Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Мнения
Наука
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 19:15 12.06.24 
Фен клубове
   >> Древен Рим
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | (покажи всички)
Тема Римска кулинариянови  
Автор agrimonia (любопитна)
Публикувано16.01.07 19:47



Свикнали сме да четем за пировете на императорите, където се поднасяли огромни количества странни специалитети, например мозъци на фазани и пауни, езици на фламинго, рагу от мозъци на славеи и т.н. Така обаче се пропуска обичайната кухня-все пак римляните не са яли всеки ден подобни неща.Между другото според Флобер римляните дължат склонността си към смахнати ястия на картагенците.
Ако започнем по-отдалеч, римляните май са заели всичко в кухнята си от съседни народи.Хляба заимствали от гърците и галите. Повечето хлебопекари в Рим били гърци.
Август не си падал по големите гощавки. Ето описано негово меню: Маруля, лук, риба тон и яйца(нещо като салата); после бял боб с розов бекон, наденички, грах, маслини,круши и стафиди.
Римляните "заели" от галите шунката, наденичките, гъшия дроб, стридите и да не забравяме шкембето(приготвяли го с лук и чесън).
Но все пак римляните имали наистина странни ястия-истински деликатес били свинските вулви и гърди, също зърна на свински гърди в саламура от риба тон, дори камилски копита. А сосът garum бил много скъп деликатес и отвратително гаден според днешните вкусове-ето как се приготвял(цитат от Апиций):
"шпроти....аншоа или скумрия, смесете всичко и го оставете в корито. Добавете две пинти сол и разбъркайте добре. Оставете го за една нощ, след което го сипете в глинен съд и го оставете отворен на слънце за два или три месеца, като от време на време го разбърквате с пръчка, после го затворете с капак и го приберете." По-късно добавяли билки, прецеждало се през цедка и тази воняща течност се оставяла да узрее. И цената на това нещо по времето на Цезар била за един congius(около 3,25 л.) 500 сестерции(около 4000 английски лири)!





Тема Re: Римска кулинариянови [re: agrimonia]  
Автор Last_RomanМодератор (PRAEFECTUS URBI)
Публикувано16.01.07 20:34



Порционът на римския войник съм го описал в съответната тема.
Менюто на простолюдието включвало хляб, варива, зеленчуци и плодове, рядко месо.
Иначе за разкошните пирове на аристократите може да се прочете в "Сатирикон" на Петроний /Пирът у Трималхион/.
Тази страст набрала скорост в залеза на републиката, когато всички морета и земи били претърсени за екзотични деликатеси - мурени, свински вимета, пълнени с езици от чучулиги или пустинни мишки. Дегустацията на всевъзможни кулинарни чудеса била издигната в култ.
Особен чревоугодник бил император Вителий /69 г./ - както пише Светоний:
"Угощения давал по три, а понякога по четири пъти дневно: утринна закуска, закуска през деня, обяд и гуляй. И с всички се справял лесно, понеже взимал средства за повръщане. В един и същи ден гостувал на различни домакини и на никого това не струвало по-малко от 400 000 сестерции. Най-прочуте била гощавката, дадена от брат му по случай пристигането в Рим: както разправят били поднесени 2 000 най-отбрани риби и 7 000 птици. Но и нея надминал при посвещаването на едно блюдо, което сам наричал "Щитът на Минерва, закрилница на града" поради необикновената му големина. В това блюдо били смесени дробчета от риба скар, мозъчета от фазани и пауни, езици от фламинго, мляко от мъжки мурени... Но понеже лакомията му била не само ненаситна и непрекъсната, но и неприлична, не можел да се сдържа дори по време на пътуване или жертвоприношение: пред самия олтар грабвал едва ли не от огъня парчета месо и жертвен хляб и започнал да дъвче, а в кръчмите по пътя се нахвърлял на още димящите гозби или пък на огризките от предишния ден..."
Казват че за няколкото месеца, през които бил император, Вителий "изял" 200 000 000 сестерции.
На това му се вика плюскач от класа. И ако вече са ви потекли лигите, ето интересен линк с древноримски рецепти /на англ./ - който иска да пробва да готви:


и на руски:

Facta, non verba!

