|
Тема
|
Андрей Власов
|
|
Автор |
kent (елф) |
Публикувано | 25.02.08 22:22 |
|
противоречив субект или сволочь однозначная според вас. Щото наскоро прочетох, че е бил един от най-големите успехи на ГРУ през 20-ти век /не той де, а внедряването му в т.нар. трети райх/. Какво мислят Уважаемите Клубари.
| |
Тема
|
Re: Андрей Власов
[re: kent]
|
|
Автор |
Tyлca () |
Публикувано | 25.02.08 23:29 |
|
За генерал Власов ли става дума или този е някакъв разузнавач?
| |
Тема
|
[re: Tyлca]
|
|
Автор |
kent (елф) |
Публикувано | 26.02.08 08:56 |
|
за генерала
| |
Тема
|
"противоречив...субект"?
|
|
Автор |
Tyлca () |
Публикувано | 27.02.08 00:25 |
|
"...Я сын крестьянина...
(А.А.Власов ,бел.Тулса)
Я принял народную революцию, вступил в ряды Красной Армии для борьбы за землю для крестьян, за лучшую жизнь для рабочего, за светлое будущее Русского народа...
И вот я увидел, что ничего из того, за что боролся русский народ в годы гражданской войны, он в результате победы большевиков не получил.
Я видел, как тяжело жилось русскому рабочему, как крестьянин был загнан насильно в колхозы, как миллионы русских людей исчезали, арестованные, без суда и следствия. Я видел, что растаптывалось все русское...
Система комиссаров разлагала Красную Армию...
Армия была ослаблена, запуганный народ с ужасом смотрел в будущее, ожидая подготовляемой Сталиным войны...
Как солдат и как сын своей Родины, я считал себя обязанным честно выполнить свой долг...
Я видел, что война проигрывается по двум причинам: из-за нежелания Русского народа защищать большевистскую власть и созданную систему насилия и из-за безответственного руководства армией, вмешательства в ее действия больших и малых комиссаров...
И не раз я отгонял от себя постоянно встававший вопрос: да полно, Родину ли я защищаю, за Родину ли посылаю на смерть людей?
Не за большевизм ли, маскирующийся святым именем Родины, проливает кровь Русский народ?..
Я ясно сознавал, что Русский народ втянут большевизмом в войну за чуждые ему интересы англо-американских капиталистов...
Не является ли большевизм и, в частности, Сталин главным врагом Русского народа?..
В союзе с Германским народом Русский народ должен уничтожить эту стену ненависти и недоверия.
В союзе и сотрудничестве с Германией он должен построить новую счастливую родину в рамках семьи равноправных и свободных народов Европы".
п.п. Така че версията за внедряването му от ГРУ е малко странна...Редактирано от Tyлca на 27.02.08 00:30.
| |
Тема
|
Re: "противоречив...субект"?
[re: Tyлca]
|
|
Автор |
BlackWolf (ловец) |
Публикувано | 27.02.08 17:17 |
|
Това за ГРУ е някаква доста екзотична версия...
Добър лов на всеки по тези пътеки, Законът сега е със нас!
| |
Тема
|
|
|
Автор |
Шapkaн (накраШ) |
Публикувано | 01.03.08 13:29 |
|
чел съм, че е бил от най-добрите съветски генерали...
чел съм, че в немския плен не е хукнал веднага да приеме предложението на хитлеристите...
чел съм, че Прага е задължена именно на власовци да не се превърне в руини като Варшава (докато Сталин е изчаквал немците да избият полските антсисъветски бунтовници)...
Питам се обаче:
-- как е успял да стане генерал? Е, Сталин е оценявал хората не само според лоялността, но и според кадърността им. Даже тия с проблемна лоялност са му били много удобни - винаги има повод да ги притисне.
-- чак като попадна в плен ли се сети, че болшевизмът е враг на народа?
така че... за мен Власов е трагичен образ. Не е бил достатъчно силен, за да откаже да служи на болшевиките, после криво е разбрал и възможността да воюва против Сталин - тъкмо рамо до рамо с НАЦИСТИТЕ ли?! Да беше взел пример от Бандеровците...
Но на нас ни е МНОГО лесно да съдим отстрани. Не съм сигурен дали на негово място не бих повторил същата съдба.
Не мога да го нарека "сволочь", но и за герой не ми достигат основания.
звук от плясък с една ръка - шамар
| |
|
"...Вечером 13 июля 1942 года Власов уснул в каком-то сарае,
где и был взят двумя сотрудниками штаба одной германской дивизии:
видимо, о нем донесли крестьяне.
Так Власов попал в плен."
Интересен момент.
Трудовите селяни нещо не са обичали собствената армия.
Може и да са били и те от ...
деликатно разкулачените
Прочетох, че Власов се е ползвал с доверието на направилите
по -късно неуспешен преврат срещу Хитлер.
Штауфенберг
"...Среди заговорщиков выделилось левое крыло, возглавлявшееся полковником Штауфенбергом.
Он был искалечен на фронте и после выздоровления назначен начальником штаба армии резерва.
Штауфенберг и его немногочисленные сторонники придерживались патриотических убеждений, они стояли за развитие Германии по демократическому пути и желали прекращения военных действий на всех фронтах.
Представители Штауфенберга попытались установить контакт с германскими коммунистами-подпольщиками,
но неудачно — гестапо удалось арестовать коммунистов,
посланных для налаживания связей.
Штауфенберг взял на себя самую трудную часть заговора — покушение на Гитлера."
Излиза, че Власов е нещо като
европатриот и контрагобалист
| |
Тема
|
[re: Шapkaн]
|
|
Автор |
kent (елф) |
Публикувано | 01.03.08 18:57 |
|
аз щото и аз се зачетох, затва пуснах темата
има и още де
Редактирано от kent на 01.03.08 18:58.
| |
Тема
|
|
|
Автор |
Шapkaн (накраШ) |
Публикувано | 05.03.08 09:04 |
|
благодаря, много полезна статия, прочетох я и сравних информацията с това, което вече имам в электронната си библиотека
странно обаче, уж накрая извоите са блики до моите... пък усещах някакво несъгласие по формата на изложението...
май просто съм драка и спорщик
| |
|
така излиза, вярно
впрочем, чел съм откъси от биографията на Щауфенберг (наложи се да върна книгата). И покрай нея тръгнах да направя една ненаучна статистика, от която се получи:
противниците на нацисткия реим в Германия са предимно зодия Козирог и Скорпион;
привържениците - Овен, Телец, Близнаци.
е, това да не се взема сериозно...
| |
|
|
|
|