|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
Тема
|
Влиянието на Древен Рим върху траките
|
|
Автор |
*Eвa* (усмихната) |
Публикувано | 08.11.05 00:57 |
|
През 45 г. сл. Хр. римляните превзели траките и обявили цяла Тракия за римска провинция. Какви са били последствията в културен и битов аспект за Траките, вследствие на това?
| |
Тема
|
Re: Влиянието на Древен Рим върху траките
[re: *Eвa*]
|
|
Автор |
last roman (PRAEFECTUS URBI) |
Публикувано | 08.11.05 01:04 |
|
Романизация!
Траките сравнително бързо възприели римския начин на живот, а след урбанизацията, проведена от император Траян във втори - трети век те са станали пълноправни граждани на империята!
Да не забравяме, че има доста тракийски римски императори, ама тая тема я засегнахме в клуб история и смятам да не се повтарям... Накратко - Максимин Тракиеца, Клавдий II, Аврелиан, Диоклециан, Константин....
Primus inter pares!
| |
Тема
|
[re: last roman]
|
|
Автор |
*Eвa* (усмихната) |
Публикувано | 08.11.05 01:07 |
|
Какво значи засегнахме я в клуб История, аз не съм я чела. Защо не развиеш въпроса добре тук. Нали това е специализиран клуб за Древен Рим?
| |
Тема
|
[re: *Eвa*]
|
|
Автор |
lutom (бивш Келка) |
Публикувано | 08.11.05 01:20 |
|
Работата е там, че само можем да я засегнем и никога да я довършим, защото е спекулативна истинността на концептуално-позитивнто твърдение. Той това го знае и не му се занимава. Прочети книгата "Императорите орфици" на покойния Роман Томов и ще видиш защо на никого не му се занимава със скучните римски императори.
| |
Тема
|
[re: lutom]
|
|
Автор |
*Eвa* (усмихната) |
Публикувано | 08.11.05 01:31 |
|
Точно затова, нека всеки свободно си изкаже тезата, без кавги и разправии. Така ще мога и аз да си изградя някаква позиция. Нали точно затова са историческите дискусии. Пък и съм се родила точно в България, на територията, на която в древността са се разигравали тези действия.
| |
Тема
|
|
|
Автор |
Nbtj () |
Публикувано | 08.11.05 01:36 |
|
За ужас на траколозите, което постоянно се опитват ако не да отрекат напълно, то поне да сведат до минимум гръцкото присъствие тук, бих казала, че гълците доста добре са били подготвили местното население за лекото възприемане на бъдеща урбанизация.
| |
Тема
|
[re: Nbtj]
|
|
Автор |
lutom (бивш Келка) |
Публикувано | 08.11.05 01:46 |
|
Е, тука бъркаш доста. Каква подготвка и каква гръцка урбанизация?
| |
Тема
|
|
|
Автор |
thorn (Краси) |
Публикувано | 08.11.05 01:55 |
|
Последните четирима са илири.
| |
Тема
|
[re: lutom]
|
|
Автор |
Nbtj () |
Публикувано | 08.11.05 01:58 |
|
Че гърците са владели тракияския пазар (основно имам предвид всички морски пристанища и основните речни артерии). Повечето градски центрове, макар и насещи имена на тракийски владетели са (поне първоначално) гръцки колонии.
| |
Тема
|
[re: thorn]
|
|
Автор |
last roman (PRAEFECTUS URBI) |
Публикувано | 08.11.05 02:03 |
|
Константин е бил от Ниш... Може би има нещо тракийско в него?
За останалите си прав, ама каква е разликата между траки и илири - малко сходни ми се виждат племената....
Primus inter pares!
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
|
|
|