| 

| 

| 

|  
           | 

В неделя намерих тази монета:

Първоначално я взех за монета на Константин І Велики. Но бързо разбрах, че греша. Питах в клуб "Нумизматика". Помогнаха ми - това е монета на император Адриан (надявам се - тук никой няма да го нарече Хадриан, нали?)
 Изобразеният на реверса храм е Пантеонът в Рим, който е най-добре запазената до наши дни антична сграда, построена именно от император Адриан, на мястото на Пантеона на Марк Випсаний Агрипа. Адриан е постоил този Пантеон по стария проект на Марк Агрипа и е запазил надписа на входа:"М. AGRIPPA L F COS TERTIUM FECIT", в превод: "Марк Агрипа, избран трети път за консул, го издигна". Ето го в съвременен вид:

Останаха въпросите:
 1. Какъв е номиналът на монетата?
 2. Какво най-много е могло да се купи с нея по времето, когато е сечена?

Засега изказаните предположения са, че това са пет асария, сечени в колониите. ОК, но скромните ми познания по нумизматика включват и това, че монети от пет асария по нашите земи за пръв път се секат по времето на Септимий Север - 70 години след Адриан. Т. е - или не са 5 асария, или не са колониални. Или пък не са местни.

За това какво най-много е могло да се купи с нея по времето, когато е сечена - предложението е още по-интересно: около кило боб. Сещате се, че боб в Европа по онова време е било невъзможно да се купи.

Та като нумизматите не изясниха въпроса докрай - реших да питам римляните
  Si deus pro nobis, quis contra nos?

|   |  

| 

|  
           | 

За съжаление в този клуб не сме нумизмати, а и не е ясно за какъв тип монета става дума /дали е денарий, ас, ауреус и пр./. Затова ти предлагам да си зададеш въпроса тук;

|   |  

| 

|  
           | 

Ами бронзова е. Значи не е денарий или ауреус.
 Сечена е във Витиния - поне това намерих в нета за нея. 
 Но пак няма номинал. Ясно е, че не е е нито половин, нито един асарий - твърде е голяма: диаметър около 3.5 см. и дебела 2 мм.
 Но ще питам и там.

Si deus pro nobis, quis contra nos?

|   |  

| 

|  
           | 

Със сигурност не е ас, денар или ауреус, лично на мен ми прилича на сестерция, но нумизматичните ми познания не са кой знае какви. Ако е сестерция се равнява на 1/4 денар.
  "cannot find reality.sys 
 The universe is halted...

|   |  

| 

|  
           | 

Честито. Някакви осбени причини да мислиш, че това е Пантеонът в Рим?

|   |  
  |   

|  
 |   
 |