умният не позволява грешката му да се превърне в катастрофа.
| |
|
И аз не знам! Опре ли нож о кокал...
Ти остави, ами както съм се измързелявил напоследък, май пак ми хпредстои нещо подобно...Редактирано от ckипaджиятa на 24.01.09 16:23.
| |
|
И аз веднъж така (просто спешно беше, не забравено), но след това два дни релакс. Направо ти се изпържва мозъка.
Your future dream is a shopping scheme.
| |
|
Според мен не е мързел. Изпадала съм в същото състояние, при това за добре платени ангажименти, но вместо това да ме мотивира пак блея и си мечтая вече да е минало и отдавна свършено. Отдавам го на преумора и еднообразие, може би и на проблем с концентрацията (временен).
Лек не ми е известен, но може би една разходка на чист въздух би помогнала или нещо свежо като изживяване, абе достави си някакво ситно удоволствие.
Редактирано от figurati на 25.01.09 22:11.
| |
|
====>
| |
|
Любим мой цитат от Властелина: "Незапочнатата работа най-бавно свършва".
Стискаш зъби, сядаш си на четирибуквието и започваш. Стартираш ли веднъж, вече става по-лесно.
Друго - просто пробвай да релаксираш малко и да си изчистиш съзнанието от излишния багаж. Обикновено тази вътрешна съпротива е свързана с един куп мисли (офф, скучно ми е, не ми се работи, не ми се (whatever)..., etc.). Отпусни се на стола, постой така пет минути, без да правиш нищо и без да си даваш зор за нищо, пий едно кафе/чайче/цигара/изслушай една хубава песен - просто да си прочистиш мозъка от "spam"-а. Дишай дълбоко, отпусни всички мускули. Когато усетиш, че си достатъчно спокоен и съзнанието ти е празно, започваш да превеждаш. Без мисли, просто го правиш. Обикновено проблемът е във вътрешната нагласа. Вече, ако има някакви странични фактори като недоспиване, хронична преумора или махмурлук.... Както са казали, най-добрият лек срещу сънливостта е - лягаш и спиш :D
Virtus et honor
| |
|
И аз съм в момента в такъв период, след 180 стр. техническа документация която предадох оня ден сега не ми се похваща нищо.
| |
|
Често пъти ми се случва да изпитвам същото, особено когато нямам нещо наистина спешно за превод. Обикновено го преодолявам по два начина - или пълен релакс за около 30 мин (четене на списания или гледане на телевизия, все неща, които рядко ми се случват) или незабавна "пренастройка" на мозъка с помощта на по-агресивна музика.
The fool doth think he is wise,
but the wise man knows himself to be a fool.
| |
|
|
|
|