Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 00:02 14.07.25 
Компютри и Интернет
   >> Системни администратори
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема проблем с криптиране при XPнови  
Автортeнчo (Нерегистриран)
Публикувано21.08.08 10:38

Здравейте,
Проблема е следният - Windows XP Pro, една папка с документи бях задал да е криптирана, но след спиране на тока инсталацията се повреди.
направих нова инсталация на друг диск, закачих диска с криптираните файлове, но както можеше да се очаква, достъпа ми е отказан, какво мога да направя в такъв случай, защото файловете ми са важни, паролата и юзера на първоначалната инсталация ги знам разбира се.

Тема Re: проблем с криптиране при XPнови [re: тeнчo]  
Авторbsb_2 (Нерегистриран)
Публикувано21.08.08 14:13

Можеш да опиташ да прекопираш файла SAM (%windir%\system32\config\sam) от стария диск на аналогичното място на новия. В този файл се съдържа информацията за паролите на локалните потребители. За да може да се прекопира на мястото на текущия файл, трябва Windows да не работи - т. е. да се зареди операционна система от CD примерно. Допускаме, че в новата инсталация няма нищо и дори и да се счупи, не е страшно.
След като се прекопира файлът, да се стартира новият Windows и да се влезе като стария потребител с неговата парола. Ако пак няма достъп до шифрованите файлове, да се излезе от този потребител и да се прекопира файлът ntuser.dat от профила този потребител на стария диск към профила на новия диск.
Не съм пробвал тази процедура, тъй че не знам дали ще помогне, но не мисля, че може да навреди.

Тема Re: проблем с криптиране при XPнови [re: bsb_2]  
Публикувано21.08.08 17:14

благодаря за идеята, но
няма да стане така за съжаление :( прерових гугъла и разбрах, че е трябвало да експортна сертификат за криптирането, в който се съдържа 128 битов ключ. трябвало и recovery agent да се направи с цел recovery.
всичко това го научавам разбира се едва сега, когато е късно, и много ме е яд, че сам се прецаках, защото не помислих и не се заинтересувах предварително за такава процедура. навсякъде пише, че по друг начин е невъзможно да се възстановят файловете, а са ми важни.

това което мисля да опитам сега е, да пробвам да поправя онзи уиндоус поне колкото да експортна сертификата, дори да е в safe mode надявам се да стане.
всичко стана от прекъсване на захранването - след това се мотлявеше, но работеше, пуснах му chkdsk и явно имаше проблеми с индексите на ntfs-а, поправи ги, но пък след рестарт ми даде, че системен файл е повреден или липсва и не може да зареди.
не знам защо, но имаше възможност само за конзолен рипейр, другият, автоматичният който според мен би свършил работа не ми излезе като опция, направо ми предложи или да инсталирам в друга директория или да изтрие my documents, т.е. фреш инсталация. конзолата пък не ми искаше user и парола и съответно няма достъп до папка c:\windows. дори с команда logon нищо не става.

сега ще пробвам с друг инсталационен диск, че тоя с който пробвах е без никакви SP в него, може това да е причината.

тоя път MS са се престарали - ако ти откраднат лаптоп с поверителна информация и криптиран по тоя начин, не може нищо да се прочете. единственото за което трябва да се внимава е да се зададе page файла да се трие при shut down, за да не се извлече нещо от там.

Автор. (Нерегистриран)
Публикувано21.08.08 17:36

Не обвинявай за собственната си некадърност разработчиците на ОС.
Формат и реинстал са последната възможност. Преди това може да се направят много други неща.
И никой не ти е виновен че не си бекъпвал "важните" данни...

Публикувано21.08.08 17:46

Интересно откъде знаеш, че така няма да стане, без да си опитал. Recovery agent служи за други цели - ако бъде изтрит потребителят или примерно бъде сменена паролата му, да може да се извлекат данните. Само дето той също е локален и при счупен Windows няма да ти помогне. Естествено, сертификатът с частния ключ би помогнал, но вече е късно.
Да помислим - Windows къде си съхранява ключовете на потребителите? В някакви файлове, нали. И стига тези ключове да не са обвързани с текущата инсталация на Windows и с компютъра по някакъв начин - а вероятно не са, защото тогава бекъпът и възстановяването на информацията силно се затрудняват, - не виждам кой знае какви пречки да се прехвърлят на друго място. Стига самите файлове да са здрави, разбира се.
А дали не може нищо да се прочете от нормално работещ компютър с Windows XP с шифрована информация, е спорен въпрос. Най-малкото е възможно да се открие паролата на потребителя, ако има достъп до диска.

Тема Re: проблем с криптиране при XPнови [re: bsb_2]  
Авторmoron (Нерегистриран)
Публикувано22.08.08 05:03

правил ли си го, или само предполагаш???

Тема Re: проблем с криптиране при XPнови [re: .]  
Публикувано22.08.08 07:31

ей дали някога ще надживеем това дребнаво заяждане, а?
къде видя да обвинявам някого? в случая явно дори не си вникнал в проблема, но по някакъв начин ти се струва, че някой обвинява майкрософт, и веднага скачаш първосигнално.
очевидно не си и компетентен по въпроса, но веднага обвиняваш другите в некадърност. аз каквото има съм го написал. и си признавам, че грешката е моя. но данните са ми важни без кавички и трябва да ги възстановя.
ако не можеш да помогнеш, по-добре не се обаждай.