Редактирано от Last Roman на 06.10.08 12:51.



Тема Re: Римска кулинариянови [re: Last_Roman]  
Автор Cтpaxил_Пoпrpyeв (търсещ)
Публикувано17.01.07 08:47



не можел да се сдържа дори по време на пътуване или жертвоприношение: пред самия олтар грабвал едва ли не от огъня парчета месо и жертвен хляб и започнал да дъвче, а в кръчмите по пътя се нахвърлял на още димящите гозби или пък на огризките от предишния ден..."
Майко мила къде е бил цензорът да му резне канчето на тоя????Не ми трябва вече нищо да чета за разгрома на империята......



Светът е пълен с тайни


Тема Re: Римска кулинариянови [re: Cтpaxил_Пoпrpyeв]  
Автор Last_RomanМодератор (PRAEFECTUS URBI)
Публикувано17.01.07 11:25



Имало е всякакви образи. А цензорите изгубили властта си много преди Вителий. Даже и по времето на Цезар вече били бита карта. Времената и нравите се променили. Тук обаче става дума за кулинария, ако имаш интересни рецепти - дай ги насам.



Facta, non verba!


Тема Re: Римска кулинариянови [re: Last_Roman]  
Автор Koпpивeнa_мeтлa (lutomsky)
Публикувано17.01.07 11:29



Каша от смляно жито и вода или мляко.
Май Полибий пишеше нещо подобно, а ако ви се чака ще се опитам да открия нещо друго.

Действия крепят Вселената.


Тема Re: Римска кулинариянови [re: Koпpивeнa_мeтлa]  
Автор agrimonia (любопитна)
Публикувано17.01.07 20:10



Преди да се появи хляба, римляните наистина яли каша от смлян ечемик или жито. Когато през 8-ми или 7-ми век се появило хлебопекарството, Катон заклеймил тази нова мода и продължил да си яде кашата. Векове наред било забранено да се принася като жертва хляб. Според Катон идеалното нишестено приношение било нещо като кейк, приготвян от брашно, сирене и яйца. Между другото, в римската кухня почти напълно отсъствало маслото.



Тема Re: Римска кулинариянови [re: agrimonia]  
Автор BeNZiN (Triarii)
Публикувано18.01.07 03:50



много хора си мислят че охлювите са френско ястие, но съм чувал, че римляните са яли охлюви още когато в Галия са яли "трева"


пък и хамбургерите са тяхно изобретение (едва ли са им викали така, но са правили нещо подобно)



Тема Re: Римска кулинариянови [re: BeNZiN]  
Автор josi1 (непознат )
Публикувано20.01.07 01:14



гърците са наричали римляните "лапачи на каша"

. смята се че обикновените хора тогава са били почти изцяло вегетарианци и са наблягали на такива неща като боб, леща, праз и чесън - с доста неблагоуханни последици а и често се споменава за "поска" - една доста гадна смес, поне за мен, от вода, оцет и яйца служеща за разхладителна напитка.
Богатите са можели да си позволят миди с мляко, фазани с мед, гребени от петел...и т.н
Като цяло харесвам римляните, но кухнята им не е по вкуса ми



Тема Re: Римска кулинариянови [re: josi1]  
Автор eфp.Пpaз (*)
Публикувано31.01.07 18:04



Ecce homo qui est faba



Тема Re: Римска кулинариянови [re: eфp.Пpaз]  
Автор agrimonia (любопитна)
Публикувано31.01.07 19:30



"Ecce homo qui est faba"

Няма да е зле да превеждаш римските фрази

За мистър Бийн ли намекваш или просто за боб?




Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  


Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2024 Dir.bg Всички права запазени.