Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 15:54 14.07.25 
Фен клубове
   >> Руски клуб
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | (покажи всички)
Тема Книгите, които четемнови  
Автор moon_flowerМодератор (поспаланка)
Публикувано08.09.09 09:19

в момента?

Аз чета все още "Петър І" на Алексей Толстой.

Романът е написан много увлекателно, една широка панорама на живота в Русия от края на ХVІІ век и началото на ХVІІІ.
Аторът между другото е критичен към самата личност на Петър и не спестява някои негови отрицателни качества в художественото повествование, което на мен лично ми харесва. Все пак монарсите са и хора, с всичките свои силни и слаби страни.
Реформите, които и младия цар въвежда, коренната промяна, както в религията, така и във светския живот, също са описани доста живописно. Сцената, в която събира болярите и ги застава да си обръснат брадите, въвеждането на западния етикет - политес, предизвикват и смях, и сълзи....
Построяването на флотата, първите поражения и победи на турската армия....размаха на младия Петър.
Между другото, авторът застъпва тезата, че решението на Петър І за коренна промяна е повлияно от живота и устройството в немското поселище Кукуй и на присъствието / както винаги / на първата любов .

По-късно ще постна и един цитат, който ми се струва в унисон с днешния ден. За политиката, парите и властта.

Нищо не е така, както изглежда на пръв поглед.

Тема Re: Книгите, които четемнови [re: moon_flower]  
Автор БaГиpa ()
Публикувано08.09.09 11:39

Знаеш, и аз съм на историческа тематика. С голямо удоволствие препрочитам книгата на Лариса Васильева "Жены русской короны". Тя представлява интерес не толкова, като исторически роман, колкото, като нестандартен поглед, женски поглед, на ролята на жените до или на царския престол на Русия в продължение на 10 века.
Започва този ред - киевска княгиня Олга, ..."в своем духовном становлении прошедшей сложный путь от язычества к христианству. Меня удивило, как эта женщина в то бесправное для слабой половины человечества время осмелилась совершать исключительно мужские поступки: отомстила за убийство мужа и сожгла город своих врагов. Потом обошла Новгород, Псков, Старую Русу и другие города, чтобы «собрать страну» и впервые проложить четкие границы Киевской Руси. Хорошей хозяйке хотелось точно знать, чем же она владеет"
Това е цитат от едно интервю на самата Василева.
Захващащо четиво. Започнеш ли да четеш - не можеш да спреш.
Препоръчвам.

Не пытайтесь понять женщину, а то, не дай бог, еще поймете.......

Тема Re: Книгите, които четемнови [re: БaГиpa]  
Публикувано08.09.09 14:10

Да, княгиня Олга е била силна личност. Четох в нета преди време за нея. Съобразителна, умна, находчива, твърда.
Тулса също споменаваше за филм за онова време.

Виж какъв интересен исторически факт - основите на силна държава са положени от жена.

Благодаря за препоръката.

Тема Re: Книгите, които ..все още четемнови [re: moon_flower]  
Автор Tyлca ()
Публикувано08.09.09 16:39

В момента чета две книги.
Едната е претенциозно детективче на Маринина("Седьмая жертва"), а другата е една от последните книги(2005) на неотдавна починалия В. Аксенов("Вольтерианцы и вольтерианки").
Та..книгата за волтерианците и волтерианките ми дава доста зор и я мъча дълго.
Многопланова и изпълнена с понякога доста необузданите фантасмагории и импровизации на Аксенов, тя все пак почива на реални исторически факти:
писмата на Волтер и Екатерина Втора.

В книгата има и разсъждения за ролята на мъжкото и женското начало в управлението и
преобразуването на Русия.
Ще приведа тук един фрагмент от измисления диалог на Волтер и специален пратеник на императрицата(фон Фигин):

"...Царь Петр собрал в своей личности максимум мужской воли.
Именно мужской фанатизм был его главным движителем.
Превратить сонное царство, готовое претерпеть
новый грандиозный распад, как при нашествии монголов, в современное европейское государство - такова была всепоглощающая и маниакальная цель.
Он сотворил чудо государственное и личное, представ в апофеозе мужества и сопряженных
с ним могучей воли и жестокости.
После Петра в России началась деградация мужского начала....

