Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 16:01 13.07.25 
Фен клубове
   >> Тери Пратчет
*Кратък преглед

Тема Преди да е дошъл Жътварят ...нови  
Автор ABe (разсеян)
Публикувано16.03.03 15:16

"Знаем, че няма правилен ред. Има само ред, какъвто ние създаваме ... Няма друга надежда освен нас. Няма друга милост освен нас. Няма справедливост освен нас. ... Всичкото съществуващо е наше. Но ние трябва да сме грижливи, защото иначе ни няма. Ако ни няма, не остава нищо освен сляпа забрава.
Но дори забравата трябва да свърши все някога. Дано сме дарени с малко време. За да има подобаващо равноверие на всички неща. За да върна даденото. ...

Защото ние сме всичко, което имаме."

Непълен цитат от "Жътварят" на Т. Пратчет, с.с. 325, 326, 352.

Знам, че сте го чели, но го поствам само защото много съвпадна с моето лично виждане.

Леки дни и лек лов!

Бъдете високи!

Тема Re: [re: ABe]  
Автор The Sea (...and...)
Публикувано16.03.03 17:37

невярно
най - малко съм съгласен заради : " Всичкото съществуващо е наше. Но ние трябва да сме грижливи, защото иначе ни няма. Ако ни няма, не остава нищо освен сляпа забрава. " "Защото ние сме всичко, което имаме."
защото нищо не е наше - човечеството не е наше , а принадлежи на НЯКОЙ ДРУГ ( замисляли ли сте се защо никой човек не се смята за отговорен за каквато и да е постъпка на своя вид ? ) , ти не принадлежиш на себе си , а на ВСИЧКО не му пука колко сме грижливи - това интересува само нас , и то не като вид, а като индовиди . и при това не можем : неспособни сме да бъдем грижливи , неспособни сме да бъдем морални , дори и според човешките ни " либерални " разбирания за морал . ние сме единственият известен ни вид , които не зачита нищо - нито себе си , нито другите ... можем да се сравним само със себе си , и въпреки това сравнението е крайно унизително .

второ :
ИМА правилен ред - каменните тела , обикалящи в орбита около по - големи тела . животът е грешка , той е зло - защото след него идва смъртта . животът е ... болест ( ако откажете да приемете твърдението ми , че е ЗЛО ) и ако има нещо , което може да пречи на вселената ( в което все пак се съмнявам ) това е разумът . ако вселената изведнъж УМРЕ това ще бъде хубаво . животът е гаден , безкрайният живот е отвратителен ... или прекрасен , ако умееш да си служиш с него .
но хората никога няма да умеем .

" За да има подобаващо равноверие на всички неща "
а равновесието не може а съществува - та то е толкова субективно , че без разум , които да го опише нима то съществува ? нима нещата са в равновесие , когато думата " равновесие " не съществува ? не повече от " красотата " . когато един човек умре , едно равновесие умира . когато се ражда нов , ОТНОВО равновесието отива на кино . втория път е по- гадно .

.... а всъщност може би има едно едничко равновесие , което си струва - пясъка . пясъка който тече през една безкрайно малка дупка . времето .
или поне смятам така АЗ и ТУК : в измерението на пространството ...

...Little Fishes.

Тема Тцъ! Неправилен прочит.нови [re: The Sea]  
Автор ABe (разсеян)
Публикувано20.03.03 12:41

В много друга плоскост подхождаш.
Не ми се обяснява.

Бъдете високи!

Тема Re: Преди да е дошъл Жътварят ...нови [re: ABe]  
Автор lnFlames (Padawan)
Публикувано21.03.03 09:05

А сега оригинала:

LORD, WE KNOW THERE IN NO GOOD ORDER EXCEPT THAT WHICH WE CREATE…

THERE IS NO HOPE BUT US. THERE IS NO MERCY BUT US. THERE IS NO JUSTICE. THERE IS JUST US.

ALL THINGS THAT ARE, ARE OURS. BUT WE MUST CARE. FOR IF WE DO NOT CARE, WE DO NOT EXIST. IF WE DO NOT EXIST, THEN THERE IS NOTHING BUT BLIND OBLIVION.
AND EVEN OBLIVION MUST END SOME DAY. LORD, WILL YOU GRANT ME JUST A LITTLE TIME? FOR THE PROPER BALANCE OF THINGS. TO RETURN WHAT WAS GIVEN. FOR THE SAKE OF PRISONERS AND THE FLIGHT OF BIRDS.

LORD, WHAT CAN THE HARVEST HOPE FOR, IF NOT FOR THE CARE OF THE REAPER MAN?

LORD? said Death

Тема Re:нови [re: lnFlames]  
Автор The Sea (...and...)
Публикувано21.03.03 12:58

... което отново иде да покаже, че " Жетварят " е правилно, подходящо и смислено заглавие на книгата . предпоследното изречение е прекрасно .

AБе ... прочита може да е грешен или непълен само ако критиката е от страна на автора и ако той е успял да напише това, което иска да видя в думите. а аз може и да съм разбрал - но не съм пропуснал и самите думи . думи , с които не съм съгласен . и ако не споря с дадено ( основно ) твърдение или подсмисъл , ако разглеждам изреченията извън контекста им , то това не значи, че не съм вникнал .

...Little Fishes.

Редактирано от The Sea на 21.03.03 13:04.

*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.