Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Мнения
Наука
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 14:47 12.07.25 
Професионални
   >> Преводачи
*Кратък преглед

Тема Carob, carob been, locust been?нови  
АвторИpини (Нерегистриран)
Публикувано09.10.08 14:07



Здравейте. Моля за малко помощ с английски термини. Превеждам съдържание на десертно кисело мляко от гръцки на български. Една от съставките е дадена съставка за сгъстяване - намерих я на английски като carob, carob been , locust been.
Как се превежда това на български?
Благодаря предварително за помощта



Тема Re: Carob, carob been, locust been?нови [re: Иpини]  
Автор hladnika (brujo)
Публикувано09.10.08 15:17



туй намерих, но на БГ не знам


Locust bean gum (carob gum) has been known for a long time. It is derived from seeds of the carob tree (Ceratonia siliqua L.) which grows around the Mediterranean Sea, in Spain, Portugal, and Morocco, where more attention is paid to its systematic cultivation.

*ба бъ** дир* бля
св. св. електрон и неговите протони
чукча-читател


Тема Re: Carob, carob been, locust been?нови [re: Иpини]  
Автор mar4eto (засега непознат)
Публикувано09.10.08 16:13



carob e "рожково дърво" (ceratonia siliqua), а locust го намерих като псевдоакация (robinia pseudoaccacia). Дано да ти свърши работа.



Тема Re: Carob, carob been, locust been?нови [re: Иpини]  
Авторiruka (Нерегистриран)
Публикувано09.10.08 16:52



Уикипедия ги изведе като едно и също нещо, от което се получава сгъстител или желираща съставка с номер Е410 по по Класификацията за хранителни добавки или както там се води. Сгъстител: Е410 как ти се струва? ;)

http://en.wikipedia.org/wiki/Locust_bean_gum



Тема Re: Carob, carob been, locust been? [re: mar4eto]  
АвторИpини (Нерегистриран)
Публикувано09.10.08 16:58



Благодаря, Марче,
В случая се отнася за сгъстяващо вещество от сладък рожков . За историята на клуба и за други търсещи - това е допълнителна съставка към хранителните продукти, позната в ЕС под наименованието Е 410.
Благодаря още веднъж на отзовалите се на "вопъла за помощ".
Между другото - не е ли възможно тук да създадем нещо като речница на:
- съкращенията
- термините в различни области и на много езици и т.н.
Нямам идея от това, дали технически е възможно - но имам предвид нещо като българската укипедия. Да допълваме взаимно базата от данни. Може и да ви се стори утопично, но ще бъде полезно за всички нас



Тема Re: Carob, carob been, locust been?нови [re: iruka]  
АвторИpини (Нерегистриран)
Публикувано09.10.08 17:03



Точно това е - докато съм писала моето горно съобщение към Марчето, вероятно ти си добавила твоята информация. В укипедия няма преведен на български горния термин - предлагам сгъстител от сладък рожков . Някой от нас трябва да редактира статията там - ако имш време - направи го
Поздрави




*Кратък преглед
Клуб :  


Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.