Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 15:01 16.11.24 
Професионални
   >> Преводачи
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема Откъде се е появила руската дума "сорок"?нови  
Автор ASSASSlN (старо куче)
Публикувано12.12.02 13:21

"Четиридесет".

Хм. Четох, че Сталин искал да я промени на "четырдесять". Обаче, проучването на общественото мнение показало, че ще стане гражданска война.

Хм.

Знам един вариант на отговор, но хич не съм сигурен.

Тема Ще ти отговоря утре, ...нови [re: ASSASSlN]  
АвторABe (Нерегистриран)
Публикувано12.12.02 16:30

защото не помня к'ва беше животината, която е в основата на цялата тая история.
Какво да се прави - остаряваме, паметта ни става неуслужлива, ...
А-а-бе ... !!!

До утре!

Тема Ще почакам, но се страхувам, ченови [re: ABe]  
Публикувано12.12.02 17:50

няма да сме на едно и също мнение!

Наздраве!

Тема Re: Откъде се е появила руската дума "сорок"?нови [re: ASSASSlN]  
Авторefir (Нерегистриран)
Публикувано12.12.02 21:28

защо ли съм сигурна, че вече имаше нещо по въпроса в клуба?

Или това ще е нещо ново?

Тема Аз, пък, съм сигурен, че нищо такова не е ималонови [re: efir]  
Публикувано13.12.02 07:33

Имаше в една кореспонденцийка между теб и мен, ама май си забравила.

Тема Re: Аз, пък, съм сигурен, че нищо такова не е ималонови [re: ASSASSlN]  
Автор efir ()
Публикувано13.12.02 08:48

скрелозата не прощава,,,,

Добре де, знам отговора, обаче няма да го кажа.
Жалко, че ми отиде старата регистрация,,,,

Редактирано от efir на 13.12.02 08:52.

Тема Лелеее, бях забравил за тази тема [re: ASSASSlN]  
Публикувано18.12.02 15:31

Случайно я видях. Няма никакви отговори, което хич не е страшно. Много руснаци съм питал - никой не ми отговори, та се налагаше аз да ги ограмотявам.

Сорочинск. Сорочинская ярмарка. Огромно тържище. Възприело се е всички предмети да се продават в бройки, кратни на 40.

40, 80, 120...

Запразнявам! Наздраве!

Тема Ето я етимологията:нови [re: ASSASSlN]  
Автор Preacher (разсеян)
Публикувано19.12.02 11:57

Съжалявам, бях забравил за тази тема. Моля да ме извините.
Следва цитат от "Этимологический словарь русского языка" М. Фасмер, ІІІ т., Москва, "Прогресс", 1987 г. Руската дума "соболь" знаи "самур".
"Сорок, род. п. -а; укр. "сорок", др.-русск."сорокъ" (РП, Ипатьевск. летоп.), "связка из 40 собольих шкур" (часто в грам. ХІV - ХV вв.) Это русское слово заменило более древнее "четыре десенте" // Часто объясняется как заимств. из греческого ...(тук няма гръчица), к.. значит "40" или же из .... (по същата причина), к. значит "сорокадневный пост". Эта этимология не учитывает древнерусское знач. "связка собольих шкур". А объяснение из позднегреч. .... "40" наталкивается на трудности в связи с ранним выпадением -ко- в греческом слове (см. Хацидикас Einl. 150) ....
Следват проследявания на възможен произход от полски, унгарски, древноскандинавски, но тези етимологии не удовлетворяват съвременните изизсквания за доказуемост и проследимост.
А сега става по-интересно: "Не исключена возможность, что "сорок" восходит к др.-вост.-слав. "*съркъ", заимствованное из тюрк..; ср. тур. "kirk" - "сорок" с диссимиляцией к -- к > s -- k; ср., возм., "собака" < тюрк. "kobak" ..."

Няма смисъл да ви давам и останалите предположения - те са просто смешни и умишлено тенденциозни.

Надявам се, че сега ще отпаднат "теориите" за разни пазари, на които всичко било кратно на 40 и пр. съвременен градски етимологически фолклор.

Весела Коледа!

Бъдете високи!

Редактирано от Preacher на 19.12.02 12:05.

Тема Нищо не ти разбрахнови [re: Preacher]  
Публикувано19.12.02 13:29

Ще ме прощаваш, ама да беше го написал това обяснение с думи прости, като за лаици като мен.

Все пак! Кажи ясно и точно откъде се е пръкнала тая дума.
---
"Часто объясняется как заимств. из греческого ... Эта этимология не учитывает древнерусское знач. "связка собольих шкур". "
"А объяснение из позднегреч. .... "40" наталкивается на трудности в связи с ранним выпадением..."
"Следват проследявания на възможен произход от полски, унгарски, древноскандинавски, но тези етимологии не удовлетворяват съвременните изизсквания за доказуемост и проследимост. "

(Често се обяснявало... Ама, обяснението се натъква на трудности... Ама, можело да е от полски, унгарски, древноскандинавски... Дрън-дрън!)

Въз основа на тези брътвежи заключаваш:

"Надявам се, че сега ще отпаднат "теориите" за разни пазари, на които всичко било кратно на 40 ",

с което напълно обезсмисляш

"Сорок, род. п. -а; укр. "сорок", др.-русск."сорокъ" (РП, Ипатьевск. летоп.), "связка из 40 собольих шкур"

---

Да не би да си мислиш, че обяснението, което дадох съм си го измислил сам???

Четох го преди много години и затова не мога да цитирам автор. Беше руска научна статия на тема "История на бройните системи и цифрите".

По-здрав!

Редактирано от ASSASSlN на 19.12.02 13:30.

Тема С думи прости ...нови [re: ASSASSlN]  
Автор Preacher (разсеян)
Публикувано19.12.02 17:06

"сорок" е връзка от 40 (четиридесет) самурени кожи
Най-възможно по произход думата да е от тюрската група езици и да е заимствана от древните източнославянски езици.

Поздрави и на теб!

Бъдете високи!

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2024 Dir.bg Всички права запазени.