Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 17:11 07.07.25 
Професионални
   >> Преводачи
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема Търсите ли термини през трети език?нови  
АвторBlaueAugen (Нерегистриран)
Публикувано23.10.08 12:56

В моята практика има само една област, в която правя това с голям успех - юридическите термини от български на английски. Тъй като българските правни изрази често са буквален превод от немски, нерядко ми се налага да търся думата на немски и после чрез интернет да ползвам достиженията на други преводачи, които са си блъксали главата над въпросния термин, за да го преведат от немски на английски.
Прибягвам до подобни дирения само когато идея си нямам как би звучала думата на английски, т.е. когато българският речник мълчи.
Разбира се, имам втора защита - винаги търся значението на английското съответствие в специализиран речник.
Вие доверявате ли се на подобни методи за лов на специализирани термини?

Тема Re: Търсите ли термини през трети език?нови [re: BlaueAugen]  
Авторooo (Нерегистриран)
Публикувано23.10.08 12:59

Естествено, иначе с непълните български страници си загубен. Пък и така много добре се връзват гащи

Автор Okaян яcтpeб (жар пиле)
Публикувано23.10.08 13:01

Това е много неправилен подход, вече обясних защо и ако трябва пак ще го обясня.

Your future dream is a shopping scheme.

Автор ivz (любопитен)
Публикувано23.10.08 13:12

Има ред области, в които търсенето през руски е единственото спасение (поради липсата или невъзможността да имаш специализирани речници към български за всичко). Говоря за подсещане, разбира се, а не за заимстване на терминология.

Happiness is merely the remission of pain

Автор Lillie (~passing by~)
Публикувано23.10.08 13:25

Понякога ги пускам през английски, но така има голяма вероятност първоначалният смисъл да се изопачи/изкриви. Прибягвам до това, само ако не намирам друг изход...
Или, да речем, ако се затруднявам да преведа наименованието на някое растение/гъба/риба/етц., пускам първо през латински. И после от латински на български или руски.

Автор Cioccolata (Muggle-born)
Публикувано23.10.08 16:40

Ами, аз се принуждавам често да минавам през трети език, защото за моите езици няма добри речници през български

Затова се налага често да минавам през английски, руски, а понякога и испански. Разбира се, винаги се стремя да "засека" намереното през третия език с източници на езика на превода - един вид, минавам през третия език, за да ме насочи в търсенето на думата на езика на превода.

http://www.save-darina.org
http://forum.all.bg/

Тема Re: Търсите ли термини през трети език?нови [re: Lillie]  
Автор Бepeзka!Модератор ()
Публикувано23.10.08 16:54

Това с латинските названия е класика.

Тема Re: добри речницинови [re: Cioccolata]  
Автор lmago (Life is fun)
Публикувано23.10.08 20:43

А за моите изобщо няма. Така че, налага се да минаваш през каквото свариш - немски, френски, английски, руски, италиански, латински и дори гръцки.

* * *

::

Тема Re: добри речници [re: lmago]  
Автор Бepeзka!Модератор ()
Публикувано23.10.08 22:15

С какви езици работиш?

Тема Re: добри речницинови [re: Бepeзka!]  
Автор lmago (Life is fun)
Публикувано23.10.08 22:36

Имам издадени преводи от санскрит на български, руски и английски.

Сега се готви някакъв речник на Мона Каушик, но не знам докъде е стигнал. Трябва да питам Любо Козарев.

* * *

::

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.