Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 17:38 17.07.25 
Професионални
   >> Преводачи
*Кратък преглед

Тема Някои дни...нови  
Автор young_lord (упорит)
Публикувано24.01.09 01:06

Установил съм, че в някои дни просто не мога да се накарам да седна да превеждам, въпреки че съм поел задачи. Просто в тези дни усещам някаква доста силна вътрешна съпротива. Може би това чувство ви е познато? Ако да - сигурно знаете колко много пречи на ефективността.
Има ли някакви изпитани методи/рецепти за справяне с това? Какво бихте препоръчали?

Всеки допуска грешки. Но умният не позволява грешката му да се превърне в катастрофа.

Тема Re: Някои дни... [re: young_lord]  
Автор ckипaджиятa (непознат )
Публикувано24.01.09 13:49

Еми, мързел му викат... От Нова година, та до ден-днешен с неудоволствие сядам да бачкам и като седна, цялото време се въртя из нета, само и само да губя време.

Помня, един ден преди години бях в подобно настроение. И -- звъни телефонът и ме светват, че него ден е срокът за сдаване на даден текст.

Трийсетина страници!

Непипнати. Забравени...

Беше към 11-1/2 преди обед. Към пет следобед им го сдадох.

Зор видях!

Оттогава все се сещам за това и споменът буди трудов ентОсЕазъм невидян от времето на Народната влаС.

Та -- "дела, дела и пак документи"!

Редактирано от ckипaджиятa на 24.01.09 15:00.

Тема Re: Някои дни...нови [re: ckипaджиятa]  
Автор young_lord (упорит)
Публикувано24.01.09 15:52

Как си успял да направиш трийсетина страници (предполагам, че става въпрос за преводачески страници?) за 5 1/2 - 6 часа? Това си е нечовешки подвиг!

Всеки допуска грешки. Но умният не позволява грешката му да се превърне в катастрофа.

Тема Re: Някои дни...нови [re: young_lord]  
Автор ckипaджиятa (непознат )
Публикувано24.01.09 16:16

И аз не знам! Опре ли нож о кокал...

Ти остави, ами както съм се измързелявил напоследък, май пак ми хпредстои нещо подобно...

Редактирано от ckипaджиятa на 24.01.09 16:23.

Автор Okaян яcтpeб (печен легхорн)
Публикувано25.01.09 14:51

И аз веднъж така (просто спешно беше, не забравено), но след това два дни релакс. Направо ти се изпържва мозъка.

Your future dream is a shopping scheme.

Автор figurati (Mindreader)
Публикувано25.01.09 22:09

Според мен не е мързел. Изпадала съм в същото състояние, при това за добре платени ангажименти, но вместо това да ме мотивира пак блея и си мечтая вече да е минало и отдавна свършено. Отдавам го на преумора и еднообразие, може би и на проблем с концентрацията (временен).
Лек не ми е известен, но може би една разходка на чист въздух би помогнала

или нещо свежо като изживяване, абе достави си някакво ситно удоволствие.

Редактирано от figurati на 25.01.09 22:11.

Тема Re: Някои дни...нови [re: figurati]  
Автор figurati (Mindreader)
Публикувано26.01.09 00:55

====>

Автор Бapc ()
Публикувано26.01.09 10:16

Любим мой цитат от Властелина: "Незапочнатата работа най-бавно свършва".
Стискаш зъби, сядаш си на четирибуквието и започваш. Стартираш ли веднъж, вече става по-лесно.

Друго - просто пробвай да релаксираш малко и да си изчистиш съзнанието от излишния багаж. Обикновено тази вътрешна съпротива е свързана с един куп мисли (офф, скучно ми е, не ми се работи, не ми се (whatever)..., etc.). Отпусни се на стола, постой така пет минути, без да правиш нищо и без да си даваш зор за нищо, пий едно кафе/чайче/цигара/изслушай една хубава песен - просто да си прочистиш мозъка от "spam"-а. Дишай дълбоко, отпусни всички мускули. Когато усетиш, че си достатъчно спокоен и съзнанието ти е празно, започваш да превеждаш. Без мисли, просто го правиш. Обикновено проблемът е във вътрешната нагласа. Вече, ако има някакви странични фактори като недоспиване, хронична преумора или махмурлук.... Както са казали, най-добрият лек срещу сънливостта е - лягаш и спиш :D

Virtus et honor

Автор neverojatna (вещица)
Публикувано27.01.09 14:57

И аз съм в момента в такъв период, след 180 стр. техническа документация която предадох оня ден сега не ми се похваща нищо.

Автор Eдин тъpcaч (на себе си)
Публикувано28.01.09 10:29

Често пъти ми се случва да изпитвам същото, особено когато нямам нещо наистина спешно за превод. Обикновено го преодолявам по два начина - или пълен релакс за около 30 мин (четене на списания или гледане на телевизия, все неща, които рядко ми се случват) или незабавна "пренастройка" на мозъка с помощта на по-агресивна музика.

The fool doth think he is wise,
but the wise man knows himself to be a fool.

*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.