|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
Тема
|
Римският герб
|
|
Автор |
lachistein (madonnaholic) |
Публикувано | 11.11.05 22:46 |
|
Хералдическото описание, т.е блазонът на римския герб би изглеждало така: на червено поле златен кръст и четири златни букви- S, P, Q, R(Senatus Populus Que Romanum)- бенд, като кръстът е в кантона.
Щитът, колкото и изненадващо да звучи, е варяжки, а кръстът е добавен към традиционното "SPQR", за да подчертае християнската принадлежност на носителя.
По време на фашисткия режим е добавен червен шеф(горна лента), разграничен чрез златна линия, с изображение на фашина:
По-късно гербът е значително модифициран и добива хералдически неиздържан вид. Щитът вече е френски, а като фигура е включена и капитолийската вълчица с бозаещите Рем и Ромул:
| |
|
И да добавя малко по-древни символи:
Капитолийската вълчица - най-древният символ на Вечния Град:
Римският орел - символ на мощта и величието на Римската империя:
Primus inter pares!
| |
|
А малко по-късно - двуглавият орел! Символ на Рим и Константинопол. Мога ли да помоля за малко по-подробно обяснение относно този символ?
| |
Тема
|
Re: Римският герб
[re: Nbtj]
|
|
Автор |
last roman (PRAEFECTUS URBI) |
Публикувано | 12.11.05 02:35 |
|
Е, двуглавите орли не са ми специалитет. Символът е древен, май още хетски, ама не съм сигурен. Идеята е, че след разделянето на империята имаме източна и западна такава оттам и двете глави на орела, гледащи
на изток и запад:
И понеже всички искали да подражават на Източната Римска империя, символът се е разпространил по всички средновековни държава, предявяващи претенции за наследници на Рим /Германия, Австрия, Русия/...
Ама Лъчко би обяснил по-добре от мен за символиката на едната корона...
Primus inter pares!
| |
Тема
|
[re: Nbtj]
|
|
Автор |
Публикувано | 12.11.05 11:49 |
|
Nbtj, я да те питам за символиката на египетския орел? Някъде бях чел, че римляните го взаимстват от Птолемеите през в. пр. н.е....
Primus inter pares!
| |
|
Според мене не е вярно. Мисля че още Ромул и Рем наблюдават полета на орел преди заораването на померия.
| |
Тема
|
[re: lutom]
|
|
Автор |
Публикувано | 12.11.05 20:13 |
|
Да, това е ясно, но първоначално навсякъде си имаме изобразена Капитолийската вълчица. Гадаенето по полета на птиците /независимо дали са орли или гъски/ е взаимствано от етруските.
Орелът се асоциира с времето, когато Рим от затънтено градче започнал да се превръща в империя...
Primus inter pares!
| |
|
От къде си толкова сигурен, че е взаимствано от етруските?
| |
Тема
|
[re: lutom]
|
|
Автор |
Last roman (PRAEFECTUS URBI) |
Публикувано | 12.11.05 21:53 |
|
Етруските са били известни птицегадатели, даже правели предсказания по черния дроб на жертвеното животно. Оттам и колегиите на авгурите и харуспиките... Влиянието на Етрурия върху Рим е огромно, но се подминава някак си от съвременната история.
И гладиаторските игри са взаимствани оттам... и религиозните култове и отличителните символи на магистратите, и строенето на мостове /първоначално понтифиците точно с това се занимавали/
Повечето римски царе са били етруски...
Темата за етруско-римските взаимотношения е изключително интересна и си изисква отделна тема, ама тая вечер нещо ми се е скапал доставчика и не мога да вляза във чуждестранните сайтове....
Primus inter pares!
| |
|
Искаш да кажеш че съвременната наука отрича автохтонството на римляните?
Историята, смятам, трябва да се пише и с гняв, и с пристрастие. Момзен,1886г.
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
|
|
|