Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 22:16 12.07.25 
Компютри и Интернет
   >> Системни администратори
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема SMTP ?нови  
АвторLupo (Нерегистриран)
Публикувано07.11.04 17:11

Може ли да си пусна SMTP сървър (например sendmail) ,ако имам реално IP без да трябва да се добавят MX записи в DNS на доставчика ???

Тема Re: SMTP ?нови [re: Lupo]  
АвторJudas (Нерегистриран)
Публикувано07.11.04 17:45

Можеш. Само че ако е за домейн и зоната не е при теб ще трябва да се добави там където е зоната за домейна...иначе можеш да си имаш mail@mashina.domain.com мейл адреси.

Тема Re: SMTP ?нови [re: Judas]  
Публикувано07.11.04 18:33

Доколкото разбрах може да стане POP3 и SMTP.
Не става въпрос за домеин, просто изкам да си използвам реалното ИП.
А трябва ли да имам пуснат DNS ?
Ако да некеширащ ли трябва да е ?

Тема Re: Те много неща могат да станат,нови [re: Lupo]  
Автор Troll_ (Troll)
Публикувано07.11.04 23:40

ама ти кажи какво искаш да постигнеш, щото отговора на въпросът ти е: зависи. Зависи за какво става дума, какво искаш да направиш.

Тема Ok Подробнонови [re: Troll_]  
Публикувано08.11.04 00:31

Имам мрежа от 3 комп. който са зад линукски firelwall . Той има реално ИП и искам да си пусна е-маил сървър за да мога да пращам писма. Та исках да знам дали може да стане въобще, да знам дали да се захващам. Пуснал съм и кеширащ БИНД та за това ми беше и въпроса да ли трябва да се преправя.

Тема Re: Ok Подробнонови [re: Lupo]  
Автор Troll_ (Troll)
Публикувано08.11.04 01:09

мейл сървъра ти трябва да знае за ДНС който да може да направи name resolution директно или чрез forwarder. Ако твоя ДНС може да прави това си ОК. Вместо да правиш ДНС можеш в мейл сървъра да укажеш ДНС-а на провайдера ти - кеф ти едното, кеф ти другото.

оффтопик: много провайдери не разрешават да имаш мейл сървър за да не спамиш. Консултирай се с тях, освен ако не не си правиш постановка да си тестваш нещо...

Тема Re: Ok Подробно [re: Troll_]  
Автор novobranec (може би?)
Публикувано08.11.04 19:35

Има и един друг тънък момент който обикновенно се пропуска. Реалния ти IP адрес трябва да има обратен resolv а това може да стане единствено в DNS-а на доставчика чиято собственост е адреса, така че операцията не може да стане без негово участие.
Освен това напоследък доста публични mail сървъри не само искат адреса ти да има обратен resolv но и той да отговаря на правия, така че се консултирай с доставчика си.
Ако искаш да направиш напълно функциониращ SMTP сървър е желателно да спазиш всички необходими условия за това, включително и регистрацията на домейн и добавянето на съответните MX записи в master DNS-а на домейна ти в противен случай рискуваш да влезеш в blacklist-ите на много mail сървъри и не само.

Редактирано от novobranec на 08.11.04 19:47.

Тема Re: Така е,нови [re: novobranec]  
Автор Troll_ (Troll)
Публикувано08.11.04 20:39

но обратния резолв не е задължителен, макар че напоследък доста сървъри ги настройват така и това създава твърде много главоболия на околните без да спре спама, като в замяна на това спира много успешно съвсем истински и нормални писма... Скоро дори установих, че един провайдер спира изходящия СМТП трафик борейки се със спама, което попречи на техен клиент да си праща майлите от собствения си мейл сървър... Както и да е, оправиха се.

Ако е само за тест колко му е да си пуснеш собствен ДНС - така или иначе само ти ще знаеш че съществува... В крайна сметка пича така и не казва какво иска да постигне - ако иска да си прави тестове да внимава накъде праща емайли, ако иска да спамва дупе да му е яко...

Тема Re: Така е,нови [re: Troll_]  
Автор novobranec (може би?)
Публикувано08.11.04 22:07

Ами хич не му и трябва собствен DNS може да ползва който си ще. А обратния resolv се иска по default от wrapper-а на повечето UNIX/Linux OS (освен ако не го спреш изрично) за MSWin не знам. Абе с две думи ако става въпрос за сериозен SMTP сървър повече инфо на PM ако става въпрос за забавление толкоз.

Тема Re: Ok Подробнонови [re: Lupo]  
Автор onzi (онзи)
Публикувано09.11.04 09:59

да, можеш. за да получаваш писма, трябва да наместиш мх-а на домейна/поддомейна да сочи към линукса. а за да изпращаш без грижи се постарай да включиш мейл сървера на исп-то си за мейл рилей.

TANSTAAFL! There AiNt Such Thing As A Free Lunch

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.