|
Тема
|
Когато артистите станат водещи!
|
|
Автор |
zdravets21 (здравец) |
Публикувано | 30.12.20 00:53 |
|
От доста време ми прави впечатление, че по БНТ, когато дават филм и отида на информация, вместо "в ролите" и изброяване на артистите, пишат "водещи". Ето, сега гледам програмата за 31-ви и в 14.05 започва филмът "Бог прощава, аз-не" и пак "водещи". Странна работа. Вероятно съм изостанала.
И друго забелязвам. След като проектът изяде много други думи, сега е ред на артиста. "Много харесвам Дженифър Лопес като артист", каза една госпожичка. Момент, тя не беше ли певица? Всички изпълнители - певци и певици, в това число и чалгаджиите, са артисти. И ако никой не вярва, може да си пусне телевизора.
И понеже говорим за артисти, наскоро един артист обърна внимание на друг артист, че думата "колега" нямала женски род. Наистина ли? Ти да видиш!!! "Аз съм Катето Евро - твоята колега". Такивамитиработи.
| |
Тема
|
Re: Когато артистите станат водещи!
[re: zdravets21]
|
|
Автор |
saksun (непозната) |
Публикувано | 30.12.20 02:43 |
|
Дженифър Лопес е и актриса. Актьорските й изяви може да харесват на споменатата ,,госпожичка". А певческите, примерно, не толкова.
Даже неотдавна гледах Джей Ло в трилъра ,,Съседското момче".
Хубави празници!
| |
Тема
|
[re: saksun]
|
|
Автор |
zdravets21 (здравец) |
Публикувано | 30.12.20 19:03 |
|
Дженифър Лопес е и актриса. Актьорските й изяви може да харесват на споменатата ,,госпожичка"...
Знам. И аз наскоро я гледах в "Петзвезден романс". Но госпожицата нямаше предвид участията и във филми, иначе, подобно на теб, щеше да каже "актриса". Никой, от завършилите НАТФИЗ, вече не се определя като артист. Те са актриси и актьори. А някога имаше заслужили и народни артисти.
Докато беше жива, гледах интервю със Стоянка Мутафова. Питаха я как иска да я представят - като артистка или актриса. Тя каза, че предпочита артистка, защото едното означава изкуство, а другото действие. Искала да я свързват с изкуство.
Хубави празници и на теб! Живи и здрави!
| |
Тема
|
[re: zdravets21]
|
|
Автор |
saksun (непозната) |
Публикувано | 30.12.20 20:49 |
|
За някои певци, особено в дадени жанрове, съм срещала подобни изказвания, че са чудесни артисти.
Например, за оперен певец, който толкова добре е изиграл ролята си (защото там е нужно не само пеене), че всички са се възхитили на артистичните му способности. В оперните постановки се изграждат образи, има силно драматични, и за да се въздейства на публиката наистина певците трябва да са и добри артисти в тесния смисъл на думата.
| |
Тема
|
[re: saksun]
|
|
Автор |
zdravets21 (здравец) |
Публикувано | 30.12.20 22:46 |
|
Съгласна съм, но артистът, подобно на проекта, зачерква всички познати ни професии като певица или изпълнителка, балерина и др. Защото всеки, който се изявява пред публика, е артист. Но има оперни артисти, циркови артисти, филмови артисти и др. И когато чуеш за някого, че е артист, и ти е непознат, започваш да се чудиш от коя област на изкуството е. Сега всички са артисти, задължително в мъжки род, без оглед на пола.
На мнение съм, че с думите трябва да боравим прецизно, за да няма съмнение, че тези, които ни слушат, ни разбират правилно.
| |
|
|
|
|