Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 10:16 28.11.25 
Градове
   >> София
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема Варна vs. Софиянови  
АвторLGPL (Нерегистриран)
Публикувано31.12.04 08:02

Първо искам да уточня, че целта на този постинг е едно обективно сравняване на двата града (е, доколко е обективно вие ще си прецените). Работил съм в София 2 години и половина, така че мога да преценя достатъчно добре предимствата и недостатъците на двата града.

1. Заплати. В София вземах чисто към 900 лева, което наистина си беше солидно количество. Освен това повечето ми познати и приятели там вземаха поне 500-600 лева. Сигурен съм, че и сега положението не е по-лошо. В същия сектор във Варна такива заплати се намират значително по-трудно. Върнах се във Варна след като намерих начин да работя за себе си и да получавам поне толкова пари (а често - значително повече).

2. Разходи. Наема в София (за апартамент в Редута) беше 100 долара (но долара още не беше паднал толкова), а във Варна за подобен апартамент на приблизително същото разстояние от центъра е 200 лева. А и цените на недвижимите имоти са приблизително еднакви. Що се отнася до другите разходи, то цените на повечето неща са абсолютно еднакви в София и Варна. И в София и във Варна ходя поне по 2 пъти седмично по заведения - цените са сравними. Единствения дисбаланс е липсата на сравнително евтини пицарии в София, но това не е болка за умиране.

3. Градски транспорт. Първата година ползвах градския транспорт в София и честно казано направо съм отвратен. Не става въпрос за чистотата, а за отношенията между контрольори и пътници. Пътуването с градски транспорт е достатъчно неприятно преживяване за да се утежнява допълнително от напрежението между контрольроите, които дебнат като глутница кучета да хванат някой нередовен пътник и пътниците-андрешковци, искащи да спестят някое левче от билети. Системата за таксуване във Варна също не е идеална, но поне всички допълнителни разходи и неудобства остават за контролиращите, а не за пътниците. Резултата е налице: никога не съм ставал свидетел на такива скандали и такова напрежение във варненския градски транспорт, въпреки че съм го ползвал много години (и е също толкова натъпкан в пиковите часове). Ако се съди по новините положението със софийския градски транспорт не се е променило или поне не към по-добро.

Като продължение на темата за градския транспорт е отчайващата неравномерност на движението на автобусите по натоварените линии, предизвикана от задръстванията и от недобросъвестните им шофьори. Един от най-гадните навици на шофьорите по линия 72 например беше да чакат докато се натрупат 3-4 автобуса на крайната им спирка на хотел "Плиска" и едва след това да тръгват. В резултат човек може да прекара 40 минути чакайки автобус, който би трябвало да минава на всеки 10 минути.

4. Улично движение. След като ми писна от градския транспорт реших да се движа с личен автомобил. Е, тук София определено губи по всички показатели. Не може град с население над милион и половина жители да има 2-3 пъти по-неадекватна пътна мрежа от Варна, която има към 4-5 пъти по-малко жители. Улиците в София са тесни и криви, а на всичкото отгоре се поделят между трамваи, автомобили и пешеходци, което прави ужаса пълен. Допълнително го утежнява факта, че винаги има голям брой мутри, дипломати и чиновници, които си оставят колите където им падне без да се страхуват от паяците. И във Варна има неправилно паркирали, обаче там чак такава наглост и нахалство не съм видял. Или просто "изключенията" (които си мислят, че за тях правилата не важат) са много по-малко.

5. Озеленяване. И в двата града би могло да е по-добре, но и тук определено Варна води с голяма преднина. Почти по всички улици има редици от дървета (дори и по най-големите), а малките зелени площи са десетки, разпръснати из целия град. Да не забряваме и Морската градина (е в София има Борисова градина, но не съм забелязал някакви признаци на поддържка, поливане и т.н.). Въобще ми направи впечатление, че в София се харчат ужасно малко средства за подобряване на външния вид на града, което е много странно. Все пак парите на Софийска община са доста повече. След като Софиянски е най-добрия кмет на София, мога само да си представя какви са били "лошите" кметове. Във Варна човек може да тръгне от катедралата в центъра на града и да си върви по улици само за пешеходци докато стигне до края на Морската градина - а това са поне 10 километра.

6. Чистота. Последния път като ходих в София ми направи впечатление, че е по-чисто от преди няколко години. Във Варна също нямам забележки към чистотата. Единствения проблем (в София) е навика да натрупват почистения сняг на едни симпатични мръсно сиви купчинки от по метър, метър и половина точно на автобусните спирки.