Так из глубин родилась идея замены мужского начала женским.Замены непреклонности и фанатизма терпимостью и своеобразной женской хитростью.
Замена жестокости ради будущего блага ,нынешным благом ради будущего порядка.
Ведь женский ум более прагматичен , чем ум
мужлана главаря, который даже в самом
благородном обличье все таки сроден бандиту;
вы согласны мой метр?"

"О да!" - воскликнул Вольтер...
"Мне очень по душе мой друг ваш столь феминисткий анализ этой исторической ситуации.."

Автор Snusmumriken (immer frei)
Публикувано08.09.09 18:40

А аз препрочитам незабравимия Веничка Ерофеев и се обливам в сълзи на умиление

...

Но если человек не хочет зря топтать мироздание, пусть он пошлет к свиньям и "ханаанский бальзам", и "дух Женевы". А лучше пусть он сядет за стол и приготовит себе "слезу комсомолки". Пахуч и странен этот коктейль. Почему пахуч, вы узнаете потом. Я вначале объясню, чем он странен.
Пьющий просто водку сохраняет и здравый ум, и твердую память или, наоборот, теряет разом и то и другое. А в случае со "слезой комсомолки" просто смешно: выпьешь ее сто грамм, этой "слезы" - память твердая, а здравого ума как не бывало. Выпьешь еще сто грамм - и сам себе удивляешься: откуда взялось столько здравого ума? И куда девалась вся твердая память?..
Даже сам рецепт "слезы" благовонен. А от готового коктейля, от его пахучести, можно на минуту лишиться чувств и сознания. Я, например, лишался.

Лаванда - 15 г.
Вербена - 15 г.
"Лесная вода" - 30 г.
Лак для ногтей - 2 г.
Зубной эликсир - 150 г.
Лимонад - 150 г.

Беспредельная сладость свободы
отринуть свободу...

Тема Re: Книгите, които ..все още четемнови [re: Tyлca]  
Публикувано09.09.09 09:17

Тулса, неразумно е да се отричат очевидни неща

В отговор на:

"Мне очень по душе мой друг ваш столь феминисткий анализ этой исторической ситуации.."

Сега сериозно. Пресилено ми се вижда сравнението на Аксенов между максимума мъжка воля и фанатизма на Петър І. По-скоро аз се спирам на твърдата решимост, воля и размах, с които той е провел реформите в Русия.

Интересно ми е дали и неговите съвременници не са го определяли като тиран, диктатор? Има ли хроники от онези далечни години, какво пишат за неговото управление и западните хроникьори? Около 1700 година в Европа също е съществувала доста сложна политическа обстановка, нужни са били доста дипломатичност и дворцови ходове, които той е владеел и успял да се възползва. Поне от прочетеното в книгата оставам с впечатление, защото научна литература не съм чела и признавам, историята на Русия ми е непозната.

Съвсем нормално е, то се наблюдава и в другите страни, след такъв силен и могъщ владетел, да има упадък в управлението на държавата. В България, след Симеон Велики, Петър едва успява да удържи разпадането на страната, появяват се богомилите - има ли такава ерес и в Русия, и последващото завладяване от Византия.
Рядко се раждат такива харизматични личности. Аз бих определила Александър ІІ за такава личност. Всъщност той стана символа на Русия.

А колкото до влиянието на жените в управлението, Багира може да се включи с по-компетентно мнение.

Аз ще повторя старата поговорка, че зад всеки успял мъж стои умна жена.

Допуснала съм груба грешка.
Говоря за Александър ІІ, който е премахнал крепостничеството, не за Александър Невски.
Моля да ме извините.

Редактирано от moon_flower на 09.09.09 10:57.

