|
|
|
Тема
|
Capstone
|
|
| Автор |
ivz (любопитен) |
| Публикувано | 03.03.06 13:30 |
|
|
Знам какво е това, но има ли []b]една дума, с която се превежда на български. Преводът, който правя, не допуска описателен термин?!
Благодаря.
Artificial Intelligence is no match for natural stupidity.
| |
|
Тема
|
Re: Capstone
[re: ivz]
|
|
| Автор |
Diletanta (наблюдател) |
| Публикувано | 03.03.06 17:10 |
|
|
Не съм срещал нищо освен "ключов камък". Впрочем и руснаците нямат една дума - при тях е "замковый камень" или "ключевой камень" (също и в преносния смисъл).
| |
|
|
|
В археологията - "ключов камък", а също така и " 'ключалка' към/на зидан вход". 
An untranslatable text would be a Chinese proverb scribbled on the back of a raging tiger.
| |
|
Тема
|
|
|
| Автор | bsb_2 (Нерегистриран) |
| Публикувано | 04.03.06 09:02 |
|
|
Понеже не знам какво е това, според двата речника, в които погледнах, не е ключов камък. Или поне не е това, което аз разбирам под ключов камък - клиновидният камък, който завършва една арка и не допуска нейното срутване. Но ако все пак се има предвид това, съм го чувал и просто като "ключ", като от контекста се подразбира "ключ на арка".
И като споменах контекст - пък да беше дал малко.
Иначе преносният смисъл the crowning achievement, point, element, or event лесно се дава като една дума от "кулминация". Но прекият a finishing stone of a structure или the uppermost stone of a structure - нямам представа за една дума. "Връх", "било"?
| |
|
Тема
|
[re: bsb_2]
|
|
| Автор |
ivz (любопитен) |
| Публикувано | 04.03.06 10:09 |
|
|
Посред ангажимента ми с Windows Vista, с проблеми от който ви занимавах (цветовете и т.н.) наскоро, ми натресоха спешен роман (от срам няма да издам кой точно), в който се търси Capstone (при това златен или позлатен), увенчавал върха на Хеопсовата пирамида, но свален оттам от Александър Македонски и натрошен на 7 парчета, които били скрити поотделно в Седемте чудеса на света (знам, налудничаво и пълно с поводи за повдигане на вежди, но това е положението, а и съм в самото начало, за да разполагам с повече подробности). Нашите герои трябва да ги съберат, защото иначе... хм!
Някак не ми върви да пиша "Заключващият камък" на всяка страница, да не говворим, че няма същото звучене като Capstone.
Artificial Intelligence is no match for natural stupidity.
| |
|
Тема
|
|
|
| Публикувано | 04.03.06 11:49 |
|
|
Остави звученето, то значението просто не е същото. Пирамидата, за разлика от арката, няма нужда от "заключване", така че там просто няма ключов камък.
Според безумие (между другото, тук е полезна Opera с нейната възможност за изключване на форматирането на автора, така че да изчезнат ужасяващите главни букви) този камък, или по-скоро структура, се нарича "пирамидон". От друга страна, когато се разболявах, майка ми ме караше да пия хапчета "Пирамидон", та не знам доколко би било удачно... Известно утешение е, че в този контекст "пирамидон" се намира тук-таме из мрежата, та може би с подходящото обяснение за гръцкия произход на думата (ако наистина е такъв) тя да може да се употреби.
Иначе би било интересно да се разбере как точно са пазили златото около две хиляди години, колкото са минали от построяването на Хеопсовата пирамида до раждането на Александър Македонски и строежа на останалите чудеса на света. Особено като се има предвид, че поне хиляда години преди Александър местните египетски разбойници са окрали всичко, що е било ценно и е можело да се краде, от гробовете в Долината на царете - не напразно жреците са местели фараони от гробниците им. И не случайно гробницата на Тутанкамон е такава сензация. Също така е интересно как Александър се е справил с Храма на Артемида в Ефес, изгорял в годината на неговото раждане, и с Родоския колос и Фара в Александрия, чийто строеж започва след неговата смърт.
Освен това искрено се надявам да са набъркани масони или илюминати, за да получим най-накрая разбираемо обяснение защо на доларовите банкноти има пирамида със сияещ връх, очевидно златен.
| |
|
Тема
|
|
|
| Автор |
ivz (любопитен) |
| Публикувано | 04.03.06 13:14 |
|
|
Не знам дали някога си чел нещо от него, но авторът е Матю Райли... и това обяснява всичко! Впрочем още не знам (дадоха ми книгата да я превеждам, без да съм я чел, което, уверявам те, в ни най-малка степен няма да накърни художествените й достойнства) , та казах, че не знам как Райли се е справил с дребните хроноклазми. Може би има нещо по-нататък, което обяснява как това е станало възможно.
Впрочем... това с Пирамидона започва ми допада (допреди малко не беше така). Младите читатели едва ли са чували за него, а има леко мистично звучене. Много благодаря!
Artificial Intelligence is no match for natural stupidity.Редактирано от ivz на 04.03.06 13:19.
| |
|
Тема
|
|
|
| Публикувано | 04.03.06 14:13 |
|
|
Не съм чел Матю Райли, но името ми е познато. И се сетих откъде - от неотдавнашната дискусия около Дан Браун. А като каза колко идиотска е тази книга, веднага изрових темата "Анотации" и директно се насочих към "Ледена станция". И разбира се, предположението ми беше правилно.
Така че за мен името не обяснява нищо, но виж, авторът на "Ледена станция" (не съм я чел, а само рецензията, което ми е предостатъчно) - това вече обяснява всичко!
| |
|
Тема
|
|
|
| Автор | xax (Нерегистриран) |
| Публикувано | 05.03.06 19:22 |
|
|