Автор. (Нерегистриран)
Публикувано22.08.08 09:56

Не знам дали ще го надживеем...Това не е от моята компетентност.
Не скачам първосигнално а изкоментирах този път майкрософт са се престарали. Нали се сещаш че ако работата със сертификатите беше толкова проста, нямаше да има нужда от криптиране?

Доколко съм компетентен по въпроса е малко далеч от твоите възможности да оцениш. Аз например никога не съм губил важни данни независимо дали съм ги заключил за чужди очи или просто се съхраняват някъде. Важна информация се пази в поне два контейнера и почти никога на не се пропуска бекъп. Всеки път когато правя някаква подозрителна операция се защитавам от възможноста при провал да не мога да върна състоянието на работеща система. Да видим сега:

- Направил ли си всичко възможно да възстановиш работата на системата преди да прибегнеш до преинсталация? Според мен, четейки първия ти пост НЕ
- Направил ли си нещо с което след преинсталацията да можеш да върнеш старото неработещо състояние с цел възстановяване на информация при провал на инсталирането? НЕ - иначе нямаше да задаваш въпроса Как да си изкарам данните
- Имаш ли бекъп на важната за теб информация който би ти свършил работа при хардуерен срив? НЕ
- Имаш ли бекъп на сертификата с който си криптирал информацията? НЕ
- Имаш ли бекъп на юзерските си профили? НЕ
- Въобще хрумвало ли ти е, че сертификатите са чуствителна информация която не трябва да се губи по никакъв повод? НЕ иначе щеше да имаш копие на сертификата.

Вместо да направиш поне част от това горното ти пускаш преинсталация като "единственно решене", губиш всякакви възможности за възстановяване, идваш и плачеш по форумите "Кажете има ли начин"
Е има два начина да се възстановят! За първия ти нямаш средставата и суворите данни. Майкрософт са се погрижили и са казали как става това.
За втория който за съжаление е единственно приложим в твоя случай начина е brute force на сертификата което отнема известно време... Ти преценяваш дали си заслужава да правиш опити да разбиваш ключа за криптиране.

Ако беше запазил поне профила на клиента можеше да ти опиша накратко първия начин. Засега нищо не подсказва, че си го направил. Или греша?

Тема Re: проблем с криптиране при XPнови [re: .]  
Публикувано22.08.08 10:26

така, явно не четеш внимателно.

В отговор на:

- Направил ли си всичко възможно да възстановиш работата на системата преди да прибегнеш до преинсталация? Според мен, четейки първия ти пост НЕ
- Направил ли си нещо с което след преинсталацията да можеш да върнеш старото неработещо състояние с цел възстановяване на информация при провал на инсталирането? НЕ - иначе нямаше да задаваш въпроса Как да си изкарам данните

старата, повредена инсталация я имам, и сега ще опитам отново да я възстановя с цел да си експортна сертификата, а защо не и направо да си бекъпна данните. никъде не съм писал, че съм ПРЕинсталирал, просто инсталирах нова инсталация на съвсем нов диск.
колкото до това, че не си губил данни никога - браво, аз също не съм губил данни от сървър в работата, просто това ми е домашния компютър, и съм допуснал грешка. затова и питам за съвет, а не за да бъда нападан и обвиняван в некомпетентност. струва ми се форумите са взаимопомощ именно. ако всички бяха безгрешни, нямаше да има нужда от форуми.
всеки може да сгреши. и на теб може да ти се случи. 100% гаранция за нищо няма. даже и да бекъпваш, може да ти се повреди медията на която си архивирал, нали? тогава какво ще измисли гениалният ти мозък?

наистина нямах нужда точно от това. знам, че във форумите е пълно с тролове като теб, но аз исках помощ, а не заяждане. казах вече, че грешката си е в мен, не е нужно повече да ме обвиняваш. така и не видях нещо конструктивно в писанията ти. само обвинения. всичките тук сте много велики, но не вярвам да сте безгрешни. нужна е просто добронамереност, ама къде другаде ще си го развяваш ако не тук?
нужната информация по въпроса я имам вече така или иначе, щеше да е добре ако беше писал някой, дето се е сблъсквал с подобен проблем и може да сподели опит.
колкото до престараването на майкрософт - да наистина са направили всичко възможно подобни данни да не могат да бъдат достъпвани в случай, че компютъра попадне физически в нежелани ръце. хайде бягай да си играеш.

Тема Re: проблем с криптиране при XPнови [re: moron]  
Публикувано22.08.08 23:56

Ако беше прочел предишното ми мнение, щеше да видиш, че предполагам.
А вместо да задаваш загадки, можеше да кажеш "няма да стане, опитвал съм" или "няма да стане, защото знам как е реализирано и е реализирано така, че да не може да стане".
Обаче нещо ме амбицира и може в близките дни да опитам да видя какво се случва и как се случва.

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.