Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 01:56 08.07.25 
Градове
   >> София
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | (покажи всички)
Тема "Кореняци" софиянци?нови  
Автор labarum (православен)
Публикувано19.01.06 02:20

Някой да е срещал някога т.нар. кореняк софиянец? Аз съм роден в София и живея тук, но смея да твърдя, че не познавам кореняци.
А между другото най-големите селяндурници са именно шопите. Никой не може да ги конкурира по диалект, простащина и мизерия.
Освен това драги горди софиянци, през 1878 за книжовен език е бил избрано великотърновското наречие. Значи всички сме провинциалисти :) Е, сега търновци говорят доста меко, но това е друга тема.
Някой да е чувал за известен, да не казвам велик, българин до началото на ХХ век, който да е родом от София? Май няма такива.
Родителите на приятелката ми са от Плевен и са университетски преподаватели. Да не би да са селяни и провинциалисти? А Бай Кире овчаро от Драгалевци е столичанин - хахаха. Да, ако не сте забелязали в Драгалевци например още има местни, които гледат овце, свине, кокошки и т.н. И това е един от най-скъпите квартали на София. Земята, на която е построена кочината на въпросния Бай Кире примерно срува колкото три къщи в някое търновско село.
Изводът е един - България е едно село и всички живеем в него. Просто някои се мислят за по-велики от други! Смешно ...

Тема Re: "Кореняци" софиянци?нови [re: labarum]  
АвторNoSaint (Нерегистриран)
Публикувано19.01.06 12:25

Не си наясно точно какво искаш да кажеш. Аз точно на това се ядосвам- комплекса на провинциалиста. Софианеца за него е враг! Аз като ходя по Българията никъде не съм седнал да плюя по месните и да им се секна по тротоарите. За селяндурите е въпрос на себедоказване да се покажат, да преебат някой софианец. Това е много важно за тях, агресивни са, и точно в това се вижда разликата. Те са като на война. Имам примери колкото щеш около мен. А селтаци-софианци дал господ, но мисля, че те не са кореняци! Ако човека е културен, няма абсолютно никакво значение от къде е! Набийте си го това в главите и стига с тия комплексарски теми!

Тема Сам си вкарваш автоголнови [re: NoSaint]  
Авторguitarist_ (Нерегистриран)
Публикувано19.01.06 16:45

Самия ти начин на изразяване опровергава това, което казваш, освен ако не се вписваш в определението си на провинциален келеш?

Кореняци софиянци може би е нещо несъществуващо по една проста причина- като са заселвали !СЕЛО! софия, хората са идвали от различни краища на Б-я. Както каза един колега тук- по това време на тва място е имало два баира, едно стадо овце и няколко колиби с диваци- ей тва са корените на софия. Обаче- защо им е на елита да се грижат за диваци? Сигурно са ги оставили да си умрат край селото, или са ги пратили нейде из Б-я. А кои са тези диваци? Някой техен правнук от тук славещите се "кореняци" може евентуално да е в една рода с турчилята, които са обесили Левски. Е, определено има голям повод за гордост...

Но не- най-вероятно НЯМА кореняци софиянци в нормалния смисъл на думата.

Но тва е мерене на пишки, а и самия факт, че като тръгнеш по центъра на Варна, като чуеш диалектна шопска реч и се обърнеш, обикновено виждаш някой келеш с джапанки и анцуг Adibas ;) Така, че е прав пича- селянщината е МАНТАЛИТЕТ- софиянец СЕЛЯНИН си е напълно реално и много често срещано понятие... за съжаление...

А ти се замисли в/у тва което си написал и държанието ти ;) Както ти казах в началото- влизаш си в собствените определения за ДРИСЛЬО :)

Тема Абе слеляк!нови [re: guitarist_]  
Автор NoSaint (sinner)
Публикувано19.01.06 17:12

Прочети ми още веднъж мнението! Там става въпрос точно за такива комплексирани селяци като теб! Седи си в студ. град и не ми казвай кой колко знае.
п.с.
искаш ли да си направим с теб една среща, да ми кажеш "дришльо" в очите бе мама ти деба утрепана! Какво правиш ти в тоя форум бе?! Неоценен палячо

Живей бързо.Умри стар!