7. Екология. Тук нещата опират до географско положение. София е в котловина и рядко духа силен вятър, така че въздуха често е мръсен и с една специфична миризма. Във Варна духа бриз всеки ден, който до голяма степен решава проблема с чистотата на въздуха.

8. Престъпност и просяци. И тук София определено води по точки. 90% процента от престрелките между разните му там мутри стават в София. А просяците са толкова нагли, че направо нямам думи. Просяци в градския транспорт, просяци по кръстовищата, просяци-изнудвачи, които ти чистят стъклото и накрая просяци, препречили и без това тесния тротоар. Във Варна има просяци по подлезите и понякога (но по-рядко) по тротоарите. А има и един двама гастролиращи, които прекарват зимата в София, а лятото във Варна :)

9. Кино, театър, увеселителни паркове. Тук София води убедително. Киносалоните са много повече и по-хубави. Има прожекции на повече филми, театралната програма е по-добра. Във Варна филмите пристигат понякога с 1 седмица закъснение, а и човек няма много голям избор какво да гледа. На мен лично това не ми пречи особенно, тъй като вече ходя на кино само за филми, които наистина си струват - за останалите си има DVD, но това определено си е недостатък на Варна.

10. Музеи и др. под. Е, едва ли всеки ден ходим по музеи, но тук има приблизително равенство в броя на музеите, като разбира се музейните сбирки в София са по-добри.

Заключение: ако нямате пари и сте убедени, че недостатъците на София няма да вгорчат живота ви прекалено много, то тогава София е за вас. Ако си имате собствен бизнес, която не е свързан с местоположението ви, то тогава София е прекалено голям компромис. Разбира се имам много добри приятели, които са софиянци и са свикнали да живеят в София, така че не им правят впечатление недостатъците на този град.

Тема Да си дам и аз моето...нови [re: LGPL]  
Автор abettorМодератор (все по-хубав)
Публикувано31.12.04 10:17

...мнение по повдигнатото сравнение.
1. Заплати. Вярно е!
2. Разходи. И това приемам.
3. Градски транспорт - и това приемам. Ще допълня, че много ме кефи във Варна как такситата те карат на каквото и да е разстояние, а не се оплакват, че разстоянието им било "късо". За сметка на това тарифите за таксиметрови услуги са малко по-високи във Варна.
4.Улично движение - прав си. Но подобна лудница е и в доста други европейски столици. Все пак, улиците в София са проектирани за не повече от 100-200 000 автомобила.
5. Озеленяване. Хубаво, де. Имате си пешеходна зона и морска градина :)
6. Чистота! Във Варна е по-чисто.
7. Екология. Тук не съм съгласен. Въздухът във Варна е много влажен, което е проблем за всички с алергии и астми. Отделно от това т.нар "бриз" зимно време е много неприятен.
8. Престъпност и просяци. Приемам, но ако се броят брой престъпления на глава от населението то показателите са изравнени. А е естествено в София да има повече мутри и просяци - тук стандарта на живот е по-висок (виж 1).
9. Кино, театър, увеселителни паркове. Културният живот в София е доста по-напред от Варна.
10. Музеи. И тук не си прав. Музеите в София са доста повече , а експозициите не са софийски, а национални. Друг е въпросът, че тази пракитка идва още от татово време, когато всичко по-ценно се носеше в София.
Дотук добре! Но си пропуснал няколко много важни компонента.
11. Образование - .......
12. Работа - ........
13. Възможност за кариера - (бизнес и политическа)........
14. Разнообразие на стоки по магазините.....
15. Здравеопазване - ..........
16. Отношения между хората - .......

Когато ги допишеш можеш отново да направиш сравнение.

Кой ще прави палачинките утре?

Тема Re: Да си дам и аз моето...нови [re: abettor]  
АвторLGPL (Нерегистриран)
Публикувано31.12.04 11:37

ОК, my mistake :)

11. Образование. Пропуснах го, защото отадвна съм минал този етап. Все пак и тук си има ТУ, ИУ и мед. университет. За нивото нямам наблюдения защото то навсякъде е отчайващо ниско. Амбициозните и сериозни хора така или иначе трябва да знаят, че 90% от знанията трябва да си ги трупат сами. Все пак присъждам служебна победа на София защото от там нямам лични наблюдения и може би нивото е по-високо.

