Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 11:36 03.07.25 
Компютри и Интернет
   >> Системни администратори
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема Компютрите оставят ли "следи" ?нови  
Авторнoв (Нерегистриран)
Публикувано11.01.11 02:44

В един офис има 3 компютъра. Всеки комп е със записвачка. Всеки комп си има парола. На всеки комп работи по един единствен служител. Всеки служител си знае паролата. И не следва да знае парола за друг комп. Всички пароли ги знам само аз.

Та... на всеки комп съм сложил един файл (елементарен до немай-къде)
с данни - малко данни, но много важни за бизнеса ми.

И съм казал, че тoз файл не трябва да излиза от офиса И не трябва да му се правят копия на външни носители. Не трябва, точка.

Но... случайно в офиса намерих CD - с въпросния файл записан на него. Само и единствено този файл е записан на CD-то.
Естествено - всеки от тримата отрича да е правил записа на CD.

Въпрос: Има ли начин, от CD-то да разбера, от кой комп е направен записа върху него? Компютрите оставят ли "следи от себе си" (някакви кодове, номера, някакви знаци, някакви.... знам-ли-какво) при запис на външен носител.

10х!

Тема Re: Компютрите оставят ли "следи" ?нови [re: нoв]  
Авторняkoй (Нерегистриран)
Публикувано12.01.11 11:47

Ами по-скоро ще е на късмет, но в повечето случаи може да се разбере с какво е "опечено" ЦД-то. Т.е. ако е направено с определена версия на определена програма и тя е инсталирана само на единия компютър това може да е някакъв знак. Много повече биха могли да се намерят в самия файл в някой случаи, но не казвате какъв е тоя файл - в смисъл с каква програма се създава, редактира, преглежда? Има версии на МС офис които оставят доста недвусмислени следи в самия файл.

Тема Re: Компютрите оставят ли "следи" ?нови [re: няkoй]  
Авторнoв (Нерегистриран)
Публикувано12.01.11 12:47

Ами по-скоро ще е на късмет, но в повечето случаи може да се разбере с какво е "опечено" ЦД-то. Т.е. ако е направено с определена версия на определена програма и тя е инсталирана само на единия компютър това може да е някакъв знак.
Дали съм разбрал правилно? Искате да кажете, че при "печенето", върху CD-то се записва и инфо за това, с каква програма и с коя й версия е станало то (печенето)?
В този смисъл - ако на всички компютри има една и съща версия на NERO, е немислимо да се разбере на кой комп (на коя записвачка) е правен записа? Така ли е?

Много повече (следи ли?) биха могли да се намерят в самия файл в някой случаи, но не казвате какъв е тоя файл - в смисъл с каква програма се създава, редактира, преглежда?
Въпросният файл, най вероятно съм го създал с WORD, по-малко вероятно e да е създаден с NOTEPAD (Залагам 60 на 40 за Word). Никой, (освен мен,) не би следвало да го е редактирал. Т.е. след създаването му, вероятно съм го редактирал няколко (5-6) пъти (в различни дни). Файлът се преглежда (за сверки, за справки) доста пъти - седнично по два-три пъти.

Има версии на МС офис които оставят доста недвусмислени следи в самия файл.
Бихте ли споделите, какви? И как да ги видя тези доста недвусмислени следи в самия файл?

10х!

Автор Mopфиyc (Матричар)
Публикувано12.01.11 21:44

Ще се научиш тъкмо що е то криптиран архив и с какво се аджаба яде.
Иначе начини бол... които може и да дадат информация, може и да не дадат.
Тук не става, добър специалист на място...

Welcome to the real world!

Тема Re: Компютрите оставят ли "следи" ?нови [re: Mopфиyc]  
Авторнoв (Нерегистриран)
Публикувано13.01.11 15:42

Иначе начини бол... които може и да дадат информация, може и да не дадат.

Благодаряяя ти! Много ми помогна.

А сега /сериозно/: Помогни малко, моля. Поне малко.

Автор tuff slim (пристрастен)
Публикувано13.01.11 19:11

Като за начало се замисли как да смениш бизнес модела. Това да разчиташ на честната дума на служителите си е равностойно да сложиш 100 лева на площада с бележка "моля не ги взимайте"

за да ти помогне някой, най-напред трябва да се знае за къф чеп съществува този файл и защо е необходимо да стои на всеки компютър. не ми се вярва това да е нещо което се разисква по форумите.

