|
|
|
Тема
|
Я ми обяснете за тоя Орбелус, моля
|
|
| Автор |
bsb_2 () |
| Публикувано | 10.07.02 19:17 |
|
|
Въпрос от преди няколко дни - Коя планина е носела тракийското име "Орбелус"?
А Витоша
B Стара планина
C Рила
D Пирин
Според авторите на въпроса отговорът е Пирин - добре поне, че и играчът избра този вариант.
Е да де, ама аз не можах да намеря доказателство, че това е така. В том 1 на "История на България" - онова луксозното издание, дето трябваше да е 13 тома - се споменава само на два пъти Орбел, като се предполага, че това е Беласица. Забележете - предполага се!
В книжката "Езикът на траките" на Иван Дуриданов тази дума изобщо я няма. Вярно, че книжката е малко старичка - от 1975 г., но все пак...
Днес се порових малко из Интернет и почти нищо не открих. С изключение на една статия, която показва и двата варианта - Беласица и Пирин - като възможни. Аргументите в полза на Пирин са доста солидни, но авторът на статията не се решава да тръгне срещу мнението на друг траколог (предполагам, известен в тези среди), който твърди, че това е Беласица.
Ето и самата статия, ако някой се интересува:
Ancient History Bulletin 3, 1989: Toponym Problems in Eastern Macedonia, Eugene N. Borza
Та съм любопитен - откъде имат стопроцентова сигурност, че техният вариант - Пирин - е правилният? Това не е просто заяждане, интересно ми е в кои източници е посочено така. Ако някой знае, да ми обясни (интернет-сайтове, общо взето, не се броят, ако не са наистина сериозни).
Боян
| |
|
Тема
|
Re: Я ми обяснете за тоя Орбелус, моля
[re: bsb_2]
|
|
| Автор |
Bилekyлa (виличка) |
| Публикувано | 10.07.02 23:43 |
|
|
чест ти прави сдържаността ти
| |
|
Тема
|
[re: Bилekyлa]
|
|
| Автор |
oggin (златен) |
| Публикувано | 11.07.02 09:57 |
|
|
Орбелус
http://www.cl.bas.bg/Library/Bulgaria/nature/pirin.html
http://www.eltepe.com/forbansko/pir/pir.html
http://www.peakview.bg/drago/
http://pirin.com
eto 4 linka ot naj prosto tyrsene !
i nikade nqma alternatiwa da e druga planina !
Have a nice day and please SMILE !!!
zeleno.org
| |
|
Тема
|
[re: oggin]
|
|
| Автор | bsb_2 (Нерегистриран) |
| Публикувано | 11.07.02 16:46 |
|
|
Като казах, че интернет-сайтове не се броят, имах предвид точно такива сайтове като тези, които показваш. Например текстовете в линкове 2 и 4 съвпадат дословно. Или ги е правил един човек, или е падало яко copy-paste. И това, че няколко души твърдят, че Пирин се е казвал така, не означава нищо. Те не са историци или лингвисти. Явно са го прочели отнякъде. Но откъде?
Алтернативата да е друга планина аз я посочих и тя ми се струва достатъчно обоснована. Не че вариантът Пирин-Орбелус не е верен, напротив, има сериозни аргументи в негова полза - но няма 100% сигурност. А нали ни се хвалеха от "Стани богат" как проверявали всеки въпрос от няколко източника.
Не че е особено важно, защото не може да се върне въпросът назад, но аз наистина искам да знам откъде е прочетено, че Пирин е Орбелус.
Боян
| |
|
Тема
|
|
|
| Автор |
oggin (златен) |
| Публикувано | 12.07.02 08:17 |
|
|
razbiram te napalno i si praw
oste poweche che dokolkoto znam che ako se okaje che otgowora na uchastnika e bil weren togawa toj prodaljawa ot sastata suma !
... kato predpolagam N.K. nqma da go ostawi da stigne daleche ... :-))
osobeno ako e lewskar :-))
ami iztochnicite na stani bogat kato nisto moje da sa bili tochno tezi
nikade ne e kazano che trqbwa da se polzwa hartien iztochnik nali ?
sto se otnasq do istoricite ... dosega wse na seriozni mesta sam chel naprimer che ruse e sazdaden w naj razlichni godini kato naj frapirastata razlika beshe 1700 :-))
na koj li da wqrwame weche ... ne znam ...
Have a nice day and please SMILE !!!
zeleno.org
| |
|
Тема
|
|
|
| Автор | miro (Нерегистриран) |
| Публикувано | 21.01.06 01:01 |
|
|
Vish sa,az sam ot Bansko i sam na 20 godini,moga da ti garantiram 1000000% che orbelus se otnasq za Pirin Planina,imam agenciq za nedvijimi imoti koqto q krastih na Pirin firmata mi e "ORBELUS" real estatedopitai se do starite hora po tozi krai te 6te ti otgovorqt na vaprosa a i v internet ima hilqdi statii za pirin.Nadqvam se 4e sam bil polezen!!!
| |
|
Тема
|
[re: miro]
|
|
| Автор | pedros (Нерегистриран) |
| Публикувано | 29.12.06 17:24 |
|
|