Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 15:42 19.10.25 
Фен клубове
   >> Руски клуб
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | (покажи всички)
Тема Руско /съветско кино/нови  
Автор dugi4ka (непознат)
Публикувано01.09.05 14:24

С ваше позволение да отворим нова тема. Когато след "Табор уходит в небо" споменах "Мой ласковый и нежный зверь", споменах го най-вече във връзка с цигански романси.
Ако някой от по-младото поколение не го е гледал, горещо препоръчвам.
Филмът е по повест на Чехов "Драма на охоте". 1978 година. Пак е Лотяну. Великолепен актьорски състав.

[image]http://petershop.com/catalogue/videodvd/emil-lotyanu/moy-laskovyy-i-nezhnyy-zver-dvd-2.html[/image]

И...............страхотен валс на Евгени Дога. Достатъчно е да го чуеш веднъж, за да се влюбиш..........................във валса ....

тука можете да го чуете

Тема Re: Руско /съветско кино/нови [re: dugi4ka]  
Автор Tyлca ()
Публикувано01.09.05 15:40

Запомнил съм впечатляващия дебют на
Галина Беляева в този филм,
заедно със знаменитите вече Янковски и Лавров.
После последваха филм за балерината Ана Павлова
и разни там Бемби-та,
в които тя вече беше станала...
"професионална актриса"
и част от очарованието и се беше позагубило.

Тема Re: Руско /съветско кино/нови [re: Tyлca]  
Автор dugi4ka (непознат)
Публикувано02.09.05 14:24

"Какой пассаж, какая смелость:
Перед комиссией разделась.
Актрисой стали Вы теперь,
"Мой ласковый и нежный зверь".

...от устата на гадничкия Гафт, впрочем той сам знае това и.............

"Когда ты сочиняешь эпиграммы,
Ты сам себе копаешь яму."

Всъщност исках за друго.
Меценатство. Не знам дали вече е приет закон за менецатство в Русия или още се обсъжда...........Въпроса е дали ще помогне за възраждането на руското кино.

Както е казал Н.Михалков в едно интервю, че "Новые Русские" вече са препълнили с парите си всички западни банки на всички възможни острови /как беше, първоначално натрупване ...../ и е настало време, руската култура, в частност кино, да бъде подпомогнато финансово. Още повече, че Русия има традиции в тази област.
Но възниква и друг въпрос, който тревожи истинските творци: а няма ли да навреди? Няма ли да превърне изкуство в „поръчково” , в комерсиално, със съмнителни стойности?

Примерче, М-Тел най-много спонсорира чалга-турнета из цялата страна, събиращи цели стадиони ликуващи почитатели, в същото време в театъра за опера и балет правят икономии за балетни обувки.

Автор _snowqueen_ (sincera)
Публикувано02.09.05 14:30

Меценатството винаги и навсякъде е комерсиално. То е винаги на принципа "Който плаща, той поръчва музиката"

Остава надеждата, че има и свестни меценати.........

АвторПънkapoмитek (Нерегистриран)
Публикувано07.09.05 11:25

Някой да се сеща напоследък за руски филм не за бандити или за война? Когато в застойните Брежневски времена се правиха филми за войната всички го обясняваха с натиск отгоре - не е ли много по-тъжен натиска отвътре?

Автор Takaвa eднa (почти непознатa)
Публикувано07.09.05 16:35

От "балетните обувки" се сетих за израз от книга на Тери Прачет ("Маскарад"):
"Вярно ли харчим толкова много за балетни обувки? Не, така не може! Няма ли начин да ги накарате да остават по-дълго във въздуха?!"
Но - сериозно - ако руското кино страда от липса на пари е много, много жалко... И тъжно. Но не и нелогично, щом парите са у "новых русских"...
Наскоро отново гледах филма "Жестокий романс" (май единственият на Елдар Рязанов, който не е комедия - а може и да греша) и отново останах потресена: и от сюжета, и от играта, и от романсите. Истината е, че все повече ми писва от американските филми-бози, края на които мога да отгатна 5 минути след началото.

"Как изобщо би могъл да докоснеш думите? - Ами с други думи."
Тери Прачет

Автор last roman (LEG.XIII.GEM)
Публикувано08.09.05 10:29

Аз мисля да кажа няколко следсъветски филми, които много ми харесаха - "Война" /интересен филм за Чечня/, Бумер /готино филмче за мутри, но без хепи-енд/, и "Турецкий Гамбит" /детективски филм, действието се развива по време на Руско-турската война/. За "Ночной дозор" само споменавам като любопитен фантастичен филм, ама все нещо не ми стигат нервите да го догледам...

Captat non muscas aquila!

Тема Re: Руско /съветско кино/нови [re: Takaвa eднa]  
Автор dugi4ka (непознат)
Публикувано08.09.05 10:54

......не е ли много по-тъжен натиска отвътре?.........

