|
|
|
Тема
|
пак за днс и спам...
|
|
| Автор |
onzi (онзи) |
| Публикувано | 29.05.04 09:10 |
|
|
върти ми се из главата такъв тип проверка: гледаш, че ти пращат мейл от ип 1.2.3.4 и декларират, че сендера е някой@домейн.ком. та мейла да се приема само ако някой от мх записите на домейн.ком е 1.2.3.4
някой знае ли дали го има това реализирано? как му е заглавието (ако го има) и за какви мейлъри работи?
TANSTAAFL! There AiNt Such Thing As A Free Lunch
| |
|
Тема
|
Re: пак за днс и спам...
[re: onzi]
|
|
| Автор | DNS (Нерегистриран) |
| Публикувано | 29.05.04 15:22 |
|
|
май ну се вика use reverse dns и е една отметка в exchange
| |
|
Тема
|
[re: DNS]
|
|
| Автор |
onzi (онзи) |
| Публикувано | 29.05.04 18:22 |
|
|
reverse dns е нещото, което използват мейл.бг. според мен е доста дървено.
не е това
TANSTAAFL! There AiNt Such Thing As A Free Lunch
| |
|
Тема
|
[re: onzi]
|
|
| Автор |
^] (escapist...) |
| Публикувано | 29.05.04 20:05 |
|
|
Предполагам че имаш предвид SPF (Sender Policy Framework)
Поредният недомислен опит да се бори спама.
Общо взето всеки домейн декларира с ДНС ТХТ записи кой айпита могат да пращат мейлове за него, и се отхвърля всичко друго.
Ако те интересува:
Но лично според мен, това е недоклатена идея.
waiting... dreaming... wishing...
| |
|
Тема
|
[re: amateur]
|
|
| Автор |
^] (escapist...) |
| Публикувано | 31.05.04 10:15 |
|
|
waiting... dreaming... wishing...
| |
|
Тема
|
[re: ^]]
|
|
| Автор |
amateur () |
| Публикувано | 31.05.04 16:15 |
|
|
мда...
| |
|
Тема
|
[re: Caндokaн]
|
|
| Автор |
theater (musician) |
| Публикувано | 01.06.04 12:36 |
|
|
Гадното е, че require reverse DNS не дава възможност даден клиент да си прави рилей от локален мейл сървър с друг домейн (разбирай вкъщи си ползвам служебната поща през ISP с мейл сървър позволяващ mail-relay от неговите IP-та, а от работа ползвам мейл сървъра отговарящ за моя.домейн -> в тоя случай ако пиша от къщи писмо до провайдер, който е блокирал мейлове с обратен резолв, то това писмо макар и истинско ще бъде блокирано).
А между другото пробвах да ползвам SAV Filtering for domino (какъвто е мейл сървъра ми) и имам проблем с content filtering-a, т.е. филтрират се и неща, които се налага да се получават при default настройки на SAV-а...... абе мисълта ми е, че трудно се прави анти-спам филтриране, мамка му !
По-добре на колене пред бара,
отколкото прав пред струга !
| |
|
Тема
|
[re: theater]
|
|
| Автор |
sdg (shebang addict) |
| Публикувано | 01.06.04 13:33 |
|
|
Тази тема се "раздвои" сериозно, имайки предвид другата нейна "нишка" в клуб Linux. Все пак:
Изискването за reverse DNS resolving НЯМА ДА ти попречи да изпращаш служебна кореспонденция от вкъщи със служебния си email адрес, стига SMTP сървъра на ISP-то да има валиден reverse DNS запис за собственият си IP адрес.
Би ти попречило именно проверката, която бе предложена първоначално.
Пример: ти си a@а.com, и изпращаш поща на b@b.com. SMTP сървърът в офиса ти има IP 1.2.3.4 и reverse DNS запис 1.2.3.4 -> smtp.a.com; ISP-то, което ползваш за интернет вкъщи, ти предлага услугата SMTP relay, и неговия SMTP сървър има IP адрес 5.6.7.8 и reverse DNS запис 5.6.7.8 -> smtp.isp.com
Когато ограничението е наличието на reverse DNS запис за SMTP сървърите, и в двата случая (на работа и вкъщи) пощата ти ще бъде изпратена безпроблемно.
Когато ограничението е, обаче, "изходящия" SMTP сървър да е от същия домейн, или дори да е MX за същия домейн, от който е sender email адреса, във случая "вкъщи" ще удариш на камък.
Идеята, която се крие зад изискването за reverse DNS запис за outbound SMTP сървърите, е, че 1) наистина е известно чие "притежание" е IP адреса; и 2) при наличие на проблем (изпращане на spam, например), знаеш на кого да се оплачеш -- на притежателя на домейна, към който принадлежи outbound (изпращащия) SMTP сървър.
RTFM!
--sdg
| |
|
Тема
|
[re: sdg]
|
|
| Автор |
theater (musician) |
| Публикувано | 01.06.04 13:58 |
|
|
аха...... мерси за уточнението........като се замисля - наистина е така.
По-добре на колене пред бара,
отколкото прав пред струга !
| |
|
|
|
|