Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 19:00 08.07.25 
Фен клубове
   >> Руски клуб
*Кратък преглед

Тема Андрей Власовнови  
Автор kent (елф)
Публикувано25.02.08 22:22

противоречив субект или сволочь однозначная според вас

. Щото наскоро прочетох, че е бил един от най-големите успехи на ГРУ през 20-ти век /не той де, а внедряването му в т.нар. трети райх/. Какво мислят Уважаемите Клубари.

Тема Re: Андрей Власовнови [re: kent]  
Автор Tyлca ()
Публикувано25.02.08 23:29

За генерал Власов ли става дума или този е някакъв разузнавач?

Тема Re: Андрей Власовнови [re: Tyлca]  
Автор kent (елф)
Публикувано26.02.08 08:56

за генерала

Тема "противоречив...субект"?нови [re: kent]  
Автор Tyлca ()
Публикувано27.02.08 00:25

"...Я сын крестьянина...
(А.А.Власов ,бел.Тулса)
Я принял народную революцию, вступил в ряды Красной Армии для борьбы за землю для крестьян, за лучшую жизнь для рабочего, за светлое будущее Русского народа...
И вот я увидел, что ничего из того, за что боролся русский народ в годы гражданской войны, он в результате победы большевиков не получил.

Я видел, как тяжело жилось русскому рабочему, как крестьянин был загнан насильно в колхозы, как миллионы русских людей исчезали, арестованные, без суда и следствия. Я видел, что растаптывалось все русское...
Система комиссаров разлагала Красную Армию...
Армия была ослаблена, запуганный народ с ужасом смотрел в будущее, ожидая подготовляемой Сталиным войны...

Как солдат и как сын своей Родины, я считал себя обязанным честно выполнить свой долг...

Я видел, что война проигрывается по двум причинам: из-за нежелания Русского народа защищать большевистскую власть и созданную систему насилия и из-за безответственного руководства армией, вмешательства в ее действия больших и малых комиссаров...
И не раз я отгонял от себя постоянно встававший вопрос: да полно, Родину ли я защищаю, за Родину ли посылаю на смерть людей?
Не за большевизм ли, маскирующийся святым именем Родины, проливает кровь Русский народ?..
Я ясно сознавал, что Русский народ втянут большевизмом в войну за чуждые ему интересы англо-американских капиталистов...
Не является ли большевизм и, в частности, Сталин главным врагом Русского народа?..
В союзе с Германским народом Русский народ должен уничтожить эту стену ненависти и недоверия.
В союзе и сотрудничестве с Германией он должен построить новую счастливую родину в рамках семьи равноправных и свободных народов Европы".

п.п. Така че версията за внедряването му от ГРУ е малко странна...

Редактирано от Tyлca на 27.02.08 00:30.

Тема Re: "противоречив...субект"?нови [re: Tyлca]  
Автор BlackWolf (ловец)
Публикувано27.02.08 17:17

Това за ГРУ е някаква доста екзотична версия...

Добър лов на всеки по тези пътеки, Законът сега е със нас!

Автор Шapkaн (накраШ)
Публикувано01.03.08 13:29

чел съм, че е бил от най-добрите съветски генерали...
чел съм, че в немския плен не е хукнал веднага да приеме предложението на хитлеристите...
чел съм, че Прага е задължена именно на власовци да не се превърне в руини като Варшава (докато Сталин е изчаквал немците да избият полските антсисъветски бунтовници)...

Питам се обаче:
-- как е успял да стане генерал? Е, Сталин е оценявал хората не само според лоялността, но и според кадърността им. Даже тия с проблемна лоялност са му били много удобни - винаги има повод да ги притисне.
-- чак като попадна в плен ли се сети, че болшевизмът е враг на народа?

така че... за мен Власов е трагичен образ. Не е бил достатъчно силен, за да откаже да служи на болшевиките, после криво е разбрал и възможността да воюва против Сталин - тъкмо рамо до рамо с НАЦИСТИТЕ ли?! Да беше взел пример от Бандеровците...
Но на нас ни е МНОГО лесно да съдим отстрани. Не съм сигурен дали на негово място не бих повторил същата съдба.
Не мога да го нарека "сволочь", но и за герой не ми достигат основания.

звук от плясък с една ръка - шамар

Тема Re:нови [re: Шapkaн]  
Автор Tyлca ()
Публикувано01.03.08 15:37

"...Вечером 13 июля 1942 года Власов уснул в каком-то сарае,
где и был взят двумя сотрудниками штаба одной германской дивизии:
видимо, о нем донесли крестьяне.
Так Власов попал в плен."

Интересен момент.
Трудовите селяни нещо не са обичали собствената армия.
Може и да са били и те от ...
деликатно разкулачените

Прочетох, че Власов се е ползвал с доверието на направилите
по -късно неуспешен преврат срещу Хитлер.
Штауфенберг
"...Среди заговорщиков выделилось левое крыло, возглавлявшееся полковником Штауфенбергом.
Он был искалечен на фронте и после выздоровления назначен начальником штаба армии резерва.
Штауфенберг и его немногочисленные сторонники придерживались патриотических убеждений, они стояли за развитие Германии по демократическому пути и желали прекращения военных действий на всех фронтах.

Представители Штауфенберга попытались установить контакт с германскими коммунистами-подпольщиками,
но неудачно
— гестапо удалось арестовать коммунистов,
посланных для налаживания связей.
Штауфенберг взял на себя самую трудную часть заговора — покушение на Гитлера."

Излиза, че Власов е нещо като
европатриот и контрагобалист

Тема Re: Андрей Власов [re: Шapkaн]  
Автор kent (елф)
Публикувано01.03.08 18:57

аз щото и аз се зачетох, затва пуснах темата

има и още де

Редактирано от kent на 01.03.08 18:58.

Автор Шapkaн (накраШ)
Публикувано05.03.08 09:04

благодаря, много полезна статия, прочетох я и сравних информацията с това, което вече имам в электронната си библиотека

странно обаче, уж накрая извоите са блики до моите... пък усещах някакво несъгласие по формата на изложението...
май просто съм драка и спорщик

Тема Re:нови [re: Tyлca]  
Автор Шapkaн (накраШ)
Публикувано05.03.08 09:08

така излиза, вярно

впрочем, чел съм откъси от биографията на Щауфенберг (наложи се да върна книгата). И покрай нея тръгнах да направя една ненаучна статистика, от която се получи:
противниците на нацисткия реим в Германия са предимно зодия Козирог и Скорпион;
привържениците - Овен, Телец, Близнаци.

е, това да не се взема сериозно...

*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.