Публикувано13.01.11 22:07

Рално, ако (абсолютно) един и същ файл е изпечен с абсолютно една и съща версия на НЕРО, то шансовете силно намаляват.
Остава да се търси следи по самите комптютри (остатъци от временни файлове, логове и т.н.), но там вече е по-трудно да се намери нещо с достатъчна "доказателствена стойност". В смисъл, дори някой да намери сравнително убедителна следа, то обяснението защо тя е убедителна вече не е толкова лесно или очевидно, че да му повярвате, ако Вие самият не може да я намерите. Например ако аз утре вляза във Вашия офис и след малко човъркане Ви посоча един компютър и кажа "ето този е", то Вие няма да сте напълно убеден че аз съм прав, а не си измислям.
Въобще в такива случаи психологическите методи дават по-добри резултати - хващате някой очилат да човърка два дни по компютрите и на третия ден бодро да демонстрира внезапна възбуда и радост и обявявате, че знаете точно кой е и очаквате до следващия ден писмени обяснения за случилото се. В 99 процента от случаите това работи. Ако не проработи, няма да проработи и "истинска експертиза".

Тема Re: Компютрите оставят ли "следи" ?нови [re: няkoй]  
Авторнoв (Нерегистриран)
Публикувано14.01.11 00:52

Рално, ако (абсолютно) един и същ файл е изпечен с абсолютно една и съща версия на НЕРО, то шансовете силно намаляват.
Изненадан съм. Досега винаги съм си мислил, че няма нищо по-лесно от това, да се установи кой файл с коя версия на коя програма е правен, на кой комп, колко пъти е копиран, на какво и кога е копиран и... копието от кой комп и кога е направено. Убеждението ми бе толкова голямо, че въпреки категоричноста на синьото изречение, аз все още не мога да приема на 100%, че синьто е вярно.

Остава да се търси следи по самите комптютри (остатъци от временни файлове, логове и т.н.), но там вече е по-трудно да се намери нещо с достатъчна "доказателствена стойност".

Хващам се за тази идея!! Бихте ли споделили къде да търся тези временни файлове и логове (а какво е лог - незнам).

В смисъл, дори някой да намери сравнително убедителна следа, то обяснението защо тя е убедителна вече не е толкова лесно или очевидно, че да му повярвате.
Ами... проблемът за неубедителността е проблем на убеждаващия. А защо мислите, че няма да сте убедителен? Какъв би бил проблема, за да не сте убедителен?

Например ако аз утре вляза във Вашия офис и след малко човъркане Ви посоча един компютър и кажа "ето този е", то Вие няма да сте напълно убеден че аз съм прав, а не си измислям.
Ами аз съм доверчив по характер. (Доверчивостта ми вероятно Ви стана ясна, след като разчитам на "казаната дума" от страна на тримата ми колеги.) В този смисъл - Кажете ми какво очаквате да откриете в някой комп, и какъв ще е недостатъка на откритото от Вас доказателство.

... и обявявате, че знаете точно кой е и очаквате до следващия ден писмени обяснения за случилото се. В 99 процента от случаите това работи. Ако не проработи, няма да проработи и "истинска експертиза".

Добре, де; наистина ли не може да се намерят 1-2-3 петпроцентови доказателства за това, на кой комп е правин записа? Поне едно петпроцентово доказателство не може ли да се намери?

Тема Re: Компютрите оставят ли "следи" ?нови [re: tuff slim]  
Авторнoв (Нерегистриран)
Публикувано14.01.11 01:16

най-напред трябва да се знае за къф чеп съществува този файл
Съществува, защото има справочна стойност, с удобно подредена информация е, съдържа много коефициенти.

и защо е необходимо да стои на всеки компютър.
Стои, защото се ползва. Къде другаде да стои - в нета на сървър ли. Или да стои само на моя комп, и всеки да идва и да преписва. И да сгреши при преписването...
Да така е - стои при всеки, защото всеки го ползва. Не знам какво друго да Ви отговоря.

Публикувано14.01.11 11:55

Проверете например тук:
За Nero 6: Program Files>Ahead>Nero>NeroHistory
За Nero 7:Program Files>Nero>Nero 7>Core>NeroHistory
Тук Неро поддържа логове, които представляват текстови файлове с информация кога какво е правила програмата.
Имайте предвид, че те лесно могат да се модифицират, изтрият и т.н. Както и че е възможно да е използване нещо друго за създаването на ЦД-то. Но все е нещо, ако още са там и "извършителя" не се е пазил много-много.
Другите техники се опасявам, че са малко по-сложни за обяснение. В общи линии в този бизнес ("технологичните следи") колкото по-малък е процентът вероятност да се намери някакво доказателство, толкова по-трудно е то да се намери. И в един момент сложността (а от там и стойността) излиза извън разбирането за икономическа ефективност - или с две думи става по-евтино да преглътнете загубата, отколкото да разкриете причинителя и.

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.