Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 18:35 18.06.25 
Фен клубове
   >> Древен Рим
Всички теми Следваща тема *Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема Римски изобретения  
Автор BeNZiN (непознат)
Публикувано14.09.06 02:02

Рим не е само мрамор, Легиони, блестящи политици и гладиаторски игри.
Римляните са измисляли и много различни изобретения, които са улеснявали живота им. както и днес повечето изобретения първо намират приложение в армията. дайте примери за такива изобретения

Тема Re: Римски изобретениянови [re: BeNZiN]  
Автор Last_RomanМодератор (PRAEFECTUS URBI)
Публикувано14.09.06 18:04

Темата е много обширна, затова ще говоря малко повърхностно и на прима виста... Който се сеща - да помага:
цимента /открит през 2 в. пр. н. е/
фонтаните, баните и канализацията /жителите на Рим винаги имали чиста вода, която минавала по акведукта през пясъчни, въглищни и тревисти филтри/
арката и куполът /характерни именно за римската архитектура/
римските мостове пътищата и километричните камъни /някои от тях, запазени и до днес/
пътеводителя /наричал се Vademecum - буквално "Върви с мен" - с описания на провинциите и градовете. Римляните създали и карти на империята, помагащи на пътешествениците да се ориентират/
платен градски транспорт /в Рим естествено си имало и носилки под наем/
регулиране на движението /още Цезар се заел да въведе ред в уличното движение - направил определени улици еднопосочни и дори създал "транспортна полиция", която да следи за безредиците по пътищата и най-вече да предотвратява побоищата между владетелите на колесници за правото им да минат първи/
вестниците /от 168 г. пр. н. е. се появили ръкописи, праобрази на съвременните вестници, наречени Acta populi romani diurna - "Ежедневните деяния на римския народ". Те били нещо като жълта преса, но имало и по-сериозна информация за времето например/
ораторското изкуство, правото и юриспруденцията /залегнали като основа в правото на съвременните държави/
институциите /сенат, народно събрание, магистратури и т. пр./
военното изкуство и тактиката/тук сме говорили достатъчно/
календара /макар че тук и египетските жреци са се потрудили/
механичната зърносъбирачка /улеснявала много живота по време на жътва/
презервативите/да-да, не се смейте, били направени от черво, но вършели работа/
сладоледа /е кубчета лед с плодове, ама все пак е нещо/
ПРАЗНИЦИТЕ - ей затова най-много ги уважавам - по времето на Август официалните празници били 115, а в по-късни времена - до 200. Така че работното време било от време на време, с почивен ден - всеки ден... Те затова паднали - от много веселби и пиене никой не си гледал работата.

Vae victis

Тема Re: Римски изобретениянови [re: Last_Roman]  
Автор hobiton4e (1,618)
Публикувано14.09.06 19:27

Празницитееееееееееееее!!!!!!!!!!!!!!!! Те са причината за падането на Рим! Ето открихме топлата вода!

1,618

Тема Re: Римски изобретениянови [re: hobiton4e]  
Публикувано14.09.06 19:39

това на майтап бре....

Vae victis

Автор hobiton4e (1,618)
Публикувано14.09.06 20:00

Спокойно аз го казах на шега :D Все още тегля invasion

нооооо ще ми мине ако се инсталира......

1,618

Тема Re: Римски изобретениянови [re: hobiton4e]  
Публикувано14.09.06 20:27

трябва да преинсталираш играта за да я подкараш - така че си запази сейфовете в отделна папка. А иначе да те предупредя - ако ще играеш с римляните - много зле е работата:
Особено западната империя за нищо не става - на червено, бунтове, и разни варвари ми прииждат.
Византийците се справят по-добре, ама мъка - пехотата срещу катафрактите никаква я няма /то всъщност си е било така - късния римски легионер не можел да се сравнява по въоръжение и качество с този от 1-2в./. Единственото спасение е да спра противниковата конница с моите кавалеристи, които също не са цвете за мирисане, а на легионерите да дам заповед fire at will - да ги засипят с пилуми. Иначе се окопавам в градовете или дебна край мостовете - защото като ме хванат наоткрито... Особено "безсмъртните" клибанарии са ги направили нереално силни...
Иначе графиката е малко куца.
Но има нощни сражения, а конницата може да гази в река и без мост.
ама я пиши по темата за изобретенията, инвазията я остави засега...

Vae victis

Автор hobiton4e (1,618)
Публикувано14.09.06 20:53

дайте сеед в линкоса че цял ден седя на 0.7% :( а немога да пиша още там зер нямам още коефициент 0.3 pfffffffffffffffffff За инсталирането - разбирам как стават работите :)
А за изобретенията - ми къде остана Циркус Максимус ,демек състезанието с колесници. Е повечето области в които римляните имат постижения вече са посочени.хмммм ако се досетя нещо ще пиша по - късно . Гладиаторските борби - символ на които е Флавиевият амфитеатър......
Да споменем и как Цезар показва силата на римския орел и римските изобретения:
-първият мост в историята на река Рейн
-първата отвъдморска инвазия в историята - тази в Британия
ааа - развали ми се клавиатуратаа - не пише на латиница цццццццццц
До после!

1,618

Автор BeNZiN (непознат)
Публикувано16.09.06 01:53

под цимент да нямаш предвид бетона?
а за платения градски транспорт, римляните ли са били първи
знам че имали някакъв брояч с които определяли цената спрямо навъртяния километраж

а и легионерите общували от кула на кула посредством кофи пълни с вода.
на кофата имали разграфирани посляния и когато иска ли да си предадът съобщение от едната кула палели факла и двете кули едновремено изпускали водата от кофите.
когато водата стигнела до определеното послание гасяли факлата и от втората крепост спираики водата разбирали какво е посланието

сори ако не сам го обяснил както трябва нокирилицата не ми е силна страна пък и не сам добур разказвач

Тема Re: Римски изобретениянови [re: BeNZiN]  
Публикувано16.09.06 09:49

точно за бетона, а това със сигнализацията също е интересно..

Vae victis

Автор BeNZiN (новак)
Публикувано16.09.06 14:43

преди време по дискавари пускаха предавания с някакъв дебелак за древните изобретения и по-голяма част от тях бяха римски.
Даже мисля че момерирането на жилищата е римска идея, а и наистина Циркус Максимус ме впечатлява повече и от Колизея със своите 250 000 места е побирало една шеста от населението на Рим. Пък и самите състезания са били адски зрелищни ( ако сте гледали Бен Хур) Дори повремето на византия в Константинопол е имало хиподрум и това е било едно от чудесата на града

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Всички темиСледваща тема*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.