Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 00:45 13.07.25 
Градове
   >> София
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | (покажи всички)
Тема До Пловдив и назаднови  
Автор БялKит (Сладководен)
Публикувано25.06.06 17:36

Значи, решихме с гаджето да мръднем до Пловидв, ей така за една събота да се помотаме из града на трите тепета.
Първо, билети за автобуса.
На гарата в София се оказа че билети се продават само от шофьора. Хубаво, казваме и отиваме при шофьора. Като видяхме един очукан двуетажен автобус и си помислихме че става някаква грешка. Грешка няма обаче. Най-стария автобус на автогарата се оказа че пътува по редовната линия София Пловдив в един от най-често използваните курсове до уж втория по големина град в България- този от 9:00 часа.
Качваме се - пълна отврат вътре. Седлаките скърцат, покривките на облегалките за глави просто не сапрани откакто е купен автобуса, най вероятно от някоя австрийска автокъща.
Пътят до Пловдив е много добър, но шоферлъка на водителя е изключително прецизно концентриран в икономичното каране. Няма газ, камо ли мръсна, няма спиране - тръгва и все едно кара на изпаренията от горивото. Затова взима и пътя който обикновено е час и половина максимум с кола за 2 часа. Ни повече ни по-малко.
Автобуса спира на няколко места из Пловдив преди да стигне до гарата. Не правете грешката да питате шофьора къде в Пловдив спира автобуса. Така или иначе ще вид каже каквото и на мен ми каза - "ами на гарата, ти къде искаш да спира".
Първото впечатление което прави на тренираното око в Пловдив е колко ... липсващи са колите със стари номера. Явно Пловдивчани по-умело скачат според тоягата на Петков от софиянци. Тая беше една от 10-тте коли със стари номера които видях за 5-6 часа обикаляне из града на тепетата.

С извинение, ама в София за 10 мин. днес в центъра на софия видях 14 коли със старите номера. Дотук с представата ми за прогресивните и свободолюбиви пловдивчани който не прекланят глава пред никой лумпен независимо дали е просяк или принц. Или вътрешен министър.
Замислих се, колко точна беше репликата на някой по телевизията преди - "ние в софия палим парламенти, а вие в страната си кютите ни лук яли ни лум мирисали и квото дойде" . Бе карай.
За сметка на това из града човек може да види коли застраховани откъм проблеми с номерата

Явно признака за престиж сред някои среди - немския номер вече е на почит и в този град.
Без да критикувам града, но централната градската улица се е превърнала в строителна площадка.
Точно пред кафетата до макдоналдса кипеше някакво лудо тракане на къртачи, прах и сърдите работници.Чудно ми е, пловдивчани толкова ли са богати да плащат извънреден труд през уикенда?
Само ей тоя пич седи отгоре и поздравява:

кой ли? Може би наградените от кмета служители от кметството за лоялна и прилежна работа. Та между другото да питам: кой превърна хубавия пешеходен мост до новотела в тая глупава оранжерия със скъпи магазини?

Обратно на темата де - централната улица е направо жестока, дори и със строежите, мърсотията и скъпите магазини.
Жестока имам предвид в буквалния смисъл - безжалостна пред тия които биха искали като вдигнат очи да видят една хубава фасада.
Не, нагоре има само олюпени калкани, които макар някой да се опитвал тук там да постегне просто със старата си мазилка не са издържали напора на стихиите. Затова и където и да погледнеш - нови и стари фасади - но гордо олюпени, като ошмулен петел след битка

Определено препоръчвам да гледате в краката си да не се спънете от разпохвърляните плочки и материали около строителните обекти, както и пред вас - да не се слбъскате в поредната ограда на паркинг

Иначе Марица все така си тече спокойно заобикаляйки наносите и рибарите по брега

Между мостовете и кафенетата няма чак пък какво толкова да се случи и види:
Един паметник

Един военен клуб

Една поща

И нещо като площад с весел изглед към едно тепе

Тоя хаос няма как да не ви накара да потърсите хладината на близкия парк в който няма да отбеелжите че в София май нямаше шадравани, или и да е имало някога вече отдавна не работят

След още няколко паметника като тоя

се разочаровате тотално от съвремието и се насочвате към стария град където намирате донякъде това което търсите - липса на хора.

След време бързо ви омръзва старата ахитектура на набичени една до друга сгради с улички с изключително лош паваж, а на всичко отгоре и неподдържан

омръзва ви да гледате зидове на по 3-4 метра един от друг

Решавате да отидете до античния театър

Хвърляте по един поглед от върха на тепето над града

Хвърляте още един

И после правите каквото искате. Ние поне тръгнахме да се връщаме. Отидохме на автогарата

Купихме си по 10 кинта билети за тая трошка дето тръгваше след 40 мин.

Решихме да се изхитрим и да седнем на първите седалки горе. Фатална грешка.
Облегалката за ръце беше счупена и ръбеше много гадно.

Седлаката не беше закрепена за рамата си изобщо и се наложи да я вържа с неработещия колан.
А, за малко да забравя - и гадните духалки отгоре

Не стига че шофьора им беше махнал филтрите та постоянно влизаха някакви мухи от там, ами таска духат в теб че направо се смръзваш. Нищо че вън е 25 града.
Всичко това благодарение на шофьора на витоша експрес.