Тема Re: Книгите, които четемнови [re: Snusmumriken]  
Публикувано09.09.09 09:25

Много интересен коктейл, но още по-интересно неговото влияние. Само на мъжете ли влияе така?
Понякога е полезно да се губи паметта, дори е и здравословно....

Още една книга в купчинката.

Тема Re: И аз това му казвам....нови [re: moon_flower]  
Автор БaГиpa ()
Публикувано09.09.09 10:42

......че е неразумно!
Лично на мене много ми хареса този ...анализ.
Има доста сходни позиции в ....феминистком анализе исторической ситуации Фигина ...и нестандартния поглед върху ролята на жената до руския ила на руския престол на Василева. Между другото и нея я обвиняват във феминизъм, макар че лично на мене тя не прави впечатление на върла феминистка. Това, че дава нестандартен, не мъжки поглед върху влиянието на жени в управлението на една велика държава и акцентира повече нюанси именно на тяхната роля - не я прави феминистка. Определено това не се харесва на силната половина на човечеството, но и аз съм на мнение, че зад всеки успял мъж стои умна жена.
Непременно намери тази книга. Всъщност защо точно реших да я препрочета - за да направя някаква хронология на руските царе от основаването на Киевската Рус до последния Романов. И на жените, които са били до тях, а сред тях има доста интересни личности, на които можем да спрем по-нататък, както и да опресня някои пробели в историята на Русия.
Та, да се върнем към великата княгиня Олга.
Много са интересни дебати по повод произхода й.
Въпреки, че няма конкретни свидетелства, руските историци поддържат тезата, че тя произхожда от Псков, който по онова време се е наричал Плесковъ.
Българските историци, начело с Чилингиров защитават тезата, че тя е родом от българската столица Плиска, която също в някои стари документи и летописи се е наричала Плесковъ или Плъсковъ и, че дори е възможно тя да е била дъщеря на българския цар Симеон Велики и сестра на Петър.
Хубавото е на тази книга, че прочитайки някакъв определен период от нейната история, въпреки, че самата Василева изрично споменава, че няма претенции за исторически роман, започваш да ровиш и да търсиш други източници, за да създадеш цялостна и достоверна представа за определения исторически период, описван в книгата.

ПП. Тулса, тамън исках да ти кажа да се включиш в тази тема и да престанеш да ръсиш афоризми в съседната............и ти ме изпревари. Но включването е достойно. Въпреки, че предусещам накъде...копаш

Не пытайтесь понять женщину, а то, не дай бог, еще поймете.......

Автор ApлeKинo7 (непознат)
Публикувано09.09.09 14:10

Аз чета„Тhe телки“-те на Минаев и „Школа лентяев“ на Норбеков

.
Не толкова като система за физически упражнения, а като философия ми допада.Стилът е уникален.
Нищо по -сериозно на руски за момента.

Другото ми е много любимата Исабел Алиенде,но нея на български вече.

Не видях цитат от "Петър І" в следващите постове или ми се губи нещо?!
---------------------------------------------------------------
Разгледах сайта на Лариса Васильева [-ами, тя се оказа много плодотворна авторка и след думите на БаГира -Захващащо четиво. Започнеш ли да четеш - не можеш да спреш.
Препоръчвам.
,
значи ако започне човек едната книга ,то трябва да изчете докрая всичко от авторката.
Дааааааа,книгите се множат в перспектива!

Редактирано от ApлeKинo7 на 09.09.09 14:48.

Тема Россияне выбрали любимую книгунови [re: moon_flower]  
Автор ApлeKинo7 (непознат)
Публикувано09.09.09 17:58

Лучшей книгой может считаться роман Михаила Булгакова "Мастер и Маргарита". Таковы результаты опроса, проведённого Исследовательским центром портала SuperJob.ru. В нем участвовали три тысячи человек из разных регионов страны.

Присъединявам се към мнението на руснаците,но и още колко други биха заслужили това първо място.................

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.