Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 19:14 04.07.25 
Професионални
   >> Преводачи
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
Тема До Деница Райкованови  
Автор BlackWolf (ловец)
Публикувано28.11.08 23:10

В последния Монк имам малко забележки...

Добър лов на всеки по тези пътеки, Законът сега е със нас!

Тема Re: До Деница Райкованови [re: BlackWolf]  
Автор denny (Choco monster)
Публикувано28.11.08 23:16

Да чуем...

Тема Re: До Деница Райкованови [re: denny]  
Автор BlackWolf (ловец)
Публикувано29.11.08 13:25

Примерно града на маите е Паленке, ане Паленк (освен ако не е печатна грешка).
Видях и още няклоко нещица, но ще трябва да препрочета отново книгата, та да се сетя...

Редактирано от BlackWolf на 29.11.08 13:26.

Публикувано29.11.08 15:56

Нещо не си го спомням този град на маите. Къде се споменава? Припомни ми, защото оттогава ми мина доста работа през ръцете, и, честно казано, съм позабравила "Монк".

Тема Re: До Деница Райкованови [re: denny]  
Автор BlackWolf (ловец)
Публикувано29.11.08 22:51

Майтап бе, Дени!

Бъзикам се. Книгата е много добре преведена. Наистина.
Наистина, там с града на маите имаше малка неточност, но преводачът не длъжен да разбира от маи (особено ако превежда книга за откчалката Монк).

Тема Re: До Деница Райкова [re: BlackWolf]  
АвторPoбин (Нерегистриран)
Публикувано30.11.08 07:20

Я си дай ти книгите, които си превел, да видим дали няма да имам и аз някои забележки?

АвторЛьoъд (Нерегистриран)
Публикувано30.11.08 17:38

Е, да, и мен най-много ме дразнят нескопосано преведените имена, особено известни топоними или имена на личности. От телевизията се сещам за древноримския политик Като, за френския крал Хенри, за френската провинция Британи. В един луксозен енциклопедичен атлас по история научаваме за династията Чин - а все пак това четиво трябва да служи именно за справки при възникване на неточности; затова съм склонен да приема хълма Сион в "Шифъра на Леонардо" или когато се говори за богинята Изис. Като че ли няма речници и справочни материали да се проверяват тези неща.

Тема Re: До Деница Райкованови [re: Poбин]  
Автор BlackWolf (ловец)
Публикувано30.11.08 18:20

Ами... аз не съм преводач, както съм отбелязвал многократно в този клуб. Превел съм само две книги, и то ей така, за идеята (т.е. без пари).

Авторите са мои дългогодишни кореспонденти и им обещах, че българския превод ще бъде точен. Едната за шаманизъм, а другата за бойни изкуства.

Тема Re: До Деница Райкованови [re: Льoъд]  
Публикувано01.12.08 17:12

Надявам се да не прозвуча, сякаш се оправдавам, но... Винаги проверявам имената и термините, които не са ми ясни или в чието правилно изписване на български се съмнявам. Имам даже и свидетели

- колегите тук си спомнят колко пъти съм питала тук за имена и термини. Очевидно името, за което се хвана Black Wolf, е било един от броящите си на пръсти случаи, в които съм пропуснала да проверя правилното изписване. Просто не ми е прозвучало достатъчно трудно и заплетено, та да питам за него. Слава Богу, засега грешки от рода на посочените от теб, още не съм допускала... надявам се да не ми се случи.

Тема просто да пуснеш в Гугъланови [re: denny]  
Автор Caмия Инжинep (Още едно, моля!)
Публикувано01.12.08 21:33

А така, просто да пуснеш в Гугъла веднъж Паленк и после Паленке, през акъл не ти ли е минавало?

Бой, ебане, сръбска музика.

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.