12. Работа - е това май беше към точката със заплатите. А иначе работа има повече, но има и повече кандидати. Като цяло е по-лесно да си намериш работа в София. (Аз обаче отдавна съм се отказал да развивам бизнес, свързан с българския пазар поради нелоялната конкуренция и мизерната покупателна способност).

13. Е, разбира се че е така (особенно за политическа кариера). Макар че ако видиш общината във Варна ... варненските общинари са се уредили доста по-добре от софийските си колеги (разбира се размера на подкупите е несравнимо по-малък във Варна).

14. А тук определено не мога да се съглася. В София няма свястна верига от магазини. Само Фантастико бяха с повече магазини и на по-удобни места, но пък магазините им са толкова миниатюрни и претъпкани, че направо получавах клаустрофобични пристъпи :). Във Варна съм живял на няколко места и винаги сравнително близо има магазин - Пикадили или Бурлекс, който е с адекватни размери и огромно разнообразие от стоки. Бих казал, че в София е невъзможно да има такъв баланс между размер на магазините и достъпност (да са близо до клиентите си) поради безразборното застрояване на всички площи - сега ако някой реши да прави такива магазини в София, ще трябва да събори ужасно много сгради докато се освободи място за магазина и паркинга му.

15. Здравеопазването в София е на по-добро ниво, но най-вече по отношение на уникалните процедури като трансплантация на органи, сърдечни операции и т.н. Иначе и във Варна има 3-4 много големи болници с цялото необходимо обурудване и персонал (доколкото това е възможно за болниците в момента).

16. Мдаа, в София хората са доста по-изнервени и настръхнали.

Като цяло извода ми си остава същия - за повечето хора в България си е по-добре да живеят в София, но ако имате приличен бизнес и достатъчно пари, Варна е по-добрата алтернатива. :)

Тема По въпроса за паритенови [re: LGPL]  
Автор Koнro и Бoнro и Бpa™y (Мамкамуипрасето)
Публикувано31.12.04 12:24

Ако имам независещ от града доход, бих отишъл в Мелник, Банско, Созопол или Черквица. Или бих останал в София, но не и във Варна.
Хубав град, който не се различава от останалите големи градове по нищо...

ERROR: replace user and press

to continue.

Тема От Катедралатанови [re: LGPL]  
Автор Bvlgari (bvlgari)
Публикувано01.01.05 06:50

до края на Морската Градина - 10 километра? Хм-м... Ръшкал съм я тая отсечка и нещо по-къса ми се чини...

Esse quam videri ignotum per ignotius in aeternum.
Bvlgari

Тема Re: От Катедралатанови [re: Bvlgari]  
Авторвapнeнчe (Нерегистриран)
Публикувано01.01.05 13:31

зависи кое приемаш за край на Морската - дали Пантеона, дали Почивка... а ако приемеш Златните, бая по-дълга ще се окаже отсечката....
Но иначе до Почивка (докъдето мисля, че се води градината) 10 има, че може и повечко.

Тема Re: От Катедралатанови [re: вapнeнчe]  
Автор Bvlgari (bvlgari)
Публикувано02.01.05 04:36

до ... чекай, чекай, става въпрос за Морската Градина (същинска), немой с теа ми ти удължения, та чак Златни Пясъци, ами що не и Албена тогавънката таквоз...?

Esse quam videri ignotum per ignotius in aeternum.
Bvlgari

Тема Re: Варна vs. Софиянови [re: LGPL]  
Автор ssgestapo (her)
Публикувано05.01.05 23:43

Zashto Sofia vs Varna???? Tova da neee voina mezdu gradove zashto triabva ciala Bulgaria da si misli che Sofia e perfectno i da ni zavizda tochno kato Barna.(NE CHE VARNA E SUPER)

Samo s krav moze da zavartim tezkoto kolelo na istoriata!!!

Тема Re: Варна vs. Софиянови [re: ssgestapo]  
Авторspidermannn (Нерегистриран)
Публикувано17.01.05 13:25

da be,vse po 4esto q sre6tam taq tema,ama normalno da se pi6e za dvata nai golemi i hubavi grada u nas.

Тема Re: Варна vs. Софиянови [re: spidermannn]  
Автор Cynthia (pure evil)
Публикувано23.01.05 17:59

Хееее ----- тая раплика ми хареса!
Евала...

I wanna hurt you -
just to hear you screaming my name!

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.