За мен изводите бяха че е напълно откчена и абсурда идея да ходиш до пловдив с автобус. Никого не съветвам да прави това освен при крайна необходимост.
Та такива работи из страната - опознай я за да обикнеш столицата.

Тема Re: До Пловдив и назаднови [re: БялKит]  
Автор BlueMorningBlueDay (Дивомер)
Публикувано25.06.06 21:49

Абе пловдив си е сеоли и това си е.
Като София друга няма.

Автор Feel_the_VlBRATlONS (!Champions!)
Публикувано25.06.06 22:38

и какъв е отговора в крайна сметка? пловдив е хубав или лош град?аз лично, ако не бях посещавал никога пловдив примерно и видя тоя репортаж, тоест смао снимките, ще ми хареса... коментарите са ти малко абсурдни, например главната - кога да я оправят, да отворят дупка във времето, когато няма хора ли или де да знам:))
рейса какво общо има с пловдив:)
пешеходния мост беше окичен с нелегални сергии, продаващи турски боклуци, сега е далеч по-добре

не ми се обяснява за всичко сега, че моите падат
но каква е тая постоянна завист, непрекъснато софианци ми разправят колко гаден тъп провинциален град бил пловдив
мен софия ми харесва. варна също.
ако ние не си харесваме градовете, как другите ще ни ги харесат???

АвторKpaтyнчo (Нерегистриран)
Публикувано26.06.06 01:04

Явно белия кит ще се чувства по-добре край морето затова му препоръчвам Варна

. Иначе аз много харесвам Пловдив. Няма идеален град никъде по света най-малкото в България, и са глупави изказвания от рода Опознай България за да обикнеш София. Всеки си има предимства и недостатъци а при голям град като София и двете са по много!

Тема Re: До Пловдив и назаднови [re: Kpaтyнчo]  
Авторйopдвийл (Нерегистриран)
Публикувано26.06.06 17:00

е й??? нещо не стоплих :(

Автор Блaryн (Explorer)
Публикувано26.06.06 19:56

Ките, доста си тенденциозен в пътеписа си към Пловдив, мисли малко позитивно все пак!
Най-напред да отбележим, че Пловдив, или поне центъра му, е едно доста чисто място. На нито една от чудесните ти снимки няма и помен от боклук.

Освен това Пловдивската нетолкова голяма община явно се е справила с бездомните псета. Доказателство - безбройните котки в стария град и в центъра.

Може и да е останала неизмазана сграда, но не може да се отрече, че преобладаващите сгради в стария град са измазани, и то красиво.

Хайде стига сме ги хвалили майните, нали клубът е София все пак!

Като отрицателна тяхна черта е много слабото им шофиране. Съвсем нормално е някой майна да се носи с 30 км/час по средата между две ленти, да изчаква за ляв завой някоя кола, която едвам се вижда на хоризонта.
Явно заслуга на мургавите им съграждани е тоталната липса на табели из целия град.

Лучше гор могут быть только горы, на которых еще не бывал...

Тема Re: До Пловдив и назаднови [re: Блaryн]  
Автор Cтaниcлaв! (SAGITTARIUS)
Публикувано28.06.06 14:01

Слаби шофьори? Пак генерализираш, Благуне. Дали си добър шофьор или не далеч не зависи от това дали живееш в Пловдив или София. Стаж, Благуне, стаж. А стаж се трупа не с жителство, а с практика.

Иначе за табелите никак не си прав. Явно наблюденията са ти от преди 3-4 месеца. Табелите стоят и за мое най-голямо учудване никой не ги пипа

Автор Cтaниcлaв! (SAGITTARIUS)
Публикувано28.06.06 14:27

Столичанин пък снима с такава сапунерка. Не те е срам

Другият път си вземи нещо "по така" и снимай нещата откъм фасадите, а не откъм задните дворчета.... щото с автогарата точно това си направил

Автобусът не разбрах какво общо с Пловдив има? Иначе че повечето карат бавно и са мизерни, това е ясно. Аз, например, до София никога не ходя с автобус, а с кола Мога да си го позволя, въпреки че не съм от София

За оранжерията си прав, въпреки че в Пловдив ние селяците му викаме "влак".

Иначе за нашата главна нЕма нужда да ни завиждаш

Стар град също си нямате. Не и с такава архитектура и история. Иначе и втори античен театър вече си имаме. И колко още неща имам под тая главна дето толкова я плюеш.

Не разбрах що толкова те е яд на Пловдив?

Град като град. Че кметО ни е дебил, то е ясно. Иначе аз Филибе за нищо друго не си го давам, дори за София

Редактирано от Cтaниcлaв! на 28.06.06 14:31.

Тема Re: До Пловдив и назаднови [re: Cтaниcлaв!]  
АвторTypиcтъ (Нерегистриран)
Публикувано28.06.06 19:20

Абе София - не лош град, Пловдив - бива, ама най-хубаво у нашето БГ си е Враца и точка.

Подарявам ви този тапет. И да си го лепнете на десктопа, ей. Това е нощна снимка към красивия център на града, правена от мно-о-о-о-ого високо (някой от върховете на Врачанския балкан)

Тема Re: До Пловдив и назаднови [re: Typиcтъ]  
Автор Aнakин_Ckaйyokъp ()
Публикувано29.06.06 07:26

Това наистина е много хубаво:))

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.