Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 22:42 11.05.25 
Техника
   >> Радио комуникации
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | (покажи всички)
Тема NOAA и turnstile антенанови  
Автор gat3way (altered mind)
Публикувано22.11.13 21:44

Привет хора,

Сглобих си една кръстосана диполна антена за 137 mhz, която е смятана за сигнали с кръгова поляризация по една рецепта в нета, изглежда така:

Според вас имам ли шанс с това некадърно творение да декодирам снимки от NOAA сателити? Имайте предвид че съм много схванат в ръцете...

EOF

Редактирано от gat3way на 22.11.13 21:44.

Тема Re: NOAA и turnstile антенанови [re: gat3way]  
Автор MoTuKa (непознат )
Публикувано23.11.13 12:52

Тествай смело, виждам, че е на открито, метео спътниците минават сравнително често и за доста време се задържат. Може да използваш http://www.wxtoimg.com/ за декодиране на снимките. Сподели като имаш резултат. По-нататък си направи ако можеш QFH антена.

Тема Re: NOAA и turnstile антенанови [re: MoTuKa]  
Публикувано23.11.13 22:28

Ами засега нямам никакъв резултат, никакъв сигнал, вече 3 паса. Двата верно бяха доста "скапани" (под 30 градуса височина), но единия беше на 45 градуса максимална и в посока, в която поне малко видимост би трябвало да имам. Това което ме притеснява е че няма никакъв сигнал, дори слаб. Сега ще изчакам един много "хубав" пас след полунощ, барем се хване нещо. Много съм разочарован иначе :(

П.П нормално ли е след като антената е правена за 137 мхз и кръгова поляризация да се хваща отлично и ФМ радио и ГСМ примерно? Това ми е доста странно, аз очаквах почти нищо да не се хваща, особено далеч извън обхвата...

EOF

Автор MoTuKa (непознат )
Публикувано24.11.13 14:42

ФМ радиото и с пирон ще се хване, защото е силен сигналът. Предполагам, че и с мобилните клетки е същото. Антената с 2 точни парчета коаксиален кабел ли свърза двата дипола, за да я сфазираш и после съгласуваш към тунера? При мен има много шум и може би единственото разумно решение е да изведа тунера навън със захранващ юсб хъб.

Тема Re: NOAA и turnstile антенанови [re: MoTuKa]  
Публикувано24.11.13 22:03

Да, двата коаксиала за съгласуването (или там както е думата, не ги разбирам тези неща) са изпълнени според рецептата.

Едната теория ми е че сайтът който ползвам за пасовете не е много наред (което е потвърдено от gpredict сега като го дръпнах, вади други стойности). Другата е - че антената просто съм я направил некадърно. Сега ще пробвам според gpredict, кой знае може и да има по-голям успех.

EOF

Автор moorex ()
Публикувано25.11.13 11:46

Една антена за която и честота да е смятана хваща всичко с различен успех, но най-добре ще хваща там където е резонантна. Ако е достатъчно силен сигнала, понякога и антена даже не ти трябва, защото нивото на сигнала, който се индуцира в железата на приемника минава над чувствителността му. Отделно различните видове антени имат различно широка честотна лента. Гледам в друга насока ти е интереса, но щом си се захванал с радио е добре да прочетеш малко по темата. Така кефа ше скочи

Автор moorex ()
Публикувано25.11.13 11:48

Не се вижда ясно на снимката - нали кръстът е от голи жици, не коаксиал?

Автор MoTuKa (непознат )
Публикувано25.11.13 17:40

За gpredict (както и останалите проследяващи спътниците програмки) е важно да си с точно време на компютъра и да си дръпнал най-актуалните Кеплерови елементи и да си задал точното си местоположение (или приблизително такова - като координати София, Пловдив и т.н.). Това също води до разлика в пасовете.

Редактирано от MoTuKa на 25.11.13 17:42.

Тема Re: NOAA и turnstile антенанови [re: moorex]  
Публикувано25.11.13 22:44

Много трудно, аз съм по софтуера и съм жестоко скаран с хардуера и радио нещата, за съжаление.

Все пак се зачетох, боля ме главата от това което прочетох, после пак и така.

Малкото което разбрах е че е важно антената да е резонантна на честотата която искам да приемам, което обяснява защо пръчката от няколко парчета кабел, която сглобих пак по рецепта за ADS-B се държеше толкова добре.

Тази антена...имам чувството че все пак нещо не съм сметнал добре дължината на кабелите. 140мхз обхвата се хваща чудесно (успявам даже да декодирам APRS което е живо чудо предвид локацията и изложението на терасата, някакъв пич LZ1PVP-3 по някаква случайност го виждам). Преди дори не "виждах" трафика на waterfall-а, бяха някъде удавени в шума.

Другото, което разбрах е да си взема по-дебели кабели (RG6, до друго нямам достъп) и един жалък усилвател за кабелна телевизия, който се оказа доста полезен (само от любопитство, ако вържа паралелно два усилвателя ще има ли смисъл)? Според мен втория единствено ще усили шума от кабела ма знам ли...

Сега цялата железария (2 донгъла, мисля да ги докарам до 4) са вързани на активен USB хъб и заедно с усилвателя, малко кабеляк, един коаксиален notch филтър за 900mhz (пак по рецепта, оказа се от най-успешните неща направени по рецепта апропо) са навряни в една метална микро-ATX кутия на терасата. Един въпрос: има ли нужда (смисъл) да заземявам кутията?

Стана ми забавно, понеже гледам бая телеметрия между 148 и 153 mhz, има ли лесен начин да се декодира?

Нещо забавно - hama-та с FC0013 е ДОСТА по-чувствителна от E4000 на 130-140, но пък E4000 е доста по-добре в GSM обхвата.

EOF

Тема Re: NOAA и turnstile антенанови [re: moorex]  
Публикувано25.11.13 22:47

На снимката е все още с изолация, иначе сега е голи жици. Но не е коаксиал, а сътворено от 3мм кабел за ел-инсталации.

EOF

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.