Що се касае филмите за война - категорично НЕ. Това е история на един народ. В Русия и Украйна всяко второ, в Белорусия всяко семейство е загубило деда своего, отца, сына, мужа. Раните от Отечествена още не са зараснали, а народът е бил въвлечен в друга - Афганистан, Чечня. Пак смърт, пак болка......
Ой, зачем ты,
солнце красное,
все уходишь —
не прощаешься?
Ой, зачем
с войны безрадостной,
сын,
не возвращаешься?
Из беды
тебя я выручу,
прилечу
орлицей быстрою...
Отзовись,
моя кровиночка!
Маленький.
Единственный...

Белый свет
не мил.
Изболелась я.
Возвратись,
моя надежда!
Зернышко мое,
Зорюшка моя.
Горюшко мое,—
где ж ты?
Не могу найти дороженьки,
чтоб заплакать
над могилою...
Не хочу я
ничегошеньки —
только сына
милого.
За лесами моя ластынька!
За горами —
за громадами...
Если выплаканы
глазыньки —
сердцем
плачут матери.
Белый свет
не мил.

Пак се повтарям - от страни е лесно. Един народ трябва да знае историята си /друг е въпроса, че през определени исторически етапи тази история се преподнася по различен начин/ и да я предава на поколенията.
Люди!
Покуда сердца
стучатся,—
помните!
Какою
ценой
завоевано счастье,—
пожалуйста,
помните!

Песню свою
отправляя в полет,—
помните!
О тех,
кто уже никогда
не споет,—
помните!

Детям своим
расскажите о них,
чтоб
запомнили!
Детям
детей
расскажите о них,
чтобы тоже
запомнили!
Во все времена
бессмертной
Земли
помните!
К мерцающим звездам
ведя корабли,—
о погибших
помните!

Встречайте
трепетную весну,
люди Земли.
Убейте
войну,
прокляните
войну,
люди Земли!

Мечту пронесите
через года
и жизнью
наполните!..
Но о тех,
кто уже не придет
никогда,—
заклинаю,—
помните!

Целия "Реквием" на Р.Рождественский можете да прочетете тук

Тема Re: Руско /съветско кино/нови [re: last roman]  
Автор _snowqueen_ (sincera)
Публикувано08.09.05 12:28

Да се присъединя.

"Война" е едно от най-доброто според мен, което е правено напоследък.

Автор пънkapoмитek (непознат )
Публикувано12.09.05 11:25

То и аз не съм съвсем страничен наблюдател дядо ми е минал през три войни а баба ми има медал "Блокаднику Ленинграда"... Но аз май пак не съм се изразил достатъчно ясно: Имах в предвид че напоследък се правят предимно филми за бандити и за войните ( и при което много слаби в болшинството си с много рядки изключения ) но докато преди 15ина години всички се подиграваха с руските филми за войната ( не казвам че не са били хубави или че не ми харесваха - такова беше по-честото мнение в БГ) сега всички много се радват на тези филми. "Екшън" да има... Това пак по онази тема за "чалгата" в изкуството. Какъвто купувачът такава и стоката. Само че сега всички яко се кефят на това. И никой не го смята за пошло. Да "Брат 2" и "Война" са много силни филми. Обаче като говоря с хората забелязвам че те се кефят не на това на което аз. Същото е и с "Ночной дозор" - от Лукьяненко там са оставили само чалгата и екшъна. Въпреки че имам познат който намери такива дълбоки неща в този филм които и аз не бих се сетил да търся. (е той е почти три пъти възрастен от мен на години но запазил толкова вълнуващо детско радостно светоусещане че чак му завиждам..). Същият този велик Михалков вместо да плаче за загубеното руско хубаво кино да вземе да си погледне "Сибирския бръснар" и да се опита да направи някакво сравнение със "Свой среди чужих.." или "пианото". Някой да се сеща за филм направен в последните 15 години да е от ранга на "Дом который построил Свифт" или "Андрей Рублев" ? Правих си майтап с мои приятели като ги карах да ми пишат 20 любими филма. Е и сега без да се замислям мога да напиша 20 стари Съветски филма. А 20 съвременни няма и да мога да се сетя... Това имах в предвид като казах натиск отвътре - дори Данелия с последния си филм зверски се изложи (пак според мен). Докато истинският РОК-творец прави не това което би искал а това което ще успее да продаде истинско кино в Россия няма да има. А ще има елементарна киноиндустрия по американски тертип...
Апропо много голяма молба към всички в клуба: От хиляда години си търся "Дом который построил Свифт" но да не е платен и наистина да може да се свали. Търсил съм го на милион места и все безрезултатно - моля ви помогнете ми!
С уважение...

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.