Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 13:38 13.11.24 
Фен клубове
   >> Древен Рим
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
Тема Влиянието на Древен Рим върху тракитенови  
Автор *Eвa* (усмихната)
Публикувано08.11.05 00:57

През 45 г. сл. Хр. римляните превзели траките и обявили цяла Тракия за римска провинция. Какви са били последствията в културен и битов аспект за Траките, вследствие на това?

Тема Re: Влиянието на Древен Рим върху тракитенови [re: *Eвa*]  
Автор last romanМодератор (PRAEFECTUS URBI)
Публикувано08.11.05 01:04

Романизация!
Траките сравнително бързо възприели римския начин на живот, а след урбанизацията, проведена от император Траян във втори - трети век те са станали пълноправни граждани на империята!
Да не забравяме, че има доста тракийски римски императори, ама тая тема я засегнахме в клуб история и смятам да не се повтарям... Накратко - Максимин Тракиеца, Клавдий II, Аврелиан, Диоклециан, Константин....

Primus inter pares!

Тема Re: Влиянието на Древен Рим върху тракитенови [re: last roman]  
Автор *Eвa* (усмихната)
Публикувано08.11.05 01:07

Какво значи засегнахме я в клуб История, аз не съм я чела. Защо не развиеш въпроса добре тук. Нали това е специализиран клуб за Древен Рим?

Тема Re: Влиянието на Древен Рим върху тракитенови [re: *Eвa*]  
Автор lutom (бивш Келка)
Публикувано08.11.05 01:20

Работата е там, че само можем да я засегнем и никога да я довършим, защото е спекулативна истинността на концептуално-позитивнто твърдение. Той това го знае и не му се занимава. Прочети книгата "Императорите орфици" на покойния Роман Томов и ще видиш защо на никого не му се занимава със скучните римски императори.

Тема Re: Влиянието на Древен Рим върху тракитенови [re: lutom]  
Автор *Eвa* (усмихната)
Публикувано08.11.05 01:31

Точно затова, нека всеки свободно си изкаже тезата, без кавги и разправии. Така ще мога и аз да си изградя някаква позиция. Нали точно затова са историческите дискусии. Пък и съм се родила точно в България, на територията, на която в древността са се разигравали тези действия.

Автор Nbtj ()
Публикувано08.11.05 01:36

За ужас на траколозите, което постоянно се опитват ако не да отрекат напълно, то поне да сведат до минимум гръцкото присъствие тук, бих казала, че гълците доста добре са били подготвили местното население за лекото възприемане на бъдеща урбанизация.

Тема Re: Влиянието на Древен Рим върху тракитенови [re: Nbtj]  
Автор lutom (бивш Келка)
Публикувано08.11.05 01:46

Е, тука бъркаш доста. Каква подготвка и каква гръцка урбанизация?

Автор thorn (Краси)
Публикувано08.11.05 01:55

Последните четирима са илири.

Тема Re: Влиянието на Древен Рим върху тракитенови [re: lutom]  
Автор Nbtj ()
Публикувано08.11.05 01:58

Че гърците са владели тракияския пазар (основно имам предвид всички морски пристанища и основните речни артерии). Повечето градски центрове, макар и насещи имена на тракийски владетели са (поне първоначално) гръцки колонии.

Тема Re: Влиянието на Древен Рим върху траките [re: thorn]  
Автор last romanМодератор (PRAEFECTUS URBI)
Публикувано08.11.05 02:03

Константин е бил от Ниш... Може би има нещо тракийско в него?
За останалите си прав, ама каква е разликата между траки и илири - малко сходни ми се виждат племената....

Primus inter pares!

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2024 Dir.bg Всички права запазени.