|  | | Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)

| 

| 

| Тема |  До Деница Райкова   |  |  | Автор | BlackWolf (ловец) |  | Публикувано | 28.11.08 23:10 |  |  | 

В последния Монк имам малко забележки...

Добър лов на всеки по тези пътеки, Законът сега е със нас!

|  |  |  
             | 

| Тема |  Re: До Деница Райкова  [re: BlackWolf] |  |  | Автор | denny (Choco monster) |  | Публикувано | 28.11.08 23:16 |  |  | 

Да чуем...

|  |  |  
             |  |  | 

Примерно града на маите е Паленке, ане Паленк (освен ако не е печатна грешка).
 Видях и още няклоко нещица, но ще трябва да препрочета отново книгата, та да се сетя...

Редактирано от BlackWolf на 29.11.08 13:26. 

|  |  |  
             | 

| Тема |  Re: До Деница Райкова  [re: BlackWolf] |  |  | Автор | denny (Choco monster) |  | Публикувано | 29.11.08 15:56 |  |  | 

Нещо не си го спомням този град на маите. Къде се споменава? Припомни ми, защото оттогава ми мина доста работа през ръцете, и, честно казано, съм позабравила "Монк".

|  |  |  
             |  |  | 

Майтап бе, Дени! Бъзикам се.  Книгата е много добре преведена. Наистина.
 Наистина, там с града на маите имаше малка неточност, но преводачът не длъжен да разбира от маи (особено ако превежда книга за откчалката Монк).

|  |  |  
             | 

| Тема |  Re: До Деница Райкова  [re: BlackWolf] |  |  | Автор | Poбин (Нерегистриран) |  | Публикувано | 30.11.08 07:20 |  |  | 

Я си дай ти книгите, които си превел, да видим дали няма да имам и аз някои забележки?

|  |  |  
             | 

| Тема |  Re: До Деница Райкова  [re: BlackWolf] |  |  | Автор | Льoъд (Нерегистриран) |  | Публикувано | 30.11.08 17:38 |  |  | 

Е, да, и мен най-много ме дразнят нескопосано преведените имена, особено известни топоними или имена на личности. От телевизията се сещам за древноримския политик Като, за френския крал Хенри, за френската провинция Британи. В един луксозен енциклопедичен атлас по история научаваме за династията Чин - а все пак това четиво трябва да служи именно за справки при възникване на неточности; затова съм склонен да приема хълма Сион в "Шифъра на Леонардо" или когато се говори за богинята Изис. Като че ли няма речници и справочни материали да се проверяват тези неща.

|  |  |  
             |  |  | 

Ами... аз не съм преводач, както съм отбелязвал многократно в този клуб. Превел съм само две книги, и то ей така, за идеята (т.е. без пари). Авторите са мои дългогодишни кореспонденти и им обещах, че българския превод ще бъде точен. Едната за шаманизъм, а другата за бойни изкуства.

|  |  |  
             | 

| Тема |  Re: До Деница Райкова  [re: Льoъд] |  |  | Автор | denny (Choco monster) |  | Публикувано | 01.12.08 17:12 |  |  | 

Надявам се да не прозвуча, сякаш се оправдавам, но... Винаги проверявам имената и термините, които не са ми ясни или в чието правилно изписване на български се съмнявам. Имам даже и свидетели  - колегите тук си спомнят колко пъти съм питала тук за имена и термини. Очевидно името, за което се хвана Black Wolf, е било един от броящите си на пръсти случаи, в които съм пропуснала да проверя правилното изписване. Просто не ми е прозвучало достатъчно трудно и заплетено, та да питам за него.  Слава Богу, засега грешки от рода на посочените от теб, още не съм допускала... надявам се да не ми се случи.

|  |  |  
             |  |  | 

А така, просто да пуснеш в Гугъла веднъж Паленк и после Паленке, през акъл не ти ли е минавало?

Бой, ебане, сръбска музика.

|  |  |  |  

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички) |   | 
 |