Тема Re: Сам си вкарваш автоголнови [re: guitarist_]  
Автор Пpивидeниe (предател)
Публикувано19.01.06 22:01

Заеби едно време...едно време и под турско робство сме били...е и?
ДА те светна ли, че много улици в центъра са проектирани от същия архитект(забравих му името-австриец е) който е проектирал много подобни във Виена. Самата Виена донякъде прилича на София, така че не ми говори какво е било преди 100 години. За произхода на шопите също можеш да се поинтересуваш-дошли за от други земи, защото така им било изгодно и когато византииски император(пак не помня кой) им предложил много пари да му сътрудничат за нашествията те са отказали. ДА кажеш, че всички шопи са прости, значи че самия ти си прост или имаш много предубеждения. И накрая бъркаш-софианци не са толкова тъпи ,че да си показват простотията в други градове, щото знаят, че някоя местна селска банда ще ги потроши без причина.
И какво значение има дали си кореняк или не? Живеещите тук имаме достатъчно , за да му се радваме...стой си във Варна и се радвай на животеца..

Тема Re: Абе слеляк!нови [re: NoSaint]  
Автор Пpивидeниe (предател)
Публикувано19.01.06 22:04

Calm down amigo-вижда се , че има комплекси момчето...ама недей със заплахи...то е ясно, че няма да дойде...а и дойде каквито и тупаници да си размените-нищо няма да се промени..чули хората една песен на Ъпсурт и вече ни ебават на дришльо...да не говорим , че Хазарта е двеста пъти по-забавен от оня селяк Шамара

Тема Re: Абе слеляк!нови [re: NoSaint]  
Автор labarum (православен)
Публикувано20.01.06 14:43

Колкото и пъти да ти чета мнението все имам странното усещане, че си пълен простак :) А, да не забравя - и комлексар май :) Наистина има много софиянци селяци ... нали?
А относно заплахите ти - пълен смях! И аз скачам по телефона и по интернет на цяла София. Нито ме познаваш, нито си ме виждал, за да ми се правиш на мъж батка.
Айде сега бегом до тоалетната да удариш една бърза да се поуспокоиш малко

Тема Re: "Кореняци" софиянци?нови [re: labarum]  
АвторCийka (Нерегистриран)
Публикувано20.01.06 15:04

аз съм от едно китно селце Поибрене. Много е готино там, имаме крави, кози, овце, свине, обори... а пилците и бибетата ги избихме за да не пукнат от птичи грип. Аз обаче ще родя в София, защото как така детето ми ще бъде родено в Панагюрище! Та когато е било Априлското вастание, този град е бил - по-голям от София, но сега.... сега не е така.
Ето защо съм, за това щом расте и не старее нека да допринесем, ние, всички селянки, и от Поибрене, и от Мухово, и от с. Костенец, и от много други села, като Сарая, Гелеменово, Сбор, Цалапица, Кадиево, Мирово и т.н. за възхода на Столицата.
А когато я преместят на друго място, ние ще се преместим и там!
Ааа няма да работим, денонощно за 150 лв в провинцията ааа.

Тема Айде, като си навит... ама после? ;)нови [re: NoSaint]  
Публикувано20.01.06 15:26

Така и така имам работа към софето другата седмица- в неделя, в 15:30 точно пред входа на новата автогара. Искаш ли? Само внимавай да не домъкнеш още някой сельо, щото ще съжаляваш повече отколкото трябва ;) Е? пиши дали ти стиска

Тема Абе ти за Русе ли говориш? :)нови [re: Пpивидeниe]  
Публикувано20.01.06 15:29

Не знаех, че същия архитект е проектирал нещо и в софия. Както и да е

А това, което ти казах за селянщината на някои субекти особено по курорти си е пълна истина и не знам защо така се получава. Естествено, че не ВСИЧКИ са такива, но именно утайката по някакъв начин изпъква и прави впечатление.

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.