|
Тема
|
Кой си мрази името?
|
|
Автор |
Haplio () |
Публикувано | 12.11.09 09:42 |
|
Наскоро прочетох "Нация" и "Волнио малък народ" на бай Дьо Цървул и в двете книги главната героиня се самооплакваше от името си, убедена на на такова скучновато име не му подхожда весел и изпълнен с приключения живот. В "Нация" това е Ерминтруд (Ermintrude) и Тифани във "Волнио..."
Та се сетих още за Маграт, за Пердита, дето се самонарича Агнист Кс Нит и няколко други такива случая в Света на диска. Вие спомняте ли си останалите?
Vulnerant omnes, ultima necat!
| |
Тема
|
Re: Кой си мрази името?
[re: Haplio]
|
|
Автор | xara (Нерегистриран) |
Публикувано | 12.11.09 11:03 |
|
Аз не съм намирала превод на Нация. Ти откъде го взе?
| |
Тема
|
[re: xara]
|
|
Автор |
Haplio () |
Публикувано | 12.11.09 16:08 |
|
Четох я в оригинал.
| |
Тема
|
[re: Haplio]
|
|
Автор |
Haplio () |
Публикувано | 21.11.09 16:39 |
|
Спите ли бре хора? Защо никой не се включе, не си каже мнението (е, освен въпросчето за превода на БГ от Xara)? Не ви ли е интересна темата за имената и тяхното мразене.
Аз лично не си мразя името поради ред пречини, но не му е тук мястото да се хваля. Но явно има хора, които си го мразят. И не говоря само за герой в художествено измислени книги, а за реални хора. Богати. Световно известни. Вдъхновители. Ъ-ъ-ъ-ъ, ами че аз затова я подхаванах тази тема, ама никой не си размърда малко акълчето... Според мен един от тези богати, световно известни вдъхновители е сър Теранс Дейвид Джон Пратчет, който поради някаква си причина си надписва над 50те книги до момента просто с "Тери Пратчет".
Да сте се замисляли по въпроса? Да сте се чудили защо така? И защо в немалко книги чрез героите си се оплаква от неправилното именуване.
Алооо, има ли някой тук?
| |
|
всички спят, пиши по-тихо
иначе аз си харесвам моето име
ще видя племенника, като порастне какво ще прави с неговите, че са му малко множко, не чак като в бразилия, но все пак е леко пресилено с две малки имена...
| |
Тема
|
[re: Tony Stewart]
|
|
Автор | xara (Нерегистриран) |
Публикувано | 22.11.09 22:06 |
|
Аз мисля, че на определена възраст всички си мразят имената. Аз моето много го мразех като бях на 14. Сега много си го харесвам. Колкото до сър Пратчет, мисля, че е въпрос на звучене. Ако първият път е публикувал под съкратения вариант на името си, така си и остава. Издателите винаги търсят някаква звучност. Знам, че той издава книгите си сам, но може би просто се е наложил под по-звучното име Тери.
| |
|
аз моето не съм го мразил :)
иначе в този клуб със сигурност имаше поне един човек (не се е мяркал напоследък), който не си харесва името, така и не разбрах защо :)
| |
Тема
|
[re: xara]
|
|
Автор |
нaив (тя) |
Публикувано | 24.11.09 15:24 |
|
"Аз мисля, че на определена възраст всички си мразят имената. Аз моето много го мразех като бях на 14. Сега много си го харесвам."
Същото.:)) На мен ми изглежда като неизбежна част от развитието.
| |
Тема
|
Една моя...
[re: нaив]
|
|
Автор |
ABe (речникаря) |
Публикувано | 26.11.09 12:35 |
|
съученичка си мразеше името доста. Това мразене се задълбочи яко и като завършваше ВУЗ си смени личното име. По съдебен път. Та трябваше да и преиздават дипломата.
| |
|
|
|
|