Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 03:45 04.07.25 
Компютри и Интернет
   >> Системни администратори
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема workgroup през модем?нови  
Автор amateur (инженер)
Публикувано08.09.05 20:17

Имам следното питане:
4 машини win2kpro и една XP SP2 в локална мрежа и в workgroup. Работят си безпроблемно. На машината с XP има закачен модем.
Необходимо е да се направи отдалечена връзка през модема до тази машина, което също е направено.

Проблема е, че се иска отдалечената машина, която също е с XP SP2 да стане част от workgroup-ата в която са 5-те машини и то така, че да се виждат.

Въпросът ми е според вас изобщо възможно ли е това и ако да - как?

Правя я член на групата, но не се виждат през модема. Search for computers - и се вижда само машината с XP-то, макар че на входящата връзка съм чекнал allow callers to access my local network. NETBEUI очевидно не може да се инсталира за тази връзка. Пробвах и да попълня IP адреси и имена в lmhosts, но не помага.

Тема Re: workgroup през модем? [re: amateur]  
Автор Eлekтpokap Bиcokoпoвдиraч (много на високо)
Публикувано08.09.05 20:33

възможно е, защото за виндовс модема е мрежова карта.

ти ще набираш в компютър който трябва да е и бридж към останалата част от групата. бриджа се прави между модема и картата на компа в който набираш

Тема Re: workgroup през модем?нови [re: Eлekтpokap Bиcokoпoв]  
Автор amateur (инженер)
Публикувано14.09.05 08:44

Е дай повече подробности де. Ако си го правил кажи как. "Би трябвало да стане" не ми върши работа. Поне някаква по-конкретна идея.
Единствения начин да направиш уиндоуса някакъв бридж, без допълнителен софтуер е да шернеш връзката като интернет такава, ама това не помага машините да се видят в работната група, налага ограничения в IP адресите. При това няма начин да шернеш incoming connection.

Колкото до това че за уиндоса модема е мрежова карта, не мога да се съглася.
Да кажем че модемната връзка е dial-up връзка, което впрочем е азбучна истина.

Тема Re: workgroup през модем?нови [re: amateur]  
Автор пycтoтa (same in the end)
Публикувано14.09.05 13:02

http://www.microsoft.com/mspress/books/sampchap/2453.asp#122
накратко треа ти прокси арп, което гледам си пуснал (доколкото си спомням)
пусни по един пинг от двете страни, разгледай със нещо като тспдъмп ма за уиндоус (дайте некво предложение) какво става, къде се дъни, и т.н.
тва с бриджовете не го вярвам

Life is a bitch. And then you die!

Редактирано от пycтoтa на 14.09.05 13:04.

Тема Re: workgroup през модем?нови [re: пycтoтa]  
Авторshadow (Нерегистриран)
Публикувано14.09.05 16:50

Това съм го правил, но в доста по сложна ситуация от войта (3 отдалечени офиса в една локална мрежа). Пуснах си VPN и вкарах машините вътре (малко е тромаво , но работи) и те станаха в лоцална мрежа. Цялата тая работа под Linux. И ти можеш да направиш нещо такова.
VPN сървър в локалната мрежа, като този с модема се връзва за VPN сървъра и той му назначава IP от локаната мрежа. Описваш го лмхостс , че еди кое си IP отговаря на това име и си готов.
Ако искаш да го направиш под Linux мога да ти дам няои неща (firewall, скриптове за старт и конфигурацонни файлове).

Надявам се че съм помогнал.

Тема Re: workgroup през модем?нови [re: shadow]  
Автор amateur (инженер)
Публикувано15.09.05 10:12

VPN-и и аз съм пускал и си работят прекрасно.
Само че с NT и 2000 сървъри, като трафика минава през линукс рутери.

В случая обаче добавянето на линукс машина много би усложнило нещата. Идеята е да се направи така както е, само с наличните уиндоус машини и модемите, евентуално с някакъв допълнителен софтуер или настройки.

Интересно ми е защо в моя случай нищо не се получава, принципно ли е невъзможно по този начин, или нещо се дъни.

Автор amateur (инженер)
Публикувано15.09.05 10:25

Искаш да кажеш, че като цъкна на "allow callers to access my local area network" с това пускам proxy arp, така ли? ARP работи ли през dial-up връзка? Според мен не. Поправи ме ако греша, но си мисля, че arp връща MAC адрес при broadcast с цел address resolution в етернет среда.

Попрочетох това-онова за arp proxy но още не ми са съвсем ясни нещата, най-вече като практическа реализация.

При създаването на incoming connection му давам Do not allow virtual private connections, но това според мен има отношение единствено до това дали връзката е криптирана, или греша?

В момента нямам възможност да експериментирам защото мрежата към която е връзката е в друг град и там трябва да отиде човек, искам предварително да се подготвя доколкото мога теоретично, все пак е свързано със средства и време.

Редактирано от amateur на 15.09.05 10:43.

Автор пycтoтa (same in the end)
Публикувано15.09.05 11:41

Да.
Пак да.
Не грешиш.
Със уиндоус не ми е много ясно как ще стане, въпреки че според майкрософт го поддържа, и аз не се съмнявам че е така, факт че вчера като се опитвах да направя инкаминк конекшън на едно 2к искаше да пуска некви рутинг и незнамси кви лайна, които определено не искам да пускам на продъкшън сървът, ма идеята е че може би трябва да смениш ХП-то със 2к сървър (ако бюджетът го позволява) заради тия адвансед рутинг лайна дето май ги няма ХП-то (и евентуално се дъни от това, ма деа знам уиндоус спецовете да кажат)
Повече от това не мога да ти кажа, обаче за да разрешиш на дайъл ин потребител достъп до някоя мрежа към която ти е вързан дайъл ин сървъра се ползва прокси арп!
на въпроса дали ХП го поддържа и как става ще ти отговори гуугъл предполагам:>
ако те интересува как ще стане дайъл ин сървър на базата на фрийбсд + радиус ААА бих могъл да ти напиша хауту ма не вярвам :>

Life is a bitch. And then you die!

Автор amateur (инженер)
Публикувано15.09.05 12:55

Благодаря за желанието да помогнеш, с free bsd няма да се пробвам на този етап.
И аз мисля, че с майкрософтски сървър ще стане, всъщност правил съм го със сървър с домейн но не помня дали машината, която инициира връзката виждаше машините в мрежата, тогава това не беше нужно. Имаше обаче пинг до други машини в мрежа и дори връзка до вътрешен web server.

В случая обаче освен че бюджета не го позволява, ползването на MS server може да доведе и до други усложнения.
Целта на заниманието е да се видят няколко машини с някакви приложения, които за да работят в мрежа искат MS Workgroup, със сървър не съм сигурен какво би се получило. Сега ми хрумва дали е възможно сървъра да се направи част от workgroup макар да звучи налудничаво :) мисля че не.

Бих могъл да пробвам да инсталирам някакъв евалюейшън или нелицензиран сървър, колкото за пробата все пак.

Автор Goose ()
Публикувано15.09.05 17:00

Малко изстрел в тъмото, но защо не опиташ да пуснеш един wins и динамичен DNS и да оставиш машините зад модема да се регистрират в 2-те като се закачат? Не съм го правил, но поне на теория трябва да стане ...

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.