Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 17:57 12.03.25 
Фен клубове
   >> Руски клуб
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | (покажи всички)
Тема Паметникът на съветскатанови  
Автор moon_flowerМодератор (поспаланка)
Публикувано21.06.11 14:33

армия

Признавам си, че дълго време обмислях как да озаглавя тази тема....След вандалския акт, извършен преди няколко дни в столицата, все още трудно намирам думи, за да опиша своите чувства....

На много места от български форуми хората изразяват своята радост от това "освежаване" на паметника. Всеки има право на мнение, така е. Но лично аз смятам, че пред паметта на загиналите трябва да сведем глави и да замълчим.

И с болка прочетох какво мислят руснаците по този въпрос, а и за нас, българите :

"Поллл
18.06.2011 в 22:03
Ссылка
Не забывайте, земляки, что болгары всегда, попав в трудное положение, просили у нас помощи, всегда получали её и не однажды воевали против нас! Даже за фашистов воевали! А потом в 45 году бросали цветочки нашим солдатушкам. Славословили, благодарили! А теперь?!
Такова судьба этой мелкотравчатой нации, пресмыкаться перед всеми и искать лишь сиюминутную выгоду! А выгода здесь в том, что о них уже давно на западе никто не говорит, - не замечают их. Вдруг теперь заметят!"

Клубарите, занимаващи се с история, вероятно са чели мемоарите и изказванията на някои влиятелни политици и знаят тяхното мнение за България. А то е крайно нелицеприятно. Колкото и да го отричаме, със своите си действия засилваме негативното отношение на другите народи за нас.

Поругаването на един паметник, издигнат в памет на обикновените войници, е поругаване на тяхната памет, на тяхната саможертва. Мисля, че е излишно в навечерието на нападението на Германия над Съветският съюз, да припомням развоя на Втората Световна Война.

Но в наша власт е никога повече да не допускаме толкова кръвополитни войни и толкова жертви. И да съхраняваме паметниците, за да ни напомнят за героизма и жертвоготовността на нашите предци.
Поклон!

"За да намериш правилния начин,
трябва да знаеш истинската причина." Оптимист

Тема Re: Паметникът на съветскатанови [re: moon_flower]  
Автор LlDl_ru (Живучая!!!)
Публикувано21.06.11 19:48

мисля, че е било извършено с много дълбок умисъл това деяние - в навечерието на 70-годишнината от започването на Втората Световна Война ...
самият акт навява разни мисли в това направление...
и не видях никакъв ART в изпълнението
иначе, аз обичам графити, когато са изпълнени с финес, усет, артистизъм
в тази случка за мен има злобен, просташки, фашистски хумор

... butterfly effect ...

Автор Mpakorop (българофил)
Публикувано22.06.11 09:39

"Не забывайте, земляки, что болгары всегда, попав в трудное положение, просили у нас помощи, всегда получали её"

Това въобще не е вярно.И в България никой не посяга на руските паметници от Руско-турската война.Това са паметници на съветската окупационна армия, която специално нас ни окупира и ни налага един отвратителен комунистически режим. Тъй че тия графити даже са му малко, всички тия паметници трябва да бъдат сложени в някакъв музей на едно място в страната и който иска, да ходи там да си ги гледа.

Сакар планина - перлата на Тракия

Тема Re: Паметникът на съветскатанови [re: Mpakorop]  
Публикувано22.06.11 10:00

Има няколко нюанса в събитията около Втората Световна война, които не се забелязват или подминават с лека ръка.
Това са срещите на тримата велики ръководители, чиито народи изнасят на плещите си по-голямата част от бойните действия. На тези срещи са поделяли своето влияние по стария континент, както се реже торта. И твърдо съм убедена, че Източният блок е изкуствено създаден и е поддържан именно, за да съществува Студената война в следващите десетилетия.

Между другото да припомня пак, че единствено в България няма създадени и разположени военни съветски бази, както е в останалите социалистически страни.

Тема Re: Паметникът на съветскатанови [re: LlDl_ru]  
Публикувано22.06.11 10:05

Да, аз също не забелязах някаква оригинална идея в това да пребоядисаш войници в анимационни герои. За мен е кощунство над тяхната саможертва и памет.

Убедена съм, че в София съществуват много сиви стени, фасади, които могат да бъдат платно за изява на талантливи деца. Да поощряваме децата да създават изкуство, красота и по този начин наистина да освежим сивия си ден. Но на подходящи за тази цел места.

Автор Изyмeн (Премъдър)
Публикувано22.06.11 12:56

Ако зависеше от мен - този паметник щеше да остане украсен така. Много оригинално.

Тема Re: Паметникът на съветскатанови [re: Изyмeн]  
Публикувано22.06.11 13:14

Без да го чувстваш като лично заяждане, просто излизам от клишето "Не причинявай на другите това, което не искаш да причиняват на теб", кажи тогава къде е гробът на твоите баба, дядо, близки роднини, които си обичал силно, за да го "украсят така оригинално".....

Не можеш да превръщаш загинали хора в клоуни, просто е .....

Между другото, докато българските власти излязат с официално становище, руското външно министерство изказа своето съжаление от вандалщината.

Автор hadjiyata (дядо)
Публикувано24.06.11 17:59

Голям резил стана с тази вандалщина . И "братушките" съвсем основателно са възмутени . В Австрия също има паметник на Съветската армия , само е никой самоуважаващ се австриец няма да има глупостта да го поругае .
А иначе русите не са съвсем прави в статията - може да сме помагали , но не сме воювали за фашистите . На фона на румънските и унграрските войски , на источния фронт са воювали само трима българи-фашисти .

Тема Re: Едва ли средниятнови [re: hadjiyata]  
Автор тулса ()
Публикувано24.06.11 19:08

руснак е по осведомен за историята от средния българин.
Иначе щеше да знае, че българската армия се е сражавала срещу немците.
Баща ми е бил подпоручик по време на Дравската операция и знам от .."първа ръка"
за нашето участие.
Не е лошо на някои "руси" да се спомене, че рамо да рамо с "фашистите"
са се сражавали казаци и власовци.
Пак баща ми е разравял , че при Долни Михоляц срещу тях са се били и казаци.
Може и някой руснак да е имало сред тях.

Тема Re: Едва ли средниятнови [re: тулса]  
Автор hadjiyata (дядо)
Публикувано24.06.11 21:55

Не само власовци и казаци са помагали на немците - имало е бандеровци (т.е-руснаци) , поляци , чехи , украинци ... Чувал съм от брата на дядо , че при клането на Драва нашите войски са се били "представили" по-добре от руснаците .

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.